miercuri, mai 1, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipCele mai frumoase romane de dragoste din literatura romana

Cele mai frumoase romane de dragoste din literatura romana

LoveBook_by_maoweb

Romanele de dragoste sunt de departe preferatele mele. Am citit multe și mi-ar fi foarte greu să fac un top cu astfel de cărți, căci fiecare m-a fascinat într-un fel sau altul. Literatura universală a avut grijă să dăruiască lumii cele mai frumoase povești de iubire, care au inspirat și au fost citite de oamenii din toate timpurile. Titluri celebre au încântat inimile cititorilor și le-au hrănit spiritual de-a lungul vremii, cu povești de dragoste tragice sau cu happy-end-uri. Ele merită să fie amintite cu fiecare ocazie și citite în continuare de generațiile ce vor urma, pentru ca în acest fel să păstrăm vii comorile ce zac printre paginile cărților prăfuite. Este un proverb chinezesc care îmi place foarte mult și care cred că oricărui iubitor de cărți i-ar mângâia sufletul citindu-l. „Cartea este asemenea unei grădini pe care o poți purta într-un buzunar.”

Un top al celor mai frumoase romane de dragoste din literatura universală presupune multe idei și sentimente contradictorii și probabil că nu ar fi unul relevant. Nu vei putea niciodată să citești toate romanele de dragoste existente, ci doar pe cele cu titluri celebre. Hai totuși să vedem un top al celor mai frumoase romane de dragoste din literatura română pentru care am ales cărți care mi-au plăcut în mod deosebit și care mi-au rămas în suflet pentru mult timp.

5. Invitație la vals, Mihail Drumeș. Trebuie să recunosc că la început nu mi s-a părut deloc o carte interesantă. De obicei, am pretenția de la o carte să mă atragă încă din primele pagini, altfel îmi pierd interesul pentru ea. În cele din urmă am văzut că este o carte frumos scrisă, un roman de dragoste tipic lui Drumeș. Este o poveste de iubire deloc siropoasă, ci atât cât trebuie să fie încât să nu te plictisească. Personajele trec prin situații limită, spectaculoase, care surprind cititorul într-un mod plăcut. Eroul principal este student la Facultatea de Drept și se îndrăgostește la un bal studențesc de o tânără de la Litere. Tudor și Mihaela se iubesc cu pasiune, își scriu scrisori în care încearcă să-și exprime trăirile emoționante care-i cuprind asemeni unui vals, toate sentimentele pe care le trăiești la o intensitate maximă atunci când iubești pentru prima dată: veselie, nebunie, fluturi în stomac, dor și orgolii.

4. Patul lui Procust, Camil Petrescu. Drama iubirii și a intelectualului din această carte m-au ținut cu sufletul la gură și m-au făcut să o devorez. Povestea este deosebită, cum nu prea îți e dat să citești și sunt slabe șanse să nu fii fascinat de ea. Procust este un personaj din mitologia greacă. El ademenea călători și le oferea ospitalitatea casei sale. Lucrurile nu stăteau însă așa cum păreau, căci Procust îi obliga pe oaspeții săi să doarmă pe singurul pat existent, urmând să îi supună unei torturi groaznice. Atunci când călătorul era mai scurt decât patul, Procust îi intindea corpul, trăgându-l de mâini și de picioare, până ce-l lungea și încadra perfect. Dacă oaspetele era mai lung decât patul, Procust îi tăia capul ori picioarele. Bineînțeles, în oricare din cele două cazuri deznodământul era moartea călătorului nenorocos.

3. Pânză de păianjen, Cella Serghi. Cu siguranță că intră în categoria cărților de suflet. Este o carte caldă, care îți mângâie sufletul de-a dreptul. Povestea te captivează încă de la început. Mari pasaje sunt dedicate litoralului, descrise atât de bine, mai că poți să simți briza și mirosul sărat al mării. Cartea ne face să realizăm că nu îi putem înțelege așa cum ar trebui pe cei din jur și că deși credem că ne cunoaștem între noi, de multe ori nu este așa. Dacă vreți să savurați o carte ușoară, plăcută, ca de vacanță, vă recomand din suflet să citiți „Pânză de păianjen”.

2. Scrisoare de dragoste, Mihail Drumeș. Cartea asta m-a fermecat de-a dreptul. Fiecare pagină este încărcată de emoție și iubire. Am citit-o acum câțiva ani, însă îmi amintesc că am făcut-o cu sufletul la gură și cu o plăcere uriașă. Este o frumoasă poveste de dragoste combinată cu setea de bani ce mistuie sufletul omenesc de când lumea și pământul. Cartea ne convinge că destinul lucrează prin amănunte și pentru individ, cel puțin, a fost genul de carte care mi-a hrănit așteptările la nivel maxim. A fost cartea pe care mult timp după ce am terminat să o citesc, a mai stat mândră pe noptiera mea.

1. Maitreyi, Mircea Eliade. Bineînțeles, pe primul loc va rămâne pentru totdeauna Maitreyi, a maestrului Eliade. Am riscat să fiu subiectivă, pentru că Mircea Eliade este preferatul meu din literatura română, însă Maitreyi își merită din plin primul loc. Este un roman care mi-a înfrumusețat copilăria și mi-a parfumat-o cu mireasma florilor exotice. O poveste de dragoste care să se dezvolte mai senzual și mai mistic decât aceasta, nu cred că voi mai găsi. Opera lui Mircea Eliade este de o remarcabilă intimitate. „Maitreyi” este povestea de iubire a lui Alain, un tânăr francez care ajunge în India. El este atras imediat de această țară, prin mister, frumusețe și cultură, dar cel mai mult îl leagă de India o tânără indiancă, Matreyi, fiica gazdei sale, de care se îndrăgostește nebunește. Subiectul iubirii dintre cei doi învăluie romanul în mister și îl transformă într-un adevărat deliciu pentru cititor. Sunt convinsă că foarte mulți dintre voi ați citit deja cartea, însă pentru cei care încă nu au facut-o îi sfătuiesc să nu mai stea pe gânduri. De un lucru sunt sigură. Și anume că aș reciti oricând și de oricâte ori acest superb roman.

Sursă foto: 1.bp.blogspot.com

Alina Păduraru
Alina Păduraru
Conștientă de forța din spatele cuvintelor. În căutarea echilibrului și a poveștilor din spatele oamenilor. Bucurie sau cărți bune, filme cu substrat, muzee și parfum de iasomie. Restul e teatru.
RELATED ARTICLES

Most Popular