Interviul de astăzi ne face cunoștință cu lumea online-ului din ochii unui creator de conținut și anume Raluca Lobază. Cine este Raluca, dar și cum a început cariera sa în mediul online vă invităm să descoperim împreună în rândurile de mai jos.
„M-am născut în Cugir, în județul Alba și mi-am petrecut apoi verile la bunici în județul Hunedoara. Obișnuiam să petrec mult timp cu pisicile în grădină și mă prefăceam că îi ajut și eu la treburile casei, la culesul fructelor. Spun mă prefăceam pentru că eram mult prea mică la vremea aceea ca să fac realmente ceva. În Timișoara m-am mutat la 3 ani, dar verile tot la bunici le-am petrecut până în școala generală. Am 24 de ani și lucrez în marketing, dar în timpul liber sunt și creator de conținut și freelancer.”
Cum a început totul și de unde a pornit pasiunea pentru fashion și social media? Ce a inspirat-o pe tânără să aleagă aceste domenii? Aflăm chiar acum…
„Cariera mea în online a avut mai multe tentative de a începe de-a lungul timpului. Au fost etape si etape. Când eram în școala generală mi-am făcut un blog, fiindca pe vremea aceea erau foarte populare, era perioada în care toată lumea citea The Blonde Salad (Chiara Ferragni) și alte bloguri precum Fabulous Muses de la noi. Între timp am realizat că blogul nu era pentru mine, rar aveam inspirație să scriu și mereu aveam nevoie de cineva care să mă ajute cu pozele. Apoi am avut o perioadă în care mi-am dorit să creez dincolo de online și am început un mic proiect cu ghiozdane cusute manual și cu brățări fixe din pietre naturale.
Mereu am simțit că locul meu este în online, dar până în anul 2 de facultate nu am reușit să-mi pornesc motoarele, făceam mici pași care apoi se pierdeau pe drum. În 2019 eram în Paris, singură, printr-un proiect Erasmus și atunci am simțit că este momentul să încerc să îmi creez o comunitate în online. Mai târziu când a apărut serialul “Emily in Paris”, admiram personajul lui Emily prin modul în care și-a creat un nume în online, folosindu-se de clișeele pariziene, însă la vremea aceea eu n-am reușit asta pentru că aveam foarte multe cursuri, de dimineața până seara. Așa că, am început să filmez videoclipuri cu tutoriale de machiaj noaptea în bucătărie și le postam pe Instagram. Atunci a început totul. M-am întors acasă exact înainte să înceapă pandemia la noi și când am ajuns acasă am început să creez foarte des conținut și de cele mai multe ori mă ajutau cu filmatul și cu pozatul părinții.
În ultimul an de facultate (2020) am participat la L’Oreal Beauty Vlogging School, competiție pe care am și câștigat-o și acela a fost momentul când am prins mai multă încredere că pot să fac asta.
Adevăratul început cred că s-a întâmplat totuși mai târziu, în 2022 când am început să postez constant și pe TikTok, dar și pe Instagram și de acolo simt că am avut o linie dreaptă într-un final. Fără pauze și fără să mă pierd pe drum, cum se tot întâmpla de fiecare dată când încercam. Am reușit să cunosc și mulți oameni din industrie, care m-au ajutat foarte mult să-mi păstrez încrederea și să continui să creez chiar dacă timpul nu mi-a permis la fel de mult.”
Cum a reușit Raluca să își creeze o comunitate, să devină cunoscută și să treacă peste obstacolele care i-au apărut în cale?
„Comunitatea se creează singură, atunci când oamenii simt că ești autentic și că ești o persoană deschisă. Îmi este greu să spun că am făcut ceva sau am încercat în mod activ să aduc oamenii mai aproape de mine. Oamenii simt chiar și printr-un ecran și cei care rezonează cu tine sunt cei care și rămân și le mulțumesc că sunt alături de mine în fiecare zi.
Îmi place foarte mult să povestesc cu ei, sunt fete care îmi scriu periodic de mult timp și vorbim tot felul de lucruri, fete care îmi povestesc lucruri personale prin care trec și îmi cer sfatul sau pur și simplu oameni care mă întreabă ce mai fac și dacă sunt bine. E un nivel de conexiune fascinant pentru mine care se creează chiar și de la distanță între oameni.
Cât despre obstacole, cred că cel mai mare obstacol am fost și voi fi eu. Sunt o fire creativă, dar haotică, iar aceasta este cea mai mare problemă.”
Pe lângă cariera sa în mediul online, Raluca lucrează în domeniul de marketing așa că am rugat-o să ne descrie puțin activitatea sa la locul de muncă, ce implică un job în acest domeniu, dar și ce atuuri ar trebui să aibă o persoană care vrea să urmeze o carieră în marketing.
„Mi-am dorit să lucrez în marketing încă din liceu. La vremea aceea am citit „Start With Why” de Simon Sinek și mi-a deschis ochii. Este o carte pe care o recomand și astăzi tuturor celor care sunt în căutarea drumului. Activitatea mea la momentul actual este mereu diferită. Lucrez ca social media specialist într-o agenție unde realizăm strategie și conținut pentru business-uri și asta înseamnă că ești mereu în priză și în fiecare zi apar noi provocări. De multe ori mergem pe teren la filmări și e foarte interesant. În același timp, ca și freelancer, am luat câțiva clienți pentru care fac aproximativ același lucru sau consultanță. Îmi place foarte mult domeniul în care lucrez, dar poate fi foarte obositor și solicitant.
Calitățile pe care trebuie să le ai într-un astfel de domeniu cred că sunt destul de simple. Trebuie să ai o curiozitate continuă și o dorință de a învăța. Este un domeniu dinamic în care trebuie constant să înveți pe cont propriu și să ai dedicarea necesară pentru a acorda ore în plus studiului sau chiar clienților câteodată. Fiind în domeniul acesta, am învățat și multe lucruri din domenii diverse datorită clienților diverși.”
Life is not always pink; cu toții întâmpinăm momente dificile pe parcursul carierei noastre- să vedem care au fost acestea pentru Raluca și cum a trecut peste ele.
„Nu cred că am avut un moment real dificil în cariera mea să fiu sinceră, însă mi-a fost foarte greu să-mi găsesc primul job. Nu mi-am dorit să lucrez într-o corporație și nici într-un mediu rigid. Îmi doream un job creativ, într-un birou mai mic unde să pot să am o conexiune și cu oamenii, iar asta a fost dificil de găsit, în special în Timișoara. Un alt moment dificil pentru mine este cel de acum, în care m-am trezit cu foarte multe proiecte pe care îmi este greu să le duc la bun sfârșit pentru că nu-mi permite timpul. Este un moment și de bucurie în același timp, în care realizezi cât de multe ești capabil să faci și poate nu credeai asta înainte, dar în același timp este momentul în care trebuie să renunți la ceva sau să te extinzi. Schimbarea asta aduce multe gânduri, nesiguranță și frică de necunoscut, dar sunt fericită că atâția oameni au încredere în mine.”
Pentru că ne place să ajutăm, dar și să încurajăm comunitatea IQool, am primit și de această dată un sfat din partea invitatului pentru tinerii interesați în domeniu.
„ Ce sfat i-ai da Ralucăi care era la început de drum? Dar tinerilor care doresc să urmeze o carieră în online?”
„Cred că un sfat pe care mi l-aș da este să profit mai mult de timpul pe care l-am avut liber în perioada liceului și a facultății. Eu am fost un adolescent foarte liber, nu mi-au impus părinții mai nimic și am și luat foarte multe decizii pe cont propriu. Cred că dacă foloseam timpul meu de la vremea aceea să citesc mai mult, să vizitez mai multe țări, să îmi fac mai mulți prieteni și să învăț skill-uri noi m-ar fi ajutat astăzi.
Tinerilor care își doresc o carieră în online le-aș spune să încerce orice. Primul pas este mereu cel mai greu, nu contează despre ce îți dorești să vorbești sau dacă astăzi vrei să vorbești despre modă și mâine despre viața de student. Există adesea în online această idee preconcepută că îți trebuie o nișă. Nu îți trebuie, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te obișnuiești să vorbești liber despre ideile și convingerile tale. Un alt lucru este să nu se lase intimidați de comentariile răutăcioase (hate comments). Momentul în care acestea vin poate fi momentul în care realizezi că ai făcut ceva bine. Nu te vor plăcea toți oamenii și nici nu-ți dorești asta, îți dorești să îți găsești publicul tău, care rezonează cu tine, iar ca să ajungi la el trebuie să treci de marea majoritate. Nu în ultimul rând, bucură-te de fiecare moment, fiecare reușită și spune mai des “da” provocărilor!”