Asociația Studenților din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (ASLS) desfășoară în perioada 17-19 noiembrie, o nouă ediție a proiectului Diversity. Acesta se concentrează asupra promovării și încurajării diversității, precum și asupra consolidării egalității, care ar trebui să existe între indivizi, indiferent de gen, orientare sexuală, aspect fizic, religie și alte criterii pe baza cărora oamenii sunt adesea etichetați sau evaluați.
Evenimentul este deschis tuturor studenților din cadrul Universității din București, iar participanții au posibilitatea de alege dintr-o gamă variată de activități. Printre acestea se numără: ateliere și sesiuni de informare profunde privind aceste teme, jocuri și activități menite să elibereze imaginația și să ofere o perspectivă nouă asupra subiectelor de interes.
Ediția de anul acesta se va bucura de o abordare mai interactivă, implicând mai multe discuții cu publicul atât în cadrul activităților, cât și în timpul dezbaterilor. Echipa Coordonatoare a proiectului este hotărâtă să ofere o voce celor marginalizați și să contribuie la creșterea gradului de conștientizare și empatie în rândul studenților.
În anii anteriori, proiectul Diversity a fost întâmpinat cu căldură de către studenți, care au fost dornici să afle mai mult despre experiențele de viață ale speakerilor, învățând totodată să fie mai deschiși față de cei din jur și să se accepte pe sine. Acesta a avut un impact semnificativ asupra comunității academice și a continuat să inspire schimbări pozitive în mentalități și comportamente.
ASLS vă invită să vă alăturați acestui eveniment special și să contribuiți la promovarea diversității și a egalității în rândul studenților universității noastre. Diversitatea este o sursă de învățare și de creștere personală, iar această inițiativă vă oferă posibilitatea de a vă conecta cu diferite perspective. Așteptăm cu nerăbdare trei zile pline de discuții captivante, interacțiuni semnificative și împărtășirea cunoștințelor care pot aduce noi perspective.
Echipa Coordonatoare Diversity 2023, precum și participanți ai ediției de anul trecut vorbesc despre scopul important al proiectului și despre experiența plăcută pe care au avut-o în cadrul acestuia:
„Încă de la prima mea participare la proiect în 2018, am știut că Diversity va deveni un proiect de suflet. Am avut atunci ocazia să cunosc foarte mulți oameni remarcabili și să ies din zona de confort. Am putut să pun întrebări și să mă simt într-un spațiu sigur alături de oamenii din jurul meu. Eram deja în anul 2 de facultate, mai trecusem pe la diverse proiecte organizate de asociație și trăiam cu impresia că nu mă voi emoționa, preconcepția mea generală fiind că voi merge acolo și mă voi plictisi. Dar nici că puteam să mă înșel mai tare pentru că la 30 de minute după ce am ascultat primul speaker vorbind, deja plângeam și nu-mi venea să cred că mi-au dat lacrimile doar din cele auzite. Dacă țin bine minte, a fost și ediția unde un reprezentant al comunității de surdo-muți din România ne-a explicat despre viața oamenilor ca dânsul, la noi în țară. Acesta putea vorbi, dar nu putea auzi. Așa am luat contact și cu limbajul semnelor și cu modalitatea acestora de a aplauda (se bate cu picioarele în pământ pentru a crea vibrații).
În cadrul evenimentului, am avut și reprezentanți de la Facultatea de Psihologie care ne-au vorbit despre terapia cu cățeluși antrenați, membri ai comunității LGBTQA+ care și-au împărtășit experiențele, reprezentanți din comunitatea romă, și am avut ocazia să ascultăm povestea unei doctorande care își desfășura cercetarea pe tema sexualității femeilor. La vremea aceea, acest subiect era adesea considerat de către colegii și profesorii săi ca fiind un subiect tabu și nu era luat în serios. Însă, chiar și în această atmosferă, am descoperit că proiectul `Diversity` reușea să aducă subiecte importante în prim-plan și să deschidă discuții necesare.
Am știut că vreau să particip la următoarele ediții unde au venit Aluziva, Silviu Faiăr, Andrei Ungureanu (Omul cu Tourettes), Teleșpan, cele două fete de la podcastul Reconectat, reprezentanți din centrul Filia, Kitty Rea, Alina Pietrăreanu și mulți alții, cei pe care i-am numit fiind doar câțiva pe care mi-i amintesc acum la un prim gând despre proiect. Credeți-mă, însă, pe cuvânt când vă spun că nimic nu se compară cu atmosfera de la un Diversity. Este unul dintre cele mai frumoase, educative și emoționante proiecte și mă bucur că am avut șansa să îl coordonez și supraveghez în trecut, alături de oameni minunați, deschiși și cu un suflet mare și vă încurajez din tot sufletul să dați o fugă și anul acesta și să vă convingeți că este ceva pentru toată lumea acolo, un loc unde toată lumea se simte acceptată și de unde putem spune toți că plecăm un pic mai bine, mai împliniți emoțional decât am venit.
(Lorina Hou, Supraveghetor Diversity 2022)
„Am coordonat Diversity 2022 și a fost una dintre experiențele care mi-au adus cea mai mare satisfacție în ASLS, nu doar pentru că am putut să-mi văd viziunea realizată de a aduce speakeri din domenii cât mai diferite, ci și pentru că echipa cu care am lucrat a fost dedicată 100% cauzei noastre. Am reușit să adunăm la un loc oameni care ne-au vorbit despre cum este să trăiești cu o dizabilitate, rasism sau comunitatea LGBTQIA+, precum și multe alte teme prea puțin analizate în ziua de azi.
Mă bucur că am reușit să abordăm asemenea subiecte în cadrul asociației și că am putut da și studenților FLLS o voce pentru a-și exprima susținerea față de aceste comunități marginalizate. Îmi doresc ca acest proiect să dăinuie cât mai mult în cadrul asociației, întrucât avem nevoie de astfel de discuții pentru a putea să și acționăm împotriva discriminării de care ne lovim mult prea des.”
(Beatris Lăcătuș, Coordonator Diversity 2022)
„Anul trecut am avut onoarea de a fi moderator în cadrul proiectului Diversity. Deși știam ce presupune acest proiect, ajunsă la fața locului am înțeles că mesajul transmis către studenți și nu numai este unul extrem de puternic. Este important, la fel cum ne educăm academic, să ne educăm și din punct de vedere social. Ediția trecută m-a făcut să realizez cât de important este acest proiect pentru studenții noștri care nu se regăsesc în “normalitatea” societății românești. Pot spune că îmi doresc ca Diversity să devină un start către un safe space pentru cei care se simt marginalizați și neînțeleși. De aceea, anul acesta în calitate de coordonator, împreună cu minunata mea echipă, Diana Văceanu, Antonia Zaharia, Ștefan Cărămidaru, Daria Zamfira și Cuprian Andreea, îmi doresc să construiesc o punte către acceptare și incluziune. Vreau ca această ediție să fie o ușă deschisă către regăsirea de sine.”
(Diana Cenușă, Coordonator Diversity 2023)
Pentru detalii suplimentare, puteți accesa evenimentul prin următorul link: https://facebook.com/events/s/diversity-2023-by-asls-romania/1240470056914217/ .