Anii de studenție înseamnă, pe lângă o sumedenie de momente memorabile, surse generatoare de stres. Mai ales, în sesiune. Simți că nu ai destul timp să te pregătești pentru toate examenele. Ți se par multe. În plus, ești și angajat. Odată cu apropierea momentului critic, te întrebi constant cum poți face față atât examenelor, cât și activităților de la serviciu. În cazul în care nu te-ai gândit deja la cum ai putea rezolva această problemă, sau în cazul în care te-ai gândit, dar tot nu ai ajuns la o variantă care să fie în beneficiul ambelor părți, îți vom prezenta o eventuală soluție. Un concediu de studii!
Concediul de studii, denumit și concediu de formare profesională, reprezintă un drept al oricărui angajat, fiind stipulat în Codul Muncii, în articolul 154, aliniatul 1. Conform acestuia, angajații au dreptul să beneficieze, la cerere de concedii pentru formare profesională.
Cum pot beneficia de concediu de studii?
Pentru a beneficia de acest tip de concediu, trebuie să depui o cerere, cu cel puțin o lună înainte de perioada în care dorești să efectuezi activitatea de formare profesională.
De asemenea, trebuie să te asiguri că cererea conține informații legate de momentul începerii, durata, domeniul, respectiv numele instituției în cadrul căreia îți vei desfășura stagiul de formare profesională.
Concediul va fi plătit?
Răspunsul diferă în funcție de angajator. Articolul 154, aliniatul 2 din Codul Muncii indică posibilitatea beneficerii unui concediu de studiu, atât plătit, cât și neplătit.
În general, acest tip de concediu este fără plată, însă dacă se îndeplinesc anumite condiții, angajatorul va fi nevoit să îl plătească. Mai exact, vei putea solicita un concediu de studii cu plată, doar dacă anagajatorul nu ți-a asigurat, pe cheltuilelile sale, participarea la cursuri de formarea profesională.
Anagajatorii au obligația, astfel, fie de a oferi un concediu de studii plătit, fie de a asigura participarea la cursuri de formare profesională, acestea din umă fiind reglementate, conform articolului 194, aliniatul 1, astfel:
- Cel puțin o dată la doi ani, pentru firmele mai mari de 20 de angați.
- Cel puțin o dată la trei ani, pentru firmele cu mai puțin de 21 de angajați.
Cât durează un concediu de studii?
Durata concediului de studii este determinată în funcție de plata sau neplata lui. Perioada se va stabili prin acordul comun dintre tine și angajator. Numărul maxim de zile poate fi, de asemenea, fragmentat, cu condiția ca, pentru fiecare perioadă, să îi fie încredințată cererea de concediu angajatorului, cu o lună înainte.
Un concediu de studii neplătit poate să dureze cel mult 30 de zile lucrătoare, iar un concediu de studii plătit poate fi de cel mult 10 zile lucrătoare.
Așadar, cu o planificare eficientă a timpului, îți vei putea susține examenele dintr-un an universitar, fără presiunea suplimentară a locului de muncă. Iar dacă pe parcursul acestui articol, te-ai gândit că suținerea unui examen poate nu se încadrează în noțiunea de formare profesională, aliniatul 2 din articolul 156 face trimitere chiar la sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior.
Dar dacă nu îmi acceptă cererea de concediu?
Șansele ca angajatorul să nu îți accepte concediul de studii, sunt mici. În baza legală stabilită de Codul Muncii, se menționează că singurul motiv care ar putea duce la respingerea concediului de formare profesională ar fi, dacă absența ta ar aduce prejudicii activității întregii firme.
Voi mai avea dreptul la concediu de odihnă?
Categoric. Durata concediului de studii nu este inclusă în durata concediului de odihnă anual. În plus, perioada în care tu îți vei pregăti și suține examenele, va fi asimilată unei perioade de muncă, luându-se deci în considerare, ca vechime în muncă.
Așadar, noi îți propunem să îți „planifici” din timp următorul concediu de studii, ținând, mai ales, cont, că sesiunile de examene sunt programate la începutul fiecărui an universitar. O să ai o perioadă mai puțin stresantă, evitând, sau cel puțin, reducând din anxietatea și blocajul mental, specifice vieții studențești.
Resurse folositoare: