Ziua de 2 mai a devenit pentru români Ziua Tineretului, în data de 25 octombrie 2004 fiind adoptată legea nr. 425/2004. În cinstea acestei sărbători naţionale sunt organizate şi prezentate, prin mijloacele de informare în masă, activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului.
Totodată, potrivit legii, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune trebuie să difuzeze, în perioada 26 aprilie-2 mai, emisiuni despre problematica tineretului.
Evenimente online de Ziua Tineretului
Ziua Tineretului nu mai poate fi serbată prin diverse activităţi practice şi de interacţiune fizică din cauza situaţiei în care ne aflăm. Cu toate acestea, în mediul online se fac mici încercări pentru a nu fi uitată această zi de sărbătoare naţională.
„Ziua Tineretului”-Ediție Online, la Casa Artelor „Dinu Lipatti”
Primăria Municipiului Bucureşti, prin intermediul Casei Artelor „Dinu Lipatti”, organizează în data de 3 mai 2020, Evenimentul „Ziua Tineretului” – Ediție Online. Acesta se va desfăşura pe rețele de socializare precum Instagram, Facebook și Youtube, la orele 11:00 și 17:00.
Centrul de Excelență Casa Artelor „Dinu Lipatti” organizează în fiecare zi de Duminică evenimente culturale. Aceştia îşi continuă stagiunea de Spectacole și Recitaluri Online și în luna mai. Întâlnirea cu publicul reprezintă o tradiție pe care o celebrează prin artă.
Evenimentul „Ziua Tineretului”- Ediție Online este o ocazie deosebită să sărbătorim Ziua Națională a Tineretului în România, marcată în fiecare an în data de 2 mai, oferindu-le tinerilor muzicieni ocazia de a-și etala talentul cu care au fost înzestrați și performanța pe care o realizează cu pasiune și devotament, pe scena online creată de Casa Artelor „Dinu Lipatti” pentru promovarea lor. – postează aceştia în descrierea evenimentului.
Dezbatere – Tinerii și digitalizarea // Ziua Tineretului 2020
Dedicat sărbătorii naţionale, Ziua Tineretului, Federația Tinerilor din Cluj organizează o dezbatere online privind tema digitalizării și a modului în care ne afectează activitățile cotidiane. Tinerii îşi propun să răspundă la trei mari întrebări, printre multe altele. Cum am reușit să ne acomodăm cu activitățile online? Ce s-a schimbat în mediul digital? și Cum o să ne afecteze viitorul?
Invitații la dezbatere sunt persoane cu funcţie de conducere a organizaţiilor clujene privind educaţia tineretului.
- Sabin Sărmaș – Președinte la Autoritatea pentru Digitalizarea României
- Ovidiu Cîmpian – Director Direcția Generală Comunicare, Dezvoltare locală și Management Proiecte la Primăria Cluj-Napoca
- Gabriel Carnariu – Președintele Consiliului Tineretului din România
- Mădălina Pașca – Președintele Organizației Studenților Economiști / Senator ONG-uri CSUBB
- Oana Țînțar – Președintele Organizației Studenților din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
- Rareș Ovidiu Gălățan – Președintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj
- Tudor Ogner – Președintele Federației Tinerilor din Cluj
Dezbaterea va fi transmisă live pe contul de Youtube și pe pagina de Facebook al Federației Tinerilor din Cluj.
Bunk Bed Party /// Ziua Tineretului 2020
Pe lângă cultură şi educaţie, să nu uităm că tinerii iubesc şi divertismentul. Evenimentul este organizat tot de Federația Tinerilor din Cluj şi constă într-un party online cu muzică hip-hop, kitch, pop, dnb, techno, house şi electro. Dj-ii din cadrul acestuia sunt DJ Retrograd, Magy, Aurik, Pelin şi VARK.
Organizatorii menţionează în descrierea evenimentului că biletul de intrare este buna dispoziție, iar băutura este asigurată de propriul frigider. Party-ul se va transmite pe Zoom și live stream pe canalul de YouTube al Federației Tinerilor din Cluj.
Capitala Tineretului din România îşi începe mandatul în fiecare an de Ziua Tineretului
Programul naţional Capitala Tineretului din România are ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, şi în mod special dezvoltarea acestora în mediu urban. În cadrul acestui program, autoritățile locale colaborează cu organizațiile dedicate tinerilor cu scopul ca aceştia să fie în centrul procesului de dezvoltare urbană.
Din 2016 încoace, anual, un oraş este ales pentru a reprezenta Capitala Tineretului din România. Primul oraş care a purtat acest titlu şi s-a desfăşurat în acest sens sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis este Timişoara. Titlul se câştigă în urma unui concurs de concepte și este sprijinit financiar. Totodată, prin formare și consultanță în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.
În perioada 2 mai 2019-1 mai 2020, oraşul Iaşi a purtat titlul de Capitala Tineretului din România. În cadrul Galei Tineretului din 26 octombrie 2019, câştigătorul concursului este reprezentat de oraşul Constanţa care îşi va desfăşura mandatul din 2 mai 2020 până în 1 mai 2021. Premiul reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse. Valoarea acestuia este de 50.000 euro, oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului.
Sursă foto: Facebook – Casei Artelor „Dinu Lipatti”, Federația Tinerilor din Cluj