Ziua Mondială a Libertății Presei: „Nu există democrație fără libertatea presei”

0
59
libertatea presei
sursă: republic world

„Nu există democrație fără libertatea presei.” (Maria Leissner, Secretar General al Community of Democracies)

Comunitatea jurnaliștilor din întreaga lume sărbătorește pe 3 mai Ziua Mondială a Libertății Presei. Această sărbătoare a fost proclamată în Decembrie 1993, la recomandarea UNESCO. Simbolică fiind, 3 mai vrea să le amintească guvernelor că au o datorie de a respecta principiile libertății presei. Pentru jurnaliști e o oportunitate bună să:

  • celebreze principiile fundamentale vizate de libertatea presei;
  • evalueze starea libertății presei la nivel global;
  • apere media de atacurile care îi vizează independența;
  • să ofere omagii jurnaliștilor care și-au pierdut viața la datorie.

Monitorizarea anuală (2020) Reporters Without Borders arată că țările cu cea mai bine cotată și respectată libertate a presei sunt Norvegia, Finlanda și Danemarca, în timp ce România se clasează pe locul 48, iar ultimele trei poziții sunt ocupate de Eritrea (178), Turkmenistan (179) și Coreea de Nord (180).

libertatea presei
sursă: freedom works

Anul 2019 a însemnat, conform Committee to Protect Journalists, un total de 50 de morți de jurnaliști. Statistica nu pare atât de îngrijorătoare până aflăm că din 1992 până în prezent, 1919 jurnaliști au fost uciși sau au murit în timp ce își făceau datoria. Pentru o parte dintre ei a existat întotdeauna un motiv inventat de guvernul țărilor în care au murit, însă pentru cealaltă parte, moartea a fost injustificată. În același timp, în 2019, pentru al patrulea an la rând, cel puțin 250 de jurnaliști au fost închiși pe nedrept în țările cu regim autoritar.

Cel mai ucigaș virus este dezinformarea iar ei se asigură că știrile ajung la oameni fără a fi cosmetizate, chiar dacă uneori realitatea brută bate orice film. În contextul anual al pandemiei de coronavirus cu care se confruntă întreaga planetă, tema conferinței pentru a marca această zi este „Jurnalismul fără teamă sau favoruri”. Pentru a onora viețile pierdute și pe toți cei care își riscă zilnic viața și libertatea în scopul libertății de exprimare și a dreptului la informare, jurnaliștii din toată lumea sunt uniți în lupta pentru dreptate.

În încheiere, mesajul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen este unul de încurajare pentru toți jurnaliștii care azi celebrează Ziua Mondială a Libertății Presei:

libertatea presei
sursă: twitter Ursula von der Leyen