Ziua internațională a iei sau Sânzienele – 24 iunie

0
1532

Se spune că în noaptea de 23 iunie Sânzienele, numite și Frumoasele sau Zânele, sau Drăgaicele, ca în sudul țării, plutesc deasupra Pământului și îndeplinesc ritualuri benefice pentru locuitorii săi. Frumoase, tinere, blânde și vesele, zânele prevestesc numai de bine, iar minunile devin posibile. Sărbătoarea Sânzienelor este o sărbătoare a Soarelui, a dragostei și a setei de viață, încununată de bucuria flăcăilor și fetelor care chiuie, strigă și dansează în horă voioși.

Din fericire, încă se mai păstrează tradițiile acestei sărbători magice în câteva colțuri ale țării, fiecare cu specificul său, așa cum și ia românească trebuie să rămână un motiv de mândrie națională și o tradiție care să dăinuie în timp.  În acest scop, o inițiativă fără precedent a luat naștere chiar pe facebook în urmă cu doi ani, unind iubitorii României de pretutindeni. Pentru a celebra ia tradițională, pe 21 ianuarie 2013, comunitatea online La Blouse Roumaine a propus ca ziua de 24 iunie 2013 să marcheze prima celebrare a iei românești sub denumirea de Ziua Universală a Iei. Evenimentul s-a bucurat de un succes imens, fiind sărbătorit pe șase continente, în peste 50 de țări din lume, astfel încât, în acea zi, Sânzienele au îmbrăcat planeta în ia românească.

Încă de atunci, iile tradiționale românești sunt în mare vogă și la mare căutare. Cu cât sunt mai vechi și cu cât sunt mai frumos ornate, cu detalii deosebite și ațe din aur, cu atât sunt mai apreciate. Fie că le purtăm cu blugi sau cu fuste, iile arată minunat în orice perioadă a zilei. Ei bine, și pentru că o asemenea moștenire trebuie apreciată la adevărata valoare, e momentul perfect să aducem și noi în prim-plan aceste podoabe vestimentare și să vedem cum diferă ele, în funcție de zonele țării:

1. Iile tradiționale dobrogene

Iile dobrogene are, prin specificul său, poalele lungi și se remarcă pânza, care este țesută cu marginile încrețite. Culoarea care predomină în descrierea iilor este albastru, ce ne duce cu gândul la mare, și ce alt loc  să găsești, mai potrivit ca marea, în care să porți cu fală ia românească?

DOBROGEA

2. Iile tradiționale moldovenești  

Ei bine, Moldova este recunoscută pentru iile elegante, în alb-negru, care inspiră putere și încredere, așa că, dacă vreți să vă întăriți starea de spirit, trebuie să vă achiziționați o ie de acest fel.

MOLDOVA

3. Iile tradiționale oltenești  

Oltenia vine cu o mulțime de culori și forme geometrice, inspirând tinerețe și prospețime. De obicei, poalele sunt scurte și largi, gâtul este împodobit de mărgele cusute în motive floralee, iar pe pânză se întind, cusute „în râuri”, mărgele în culori vii, variate și alternând cu fluturi din paiete.

OLTENIA

4. Iile tradiționale ardelenești 

Iile din zona Ardealului vin cu un plus la capitolul croială. Acestea au mâneci bufante, mereu însoțite de diverse dantele. Totodată, culorile pot varia de la negru la roșu, verde, chiar și galben. Motivele folosite sunt deseori frunzele și florile, care conferă o eleganță remarcabilă.

White-peasant-blouse-for-women-with-black-velvet-and-traditional-embroidery-924x667

Acum că avem și o clasificare a iilor românești, va trebui să o alegem pe cea care ni se potrivește cel mai bine pentru seara de Sânziene. Nu uitați că ia reprezintă curățenia și frumusețea neamului nostru, și este responsabilitatea noastră să recuperăm aceste valori și să le prețuim. Sărbătoare frumoasă tuturor!

Sursă foto: transilvaniareporter.ro, sfatulbatranilor.ro, haytransilvania.com, frontpress.ro, fotografultau.ro