Ziua de 8 martie și semnificațiile din trecut

  0
  109

  Ziua de 8 martie și semnificațiile din trecut

  Ziua de 8 martie este considerată a fi Ziua internațională a Femeii. La început a fost o dorință a femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, cu trecerea timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminității. Ziua femeii a căpătat tot mai multă recunoaștere de la an la an, ajungând să fie celebrată în țările dezvoltate și în cele în curs de dezvoltare. Dar, făcând câțiva pași în trecut, ziua de 8 martie aduce diferite semnificații, altele față de iubirea acordată femeii.

  1848 – Revoluționarii români își dau întâlnire la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, pentru a discuta declanșarea revoluției în țară. De altfel, se redactează și programul revoluționar.

  1896 – s-a născut renumitul cântăreț din perioada interbelică, Zavaidoc (Marin Teodorescu).

  1917 – asistăm la izbucnirea Revoluției din Petrograd, care a dus la abdicarea țarului Nicolae al II-lea, în 15 martie.

  1945 – după instalarea guvernului Petru Groza, la două zile, Churchill s-a adresat președintelui american Roosevelt, printr-o telegramă personală și strict secretă. Acesta își manifesta îngrijorarea față de instalarea prin forță a unui guvern comunist. Ca răspuns, președintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menționa: eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu rușii.

  1946 – A fost brevetat primul elicopter pentru uz comercial.

  1968 – studenții cehoslovaci își declară sprijinul față de mișcarea de liberalizare cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga.

  1982 – Stațiile automate interplanetare sovietice Venus-13 și Venus-14 ating suprafața planetei Venus.

  2000 Papa Ioan Paul al II-lea a marcat ziua de 8 martie ca zi de pocăință.

  2008 – Fosta sportivă americană Marion Jones, condamnată la șase luni de închisoare, a fost încarcerată la Texas. A fost învinuită pentru că a mințit în fața anchetatorilor de trei ori. Prima oară în noiembrie 2003, în cazul anchetei din cazul Balco. Apoi în august și noiembrie 2006, în cauzele privind fraudele bancare în care a fost implicat tatăl primului său fiu, fostul atlet Timp Montgomery.

  surse info: descoperă.ro, mediafax.ro

  sursă foto: tumblr.com

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.