Zilele Filmului Irlandez: Povestea lui Milo

  0
  250

  17684_Milo screen

  Cea de-a cincea ediție a Festivalului „Zilele Filmului Irlandez” s-a desfășurat în perioada 3-4 decembrie, la Cinema Elvire Popesco. În prima seară, de la ora 19:00, publicul s-a bucurat de proiecția a două scurtmetraje, și anume „Cuilin Dualach,” în regia lui Nora Twomey și „The Boy in the Bubble”, regia: Kealan O’Rourke.

  La eveniment au fost prezenți David Costello, Șef adjunct al Ambasadei Irlandei la Bucureşti, Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român şi Stanislas Pierret, directorul Institutului Francez. Surpriza serii a fost însă prezența actriței Laura Vasiliu, care a fost de altfel și protagonista filmului de lungmetraj „Milo.”

  „Milo” a reușit să trezească în sufletele privitorilor o paletă completă și variată de sentimente, purtându-i de la admirație și bucurie până la tristețe și compătimire. „Milo urmărește povestea unui băieţel în vârstă de 10 ani, care suferă de o boală genetică rară. Filmul a primit multe aprecieri la numeroase festivaluri de film şi a câştigat Premio CGS Award pentru originalitatea şi creativitatea naraţiunii în cadrul festivalului de Film Giffoni din Italia. Surpriza acestui film este prezenţa actriţei Laura Vasiliu în rolul mamei lui Milo.

  Filmul prezintă viața unui băiețel dintr-o familie înstărită, care, în ciuda chipului său angelic și a vârstei inocente, trece prin încercări dure ale vieții. O boală care îl chinuie și care îl îndepartează de colegi și chiar de propriul tată. Neînțelegerile cu cei din jurul său dau naștere treptat unui conflict interior.

  Milo urmează un tratament special pentru a-și ține sub control boala de piele, el fiind dependent de creme. Intriga apare în momentul în care lui Milo îi este interzis să plece cu colegii săi în tabăra organizată de școală. Tatăl copilului încearcă din răsputeri să își țină băiatul cât mai departe de cei din jur și să ascunda faptul că fiul său nu este un copil obișnuit ca toți ceilalți. Acesta se supără pe el chiar și atunci când îl vede jucându-se cu o vecină, care îi este și colegă de clasă.

  Milo, ca orice copil de 10 ani, își dorește să se bucure de copilărie și de lucuri simple alături de colegi, însă libertatea specifică vârstei îi este interzisă de către părinți. Acest lucru îl determină pe Milo să fugă de acasă în timpul nopții, pentru a ajunge în tabără, cu sau fără voia părinților.

  Acesta eșuează, nu ajunge la timp la școală pentru a prinde autocarul, și astfel ajunge în locuri necunoscute. Neatent și speriat de un câine, este călcat de o mașină. În urma accidentului, femeia care se afla la volan îl ia în casa sa și îl îngrijește, ajungând să țină la puști ca la propriul său copil. Cu ghiozdanul și cremele pierdute, Milo nu își mai poate îngriji pielea, și astfel boala sa se agravează, ajungând la un nivel destul de grav. Copilul este șocat de situația care îl ia pe neașteptate și încearcă să afle ce se întamplă de fapt cu el. Telefonează acasă și cere o cere pe mama lui la telefon, însă tatăl său îl refuză imediat.

  Trecând prin multe alte peripeții și cu sufletul sufocat de felurite sentimente de inferioritate și frustrare, dorul de mamă îl face pe Milo să își dorescă întoarcerea acasă. Femeia hippie la care stătea Milo, împreună cu bărbatul cu care aceasta trăia, îl duc pe copil înapoi la familia sa, întoarcerea sa acasă fiind un eveniment emoționant. Emoționant a fost și momentul în care părinții lui Milo descoperă cât de mult a avansat boala micuțului lor, acesta ajungând să fie acoperit complet de păr. Momentul este aproape șocant, însă dragostea nemărginită a mamei lui, capabilă să treacă peste orice pentru binele copilului are un rol important în revenirea fizică, dar mai ales psihică și emoțională a lui Milo. Băiatul și mama sa își înfruntă chiar și tatăl, de aceea, în urma unui scandal, cei doi aleg să plece singuri departe de casă.

  Filmul „Milo” este o adevărată lecție de viață în care realizezi cât de importante sunt sănătatea și relația cu familia.

  Redactor: Mădălina Marin.

  Sursă foto: img.sceper.ws