Zece sfaturi pentru un somn mai bun şi o trezire mai fresh dimineaţa

0
469

Zece sfaturi pentru un somn mai bun și o trezire mai fresh dimineața

Știm cu toții cât de important este un somn bun pentru a ne putea desfășura activitățile de peste zi cât mai eficient posibil. Totuși, mulți dintre noi se confruntă cu tulburări ale somnului precum insomnia.

Insomnia este o tulburare de somn gravă care afectează, în prezent, peste 30% din populația globului. Printre cele mai comune cauze ale insomniilor se numără anumite evenimente neplăcute din viața noastră, însă la ea pot contribui și o serie de factori externi.

Sunt, totuşi, și boli care o pot cauza, precum depresiile, obezitatea, unele afecțiuni neurologice, cardiace, pulmonare şi ale oaselor. Pentru a citi mai multe statistici recente despre insomnie dați click aici.

Probabil există printre voi persoane care nu se confruntă cu insomnie, dar, pur și simplu, nu se pot odihni cum trebuie. Ori oameni care, oricât ar dormi, nu se trezesc fresh dimineața.

Ei bine, am venit în ajutorul tuturor cu o serie de sfaturi testate, menite să te ajute să ai un somn liniștit și să te trezești mai odihnit dimineața.

Înainte De Culcare

Evită cafeaua, vinul roșu și ciocolata înainte de culcare

Pentru a avea un somn liniștit trebuie să îți menții stomacul fericit!

S-a demonstrat științific faptul că cele trei de mai sus tulbură somnul mai mult decât orice altă mâncare. Acestea îți supără intestinele în așa fel încât te vor face să te trezești în repetate rânduri sau îți vor da un somn superficial, care nu te va încărca cu energia necesară pentru următoarea zi.

 

Zece sfaturi pentru un somn mai bun şi o trezire mai fresh dimineaţa

Dacă totuși simți nevoia să bei ceva, îți recomand un ceai din plante. Dacă vrei să ai un somn liniștit, poți alege ceaiurile din mentă, salvie, tei sau sunătoare, după gust.

Pentru a-ți asigura continuitatea somnului pe timpul nopții, îți recomand să iei și un supliment de melatonină. Aceasta este un hormon secretat de glanda pineală, ce ajută la reglarea ritmului circadian, adică a ceasului intern.

Suplimentele de melatonină se găsesc în farmacii și sunt foarte utile; uneori, te ajută să adormi fără să îți dai seama.

Du-te la culcare fericit(ă) cu partenerul(a) tău/ta

Cele mai bun mod de a avea un somn neliniștit este să adormi înainte de a rezolva o problemă cu partenerul tău. În cazul unei neînţelegeri sau a unei discuții mai aprinse, încearcă să lași orgoliul deoparte și să te gândeşti la fericirea partenerului tău. Și a ta, în acest caz.

Vei avea un somn mai liniștit dacă vei adormi într-o atmosferă detensionată și împăcat(ă) cu tine însuți.

Meditează, roagă-te și calmează-te înainte să te duci la culcare

Zece sfaturi pentru un somn mai bun şi o trezire mai fresh dimineaţa

Meditația îți permite să dai afară” toate grijile de peste zi și să uiți de îngrijorările legate de mâine. Viitorul nu poate fi schimbat în timp ce ești adormit, iar trecutul nu mai este, deci nu are rost să pierzi somn gândindu-te la ele!

Nu lua cina înainte de culcare

Foarte mulți oameni vin acasă târziu de la serviciu/facultate, își gătesc ceva, mănâncă și apoi se duc la culcare, ceea ce nu este recomandabil. Procesul digestiei durează ceva timp și adormirea în timpul acestuia nu este prea benefică pentru somnul tău.

Încearcă să lași câteva ore între cină și cea de culcare și o să vezi cât de bine te vei simți ziua următoare.

Zece sfaturi pentru un somn mai bun şi o trezire mai fresh dimineaţa

Poți, totuși, după cină, să mănânci un bol de cereale integrale, de preferat ovăz, care nu numai că te va ajuta să dormi mai bine și să te trezești mai odihnit, dar îți va asigura și o eliberare lentă a energiei, care va dura până spre dimineață.

Evită somnul de după amiază

Somnul de după amiază poate interfera cu rutina ta de odihnă. Unul lung îți poate face mai dificilă adormirea noaptea. Totuși, dacă ai nevoie de un pui de somn pe timpul zilei, încearcă să nu dormi mai mult de 30 de minute.

Studiile arată că jumătatea după-amiezii, în jurul orei 15, este cea mai potrivită pentru un pui de somn, deoarece este cea mai puțin probabilă să îți dea peste cap odihna nocturnă.

Du-te la toaletă

Chiar dacă nu simți nevoia să mergi la toaletă înainte de culcare, ar trebui, totuși, să o faci.

Motivul este acela că rinichii vor continua să lucreze în timpul nopții și, până spre dimineață, vezica ta va fi plină. Dacă aceasta se umple mai devreme, vei simți nevoia să te duci la toaletă și asta va tăia timp valoros din somnul tău.

Poate te vei gândi că somnul reprezintă doar timpul acumulat cât ești adormit, dar este incorect.

Este foarte important să dormi fără să îți întrerupi somnul, deoarece durează câteva ore până să intri într-un anumit stadiu al somnului în care te odihnești cu adevărat. Mersul la toaletă întrerupe acest stadiu.

În Timpul Nopții

Nici prea cald, nici prea frig

Somnul îți este afectat și de cât de cald sau de cât de frig îți este în timpul nopții. Este foarte important să găsești un echilibru între cele două temperaturi, deoarece asta te va menține calm.

Pont: Încearcă să dormi dezbrăcat, dar cu o pătură groasă pe tine. Îți vei menține temperatura corpului  constantă.

Un alt pont: Încearcă să îți ții fereastra întredeschisă noaptea.

În primul rând, vei beneficia de mai mult oxigen. Acesta te va ajuta să dormi mai bine și va regla temperatura camerei.

În al doilea rând, dioxidul de carbon pe care îl expiri este otrăvitor pentru organism, acesta fiind și motivul pentru care corpul îl elimină prin expirație. În timpul nopții respiri și expiri de foarte multe ori, iar camera se va umple de acest gaz. O fereastră întredeschisă te va ajuta mult.

Încearcă să îți menții somnul constant

Majoritatea oamenilor cred că opt ore de somn sunt suficiente pentru a te trezi odihnit. Ceea ce nu este adevărat.

Este mult mai important să adormi la aceeași oră și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi.

Nu toată lumea are nevoie de 8 ore de somn. Există multe persoane care, dacă dorm mai mult de 6-7 ore pe noapte, se simt chiar mai obosite. Alte persoane au nevoie de chiar mai mult de 8 ore de somn.

Începe prin a-ți pune alarma pentru ora de culcare în fiecare seară; de exemplu, la ora 23. După ceva timp, începe să-ți pui alarma pentru fiecare dimineață, în fiecare zi, chiar și în weekend-uri. După ce îți setezi acest program te vei trezi mai fericit(ă) și mai fresh ca până acum.

Blochează sunetul și lumina!

 

Zece sfaturi pentru un somn mai bun şi o trezire mai fresh dimineaţaUn studiu din New Scientist Magazine spune că viața îți este scurtată de către sunet în timpul nopții. Sunetul mașinilor de poliție, ambulanțelor, traficului și chiar muzica din căști (dacă ești o persoană care adoarme cu căștile în urechi) te conduc spre o moarte sigură!

În revista menționată mai sus apare și faptul că sunetul are un efect dăunător asupra inimii tale, iar, trezindu-te de multe ori în timpul nopții, corpul îți este supus unui stres foarte mare. Valabil și în cazul luminii din cameră.

Încearcă să eviți gălăgia purtând dopuri de urechi. Lumina o poți evita trăgând draperiile; dacă nu ai, e cazul să îți pui.

Dimineața

Câteva exerciții nu strică

Zece sfaturi pentru un somn mai bun şi o trezire mai fresh dimineaţa

Dacă dimineața te simți amețit sau fără energie, puțin alergat în aerul proaspăt de afară te poate trezi imediat.

Un lucru interesant este faptul că, dacă faci câteva exerciții dimineața, vei avea mai multă energie în URMĂTOAREA zi. Cu cât faci mai multă mișcare, cu atât mai mult vei deveni mai tonifiat și mai sănătos.

Pont: Îți recomand să bei un pahar de apă pe stomacul gol după ce te-ai trezit. Apa îi va da un imbold metabolismului tău și în acest fel te vei trezi mai rapid și te vei simți mai alert.

Sper că vei găsi utile aceste sfaturi. Tot ce îţi pot spune este că ele chiar funcționează dacă le urmezi, la fel ca în cazul unei diete.

surse info: thedailymind.com, formaremedicala.ro, better-sleep-better-life.com

surse foto: weheartit.com, laceainărie.ro, eumeditez.com, fitbody.ro, divahair.ro, papen.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.