Cele mai multe companii oferă în prezent programe de internship atât pentru studenți, cât și pentru absolvenți. Oferta este foarte variată: internship-uri locale sau internaționale, plătite sau neplătite, cu program de lucru part-time sau full-time, care se desfășoară pe diferite perioade de timp (de la o lună până la șase luni sau chiar mai mult) și în diverse domenii și departamente. Orice tip de program ai alege, internship-ul este cu siguranță o investiție bună pentru viitorul tău. Studenții cu astfel de experiențe au mai multe șanse să-și găsească un loc de muncă după absolvire.

internships

1. Aplici teoria învățată în cadrul facultății

Un program de internship este oportunitatea ideală de a pune în aplicare cunoștințele deprinse la cursuri și seminarii. Te ajută. în acest fel, să înțelegi mai bine teoria și să faci legături cu viața reală. Creierul învață prin conexiuni, iar motivația ta să asimilezi informații va crește pentru că le vei vedea utilitatea în activitatea practică.

2. Overview asupra domeniului și interconexiunilor dintre departamente

Un program de internship poate reprezenta o modalitate prin ccare câștigi o imagine de ansamblu asupra activităților specifice și modul în care jobul tău va relaționa cu restul departamentelor.

3. Demonstrezi inițiativă

Faptul că ai dorit să urmezi un program de internship în timpul facultății, denotă proactivitate din partea ta și dorință de lucru, de dezvoltare a carierei. Aceste calități vor fi apreciate de un viitor angajator și vor reprezenta avantaje în fața celorlalți candidați. Totodată. angajatorii își doresc oameni cu inițiative, inovatori și cu abilitatea de a lua decizii pe cont propriu.

4. Intri în contact cu piața forței de muncă

Vei afla ce presupune un loc de muncă. Vei deveni mai responsabil, vei respecta un cod vestimentar, vei avea un program de urmat, sarcini de îndeplinit și deadline-uri de onorat. Singura modalitate de a obține acest tip de cunoaștere este prin lucru efectiv.

5. Obții recomandări profesionale

La sfârșitul programului vei putea obține recomandări din partea coordonatorilor tăi. Astfel de recomandări, alături de CV-ul tpu, vor fi foarte valoroase când vei decide să te angajezi. Dacă ai rezultate foarte bune și îți impresionezi supervizorii, aceștia vor accepta să te recomande viitorilor angajatori.

6. Experimentezi

Frumusețea în a fi student este că poți să experimentezi și sfatul nostru este să faci asta cât mai mult. Fiecare job este diferit, la fel cum fiecare companie este unică. Internship-urile sunt perfecte pentru a încerca. Te ajută să-ți dai seama ce-ți place și cum vrei să fie viitorul tău job.

7. Posibilitatea unui job permanent

Un program de internship reprezintă primul pas spre obținerea unui job în cadrul companiei angajatoare. Multe companii folosesc aceste programe ca pe un interviu prelungit pentru un job full-time, fiind o modalitate eficientă de a cunoaște mai bine candidații și de a testa compatibilitatea cu aceștia. Dacă ai rezultate bune, demonstrezi că ești muncitor, dedicat și dornic de învățare continuă, ai cele mai multe șanse să te alături echipei pe o perioadă nedeterminată.

8. Networking

Dacă vrei să afli cele mai bune oportunități de carieră, oamenii potriviți cu care trebuie să vorbești sunt cei care lucrează în domeniu. Profitând de un program de internship, vei cunoaște profesioniști din domeniul de interes care te pot ajuta să îți găsești un loc de muncă în viitor.

9. Câștigi experiență pentru CV

Angajatorii cer candidaților experiență profesională, iar internship-urile făcute în timpul facultății reprezintă un punct forte în CV-ul absolvenților. Îți recomand să profiți de studenție și să aplici pentru cât mai multe programe de internship, chiar dacă sunt sau nu plătite. Experiența pe care o asimilezi contează înzecit și cu siguranță îți va fi răsplătită pe viitor.

10. Dezvolți abilități esențiale

Multe abilități sunt cel mai bine deprinse la locul de muncă, iar programele de internship îți oferă oportunitatea de a demonstra și de a dezvolta capacități esențiale pe care angajatorii pun mare preț. Pe lângă abilitățile soft (gândire analitică, abilități de comunicare și interpersonale, adaptabilitatea, lucrul în echipă, managementul timpului) poți să îți dezvolți și competențe în aria de interes pentru tine.