Facebook extinde criptarea end-to-end pentru apelurile de pe Mesenger și mesajele de pe Instagram

0
58
criptare end-to-end
Sursă foto: Unsplash

Facebook a anunțat că va adăuga tehnologia de criptare end-to-end atât pentru apelurile voce și video de pe Messenger, cât și pentru mesaejele de pe Instagram.

Ce este criptarea end-to-end (E2E)?

O funcție care asigură utilizatorii că mesajele și, acum, apelurile simple sau cele video, nu pot fi accesate de părți terțe. Mai exact, mesajele destinatarului sunt transmise sub formă de coduri criptate care pot fi decriptate doar de emițător. Cu alte cuvinte, conversațiile rămân secrete și nu pot fi accesate de nimeni în afara celor doi utilizatori.

Acest aspect a fost intens dezbătut în prima jumătate a acestui an, când secretarul de stat al ministerului de Interne al Marii Britanii, Priti Patel a atras atenția asupra efectelor potențial negative al criptării E2E, precum imposibilitatea detectării infracțiunilor din online și, ulterior, creșterea cazurilor de hărțuire a minorilor și terorism.

Criptarea end-to-end este opțională

Funcția de criptare E2E este valabilă pentru mesajele text încă din 2016, însă aceasta nu este activă odată cu instalarea aplicației de mesagerie, Messenger, ci trebuie activată separat. La fel  întâmplă și cu noile actualizări.

Criptarea E2E este opțională și poate fi pornită din setările aplicației. Însă pentru a fi complet funcțională, aceasta va trebuie activată de către ambii utilizatori.

Utilizatorii vor să se simtă în siguranță

Funcția de criptare E2E este folosită câțiva ani de alte aplicații de mesagerie precum WhatsApp și Telegram și se dovedește eficientă împotriva hackerilor și a infractorilor.

Ruth Kricheli, managerul de produs al aplicației Messenger a evidențiat acest aspect vineri, într-un articol de blog  în care a pus accentul și pe nevoia de siguranță, intimitate și control al utilizatorilor asupra mesajelor și apelurilor din aplicație.

De asemenea, Facebook ia în considerare aplicarea acestei funcționalități și pentru mesajele din grupuri.

Anunțul noutăților privind criptarea E2E a venit doar la câteva zile după ce Facebook și-a schimbat din nou setările de confidențialitate.