One World Romania – cea de-a sasea editie

0
156

 

In perioada 11-17 martie va avea loc la Bucuresti cea de a sasea editie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania.

Si anul acesta, filmele vor fi proiectate la mai multe cinematografe din centrul Bucureştiului – Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso, Sala „Horia Bernea” din cadrul Muzeului Taranului Roman si Cinema „Elvira Popescu” a Institutului Francez. Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc luni, 11 martie, ora 19:30 la Cinema Patria.

Cu un program extins si foarte divers, One World Romania aduce anul acesta aproximativ 50 de filme documentare recente, marea majoritate in premiera in Romania. Programul este articulat in jurul ideii de URA, cu toate manifestarile si repercursiunile ei sociale. Dreptul si strambulRevolutie zi de zi si Romanul adolescentei. In plus, prezentam retrospectiva cineastului danez Jon Bang Carlsen si organizam workshopuri, dezbateri si alte evenimente conexe.

Sectiunea Romanul adolescentei vorbeste despre cea mai frumoasa perioada din viata, cool, prima dragoste, sperante, orizonturi deschise s.a.m.d. Si totusi, lucrurile sunt mai complicate decat incape in aceste clisee. Iar adolescenta este o varsta fragila care trebuie observata cu atentie si – daca-i posibil – ocrotita. Cu un lirism prea rar intalnit in filmele de fictiune, documentarele din aceasta sectiune reusesc sa surprinda spectacolul adolescentei.

 Filmul „adoptat” de Uniunea Studentilor din Romania aduce o uluitoare senzatie de acces neconditionat, relaxat, la intimitatea unor relatii. Este debutul regizorilor Jason Tipper si Elisabeth Mims, a caror varsta apropiata de cea a protagonistilor este fundamentala pentru lipsa de crispare a personajelor in fata camerei si pentru senzatia generalizata de entuziasm degajata de film. Nu veti gasi prea multa scoala in film iar parintii ocupa un rol periferic, ceea ce cu siguranta contribuie la farmecul lui irezistibil.

Descris de o estetica indrazneata, filmul merge dincolo de orice notiune preconceputa despre ce sunt adolescentii si cum ar trebui ei sa se poarte. Personajele pot parea ocazional egocentrice sau usuratice, insa procesul de maturizare documentat in film implica o reflectie serioasa asupra unor teme precum prietenia, credinta, prima dragoste, nesiguranta financiara, spaima de necunoscut sau frica palpabila in fata amenintarii de a ramane fara locuinta.