Work from home – dezastru sau productivitate neînțeleasă?

0
226
work from home

Suntem caracterizați printr-un stil de viața mereu alert, pe care ni-l construim având o destinație precisă, dar realitatea nu prea se potrivește cu ce ne furnizează ideile. Ce știm foarte bine este că, atunci când muncim, vrem s-o facem într-un loc care ne ajută să fim inspirați, alimentându-ne starea de bine ce devine, mai apoi, inspirație. Marea majoritate a companiilor au implementată în structura organizațională o zi, două pe care ți le poți transforma în „work from home”.

Acest „work from home” te ajută să acorzi ora din trafic somnului, iar nervozitățile din transportul în comun vor dispărea, astfel nu vei mai fi așa prost dispuși de dimineață.

Eh, vorba vine „from home”. Poate fi la cafeneaua preferată, fuga până la munte într-o zi de vineri, ca mai apoi să te bucuri de weekend și fel și fel de metode prin care vrei să fructifici acea zi departe de biroul pe care îl vezi zilnic.

Există și varianta când stai acasă o zi întreagă și muncești, în speranța creșterii productivității. Doar că, fix atunci auzi o bormașină, un câine care nu a mai fost scos afară de ceva vreme, o lene care n-a mai venit de mult timp, iar cheful de muncă dispare mai ceva decât banii din portofel.

Dar ce se întâmplă când ești pus în fața unor situații care te împing să fii productiv, pentru mai multe zile, în propria ta cameră? Fix acolo unde te ia somnul când vezi tabloul de trei ani primit de la bunica ta, florile care stau potolite într-o vază cumpărată într-un moment care e prielnic de reverie și scaunul care nu e tocmai confortabil pentru a-ți fi gazdă mai mult de trei ore.

Marea întrebare: cum poți rezista?
  • fără să nu cedezi nervos sau să îți pui o mie de întrebări existențiale;
  • fără să nu mănânci la fiecare 10 minute sau atunci când simți că nu mai poți;

Trebuie să ne înarmăm cu răbdare pentru că, da, oricât de minunată ar fi casa ta, de la o perioadă o să ai părerea că pereții trebuie zugrăviți în galben. Nu știi de ce, dar așa ți-a venit.

  • Pentru început, pornește prin a-ți amenaja puțin spațiul de muncă. Dacă ai un laptop, te poți plimba mai ușor cu el dintr-un colț în altul, dar dacă munca trebuie extinsă pe un ecran mai mare și nu te poți despărți de birou, e necesar să ai la îndemână câteva mijloace pentru a fi apt de muncă.
sursa foto: pinterest.com
  • După, deschide geamul pentru a intra aerul unei noi zile cu soare și productivitate. Nu știu ce efect psihologic poate avea, dar sigur te răcorește puțin o gură de aer.

 

  • Joacă-te puțin printr-o listă de melodii și formează mai multe playlist-uri care să te ajute să lucrezi  cu spor. Unul n-o să fie de ajuns, o să vezi. Dacă nu poți lucra cu muzică, lasă geamul mai mult deschis, poate te vor încânta păsărelele cu un concert pe viu. Nu cred că funcționează să reziști 8-9 ore fără să nu asculți ceva, de aceea e bine să fii pregătit, pentru a nu pierde timpul când simți nevoia de a face acest lucru.

 

  • Decorează-ți spațiul de muncă. Fie că sunt niște poze printate de pe Pinterest sau Tumblr, flori sau orice altceva te îndeamnă la chef de muncă.

Automat vei avea o pofta nebună de a mânca. Orice și oricând. Nu pune toate resursele alimentare pe masă, ci încearcă să mănânci cât se poate de moderat (cel mai greu joc, dar poate îl câștigi cumva). Încearcă să faci abuz de fructe și legume, merg și ridichile care tocmai au apărut, în loc de o ciocolată întreagă (da, nu te vei limita la o pătrățică, cum e normal și firesc).

pinterest.com
  • Nu în ultimul rând, forțează-te să ai o poziție corectă pe scaun sau oriunde ai lucra, pentru a nu exista probleme după.

Într-un final, dacă stai între patru pereți, singur, ți se va părea plictisitor ceea ce faci, cu toate că ai job-ul de peste trei ani. Cel mai bine ar fi să-ți fructifici abilitățile, un play pe Youtube la niște sfaturi în domeniul tău, n-ar strica.

Dacă te pălește o nebunie să faci amenajări, în limita posibilităților, îți poți muta biroul în locul patului, dacă asta crezi că te va ajuta să scoți mai mult din tine.

Dar după programul de muncă, chiar dacă ești singur, tot la muncă ești.