Programul Work and Travel este destinat studenților care vor să călătorească și să experimenteze stilul de viață din SUA şi nu numai. Se desfășoară în perioada vacanței de vară (iunie-septembrie), timp în care studenții lucrează la jobul pe care l-au obținut, iar luna octombrie fiind destinată călătoriilor. Majoritatea studenților aleg Statele Unite ale Americii, dar nu este de neglijat nici Europa.
Mii de studenți trec astfel, prin Work and Travel, anual, granițele spre Statele Unite ale Americii pentru a-și trăi „American Dream-ul”. Iar pentru că înscrierile în program au început, și mă tentează și pe mine, am ales să fac următorul interviu. Pe mine m-au convins, pe tine?
Oricine a fost în Statele Unite în acest fel îți va spune cu entuziasm despre munca de acolo, despre călătoriile sau interacțiunile zilnice cu oameni noi, sau, cum mulți o descriu, “cea mai tare experiență din studenție”, așa cum au făcut și intervievații mei de astăzi:
1. Care au fost motivele ce te-au convins să demarezi procedurile pentru “American Dream-ul” tau, prin programul Work and Travel?
El: Am decis să ies din zona de confort vara trecută, am ales să îmbin munca și călătoritul și așa am ajuns la programul „Work & Travel”.
Ea: Îmi doream de foarte mult timp să merg în America, iar acest program m-a ajutat să-mi îndeplinesc visul, dar și pentru a cunoaște cultura americană, să cunosc persoane din alte țări și cultura lor și să-mi îmbunătățesc limba engleză.
2. Nu te-ai confruntat cu frica de necunoscut? Odată ajuns/ă acolo, ai întâmpinat momente de anxietate?
El: Sincer, nu. Eu sunt o fire mai extrovertă și mereu am preferat să înfrunt necunoscutul. Cât despre anxietate, nu îmi amintesc să fi avut vreun moment în care să mă simt anxios.
Ea: Primele 2 săptămâni au fost destul de grele pentru că nu aveam absolut nimic, îmi trebuia un card bancar și o cartelă nouă, să găsesc de unde să-mi cumpăr mâncare, ce autobuze trebuie să folosesc și multe altele. Am avut noroc că nu am avut deloc momente de anxietate deoarece mereu eram cu o persoană cunoscută, iar acest lucru m-a ajutat foarte mult.
3. Cum ți-ai ales agenția cu care urma să pleci și care au fost condițiile pentru participarea la acest program?
El: Eu am ales agenția „GoToSUA” la recomandarea unei prietene care a mai fost 2 ani la rând cu ei. Orice student poate participa în program, atâta timp cât este student, are sub 30 de ani și își permite să plătească programul. (Mai există o variantă de împrumut special oferit de BT.)
Ea: Am căutat destul de mult timp o agenție care să fie pe placul nostru și cu care să ne simțim bine, dar după niște recomandări de la câțiva prieteni am ales-o, iar condițiile de participare la acest program presupun doar să fii student.
4. Care a fost experiența ta în ceea ce privește obținerea vizei?
El: Am fost foarte emoționat cu privire la obținerea vizei. În primul rând, pentru simplul fapt că nu știam dacă o să mai susținem interviul din cauza pandemiei. Și în al doilea rând din cauza emoțiilor care erau de necontenit în momentul în care eram ajunşi la Ambasada SUA. Agenția ne-a anunțat că majoritatea participanților obțin viza, dar tot aveam emoții că poate sunt eu excepția.
Ea: Pregătirea pentru interviul de viză este unul destul de complex. Trebuie să plătești multe taxe, să faci rost de multe documente atât din țară cât și din America și să fii sigur că ai dosarul complet și că nu o să-ți lipsească nimic când ajungi la Ambasadă deoarece e greu să te reprogramezi. Interviul pentru obținerea vizei a fost unul foarte simplu, unde am fost întrebată câteva lucuri, cum ar fi ”La ce facultate studiezi?”, ”În ce stat mergi în America?” şi ”Ce vrei să faci când te întorci acasă?”.
5. Cât de mult a contat nivelul de engleză?
El: La interviul de viză contează să ai o bază de limba engleză, iar în State, chiar dacă ai doar baza, cumva faptul că trăiești timp de 3-4 luni acolo te obligă să înveți engleză la un nivel mai avansat.
Ea: Atâta timp cât știi un nivel de începător este în regulă, să știi să ceri o apă sau ajutor. Pe parcurs o vei învăța mai bine deoarece vei fi nevoit să o vorbești zilnic și să o auzi, iar dacă ai frica de a vorbi cu un american pentru că nu te poate înțelege sau pentru că te gândești că o să spui un verb la timpul greșit, ei tot te vor înțelege.
6. Care au fost costurile pentru Work andTravel și ce includ acestea? Ai apelat la un credit bancar?
El: Costurile programului sunt de 1500-1600$ (cu tot cu taxele de viză și cu alte câteva taxe) + 700-800$ biletul de avion tur-retur și o să îți mai trebuiască și câteva sute de dolari, bani cu care să te descurci până la primul salariu. Personal, nu am apelat la niciun credit, am avut posibilitatea financiară de a-mi plăti singur programul, dar există bănci care oferă un credit special pentru Work andTravel.
Ea: Costurile au fost destul de mari deoarece sunt foarte multe taxe de plătit, cele de la Ambasadă și cele pentru program, iar în primele 2 săptămâni în America ai doar banii de acasă până primești primul salariu. Eu personal am decis să nu apelez la un credit bancar și să împrumut de la prieteni.
7. Cum au fost câștigurile, în comparație cu costurile inițiale?
El: Depinde foarte mult de ce job îți iei, personal eu mi-am scos banii investiți inițial și mi-am cumpărat foarte multe lucruri din State, plus o excursie pe coasta de Est, deci, overall, scoți mai mulți bani decât investești, plus că experiența este de neuitat.

Ea: Depinde mult de ce job/ job-uri ai și cât muncești pe zi, dar pentru mine câștigurile au fost foarte bune și mi-am scos banii din costurile inițiale.
8. Cum ai făcut alegerea pentru job și care au fost demersurile pentru a ajunge angajat?
El: Procesul nu a fost foarte complicat, am avut o listă cu job-uri oferite de agenție, am ales job-ul pe care l-am vrut și la un interval de câteva zile am avut un interviu online cu angajatorul în care ne-am prezentat și am răspuns la câteva întrebări legate de noi. După interviu ne-a fost trimis contractul și cam așa am ajuns angajat.
Ea: Job-ul ți-l alegi cu agenția. Ei îți dau o listă destul de lungă cu job-uri cu locația lor și cu cât vei fi plătit pe oră. Acum ți-l poți alege în funcție de locație, salariu sau chiar ambele. După ce l-ai ales, va trebui să trimiți CV-ul, va fi un interviu online cu angajatorul, iar după începe pregătirea pentru toate documentele necesare, asigurare medicală, contract de muncă și multe altele.
9. Ce job ai avut? Ai avut nevoie de un al doilea job sau te-ai descurcat din punct de vedere financiar cu unul singur?
El: Eu am avut 2 joburi, lucru pe care îl recomand tuturor care vor să participe la program pentru a avea mai mulți bani. Primul job a fost cel de salvamar într-un parc acvatic. Și al doilea era cel de operator de jocuri, într-un parc de distracții. Mai exact, le spuneam jucătorilor regulile jocului respectiv și le dădeam premiile în caz de câștig.

Ea: Primul meu job a fost de operator de carusele într-un parc de distracții, iar cel de al doilea job a fost de cameristă într-un hotel care aparținea acelui parc de distracții. Dacă nu-mi doream să călătoresc sau să-mi mai cumpăr unele lucruri, atunci m-aș fi descurcat cu un singur job.

10. Ce zonă ai ales și pe ce te-ai bazat în alegerea ei? A contat în alegerea job-ului și zona în care te aflai?
El: Eu am lucrat în Wildwood, New Jersey, pe coasta de Est a Statelor Unite ale Americii. Am ales orașul respectiv pentru că am vrut să am cât mai multe zile de plajă, dar și pentru că era un oraș în care aveam să cunosc foarte mulți tineri. Inițial aș fi preferat să caut un job pe coasta de vest, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, dar m-am hotărât destul de târziu să particip în program și nu am mai prins job-uri acolo.
Ea: Am mers pe coasta de Est, în New Jersey. Nu neapărat, deoarece în perioada de muncă nu prea ai timp să vizitezi, iar la final când începe perioada de călătorit vei avea posibilitea să mergi oriunde vrei.
11. Poți sa-mi enumeri 3 avantaje și 3 dezavantaje ale programului Work and Travel?
El:
Avantaje: experiență de neuitat, cunoștințele culturale învățate și prietenii de lungă durată.
Dezavantaje: oboseala acumulată de-a lungul verii din cauza joburilor, mâncare destul de nesănătoasă și timp liber prea puțin în partea de „Work”.
Ea:
Avantaje: cunoști persoane și culturi noi, îți îmbunătățești limba engleză, te dezvolți mult personal și profesional.
Dezavantaje: foarte multă oboseală, multe cheltuieli atât până ajungi cât și acolo, diferenta de fus orar
12. Acum, descrie-ne experiența ta, cu propriile cuvinte, așa cum ai simțit-o tu.
El: O experiență pe care fiecare student ar trebui să o încerce măcar o singură dată în timpul studenției. Personal, am învățat foarte multe despre americani, despre cultura lor, mentalitate, stil de viață. Dar și a altor popoare, precum columbieni, ecuadorieni, thailandezi etc. Am vizitat orașe celebre precum New York, Washington DC, Boston. Am vizitat celebra Niagara Falls. O experiență de neuitat. Recomand cu toată inima, astfel că am decis să o repet și în anul care vine.

Ea: A fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am trăit până acum. A meritat fiecare oră muncită și fiecare ora nedormită. M-am distrat, am cunoscut persoane noi, atât din România cât și din alte țări cu care încă țin legătura. Dar foarte obositor și stresant. Sinceră să fiu, cred că aș mai repeta această experiență.