The Witcher – mai mult decât o poveste

0
102
Witcher

Fantasticul și SF-ul, două genuri care s-au strecurat încet și subtil în atenția publicului, cunosc actualmente un uriaș succes în literatură. Nu se poate menționa fantasticul fără a te referi la J. K. Rowling, la J. R. R. Tolkein, la Andrzej Sapkowski sau la George R. R. Martin. Aceștia sunt doar câțiva dintre autorii care au dat naștere unor lumi fantastice captivante, complexe și nemaivăzute. Totuși, The Witcher este mai mult decât o simplă poveste.

O serie formată din două volume de nuvele și povestiri și un roman în alte șase volume, a fost scrisă de autorul polonez Andrzej Sapkowski. Nuvelele și romanul îl au ca protagonist pe Geralt, un vânător de monștrii – Witcher – cu o reputație care-l precede.

Un mix perfect de realitate, folclor și umor

Sapkowski le rezervă cititorilor un stil narativ fluid, ușor de urmărit și captivant, care îmbină umorul cu grotescul, acțiunea în forma ei pură cu descrieri ample, al căror rol este de a da culoare și profunzime lumii create de acesta. Cele două volume de proză scurtă prezintă pe larg mai multe episoade din viața vânătorului de monștri, pregătind în același timp terenul pentru conflictul care se va extinde pe întreg parcursul romanului.

Acțiunea, deși centrată în jurul lui Geralt, surprinde adesea evoluția altor personaje cu roluri importante în structura textului, alternând între acestea și protagonist, pentru a oferi mai mult dinamism. În momentele de repaus dintre scenele derulate mai rapid și mai intens, autorul, în mod subtil, trece în revistă defectele unei societăți fictive care, totuși, oglindește realitatea, iar respectivul aspect al seriei este demn de menționat.

Subtil și totuși, atât de evident

Întreaga serie cunoaște o complexitate care o ajută să treacă de pragul unei simple „povești”. O lectură aparent tipică pentru categoria young adults ascunde critici puternice la adresa diverselor regimuri politice, la adresa conflictelor societății actuale, făcând referire în special la problema rasismului. Sapkowski propune o viziune unitară prin mici metafore și scoate în evidență ideea sacrificiului în scopul construirii unei lumi mai bune. Geralt, prin definiție un „mutant”, este marginalizat tocmai din cauza abilităților care îi permit să-și pună viața în slujba celor lipsiți de apărare. Imaginea sa este conturată în concomitent cu cea a antagoniștilor, tocmai pentru a ilustra mai bine constrastul dintre moral și imoral, dintre altruism și egoism.

The Witcher este mai mult decât o simplă poveste, seria reprezintă o lectură plină de suspans, ritmică și bine gândită. Ea trece dincolo de complexitatea personajelor, de atenția la detalii, de umorul și ironia utilizate la momentul potrivit și oferă cititorilor o viziune concretă asupra unei societăți „stricate”, dar care mai deține încă șansa de a se salva.