miercuri, ianuarie 19, 2022
Recrutare IQool
AcasăScandalul din Ankara și Wikitribune, o Wikipedia cu informații corecte
Array

Scandalul din Ankara și Wikitribune, o Wikipedia cu informații corecte

Scandalul din Ankara și Wikitribune, o Wikipedia cu informații corecte

Cu siguranță te-ai bazat mult pe informațiile de pe Wikipedia pentru a-ți termina rapid temele pe vremea când erai elev. Ocazional, însă, ți se mai întâmpla să fii tras la răspundere de către profesor din cauza conținutului lucrărilor tale. Problemele apăreau deoarece, din păcate, se întâmpla ca nu toate informațiile de pe Wikipedia să fie 100% corecte.

Pe de altă parte, ca student, îți este complet interzisă utilizarea acestui site ca sursă bibliografică. Totuși, de cele mai multe ori, inspirația o găsești tot printre datele oferite de voluntarii care scriu pe această enciclopedie online.

Din fericire, Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, aduce vești bune pentru studenții și elevii de pretutindeni. El va lansa Wikitribune, o variantă îmbunătățită a platformei originale.

În ce constă Wikitribune?

Proiectul a luat naștere din dorința de a promova jurnalismul bazat pe dovezi. Wikipedia este, în esență, rezultatul cooperării mai multor voluntari care au redactat articolele explicative de-a lungul timpului. Procedura este avantajoasă pentru creatorii platformei, însă pune probleme în rândul utilizatorilor săi. Informațiile introduse de aceștia nu sunt verificate de specialiști, ceea ce însemnă o creștere a marjelor de eroare în încercările lor de a informa.

Wales a vizualizat Wikitribune drept o platformă online de combatere a știrilor false. În noua formulă, voluntarii vor fi dublați de către profesioniști care vor tria articolele, le vor corecta, completa și vor verifica informațiile înainte de a fi publicate.

Wikitribune

Este Wikitribune absolut necesar societății sau reprezintă doar un efort care sprijină elevii leneși? 

Întâmplarea face că, la puțin timp după anunțarea lansării Wikitribune, Wikipedia a intrat într-un conflict generat exact de perpetuarea informațiilor false. Accesul la enciclopedia online a fost blocat în Turcia în urma postării unor articole care asociau Ankara cu grupări extremiste. Traficul pe site din această țară va fi reluat după ce Wikipedia va verifica informațiile publicate, așa cum au cerut oficialii.

Wikitribune simbolizează, mai presus de toate, un efort pe liniile de evoluție a jurnalismului și de receptare a controversatelor mass media de către societate.

sursă foto: wikitribune.com

Anca Andreea Pavel
Am sfidat orice clișeu și am ajuns pană la final să fiu originală și unică, sau cel puțin așa îmi place să cred. Da' prietenii mei zic că-s relativ de treabă.
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Most Popular