WiFi4EU – inițiativa prin care va exista Wi-Fi gratis în toată Europa

0
163
WiFi4EU

Digital Single Market: negociatorii Uniunii Europene sunt de acord cu inițiativa WiFi4EU

Bruxelles, 29 mai 2017

Parlamentul Europen, Consiliul și Comisia Europeană au ajuns în această seară la un acord politic cu referire la initiativa WiFi4EU și la finanțarea acesteia, acord care sprijină instalarea de hospoturi publice gratuite pentru Wi-Fi în comunitățile locale din Uniunea Europeană: în piețe, parcuri, spitale și alte spații publice.

După cum menționează președintele Comisiei, Jean-Claude Junker, initiativa WiFi4EU va contribui la visul ca „fiecare sat european și fiecare oraș să aibă acces la internet wireless gratuit în jurul principalelor centre de viață publică începând cu 2020”.

Vice-președintele însărcinat al Digital Single Market, Andrus Ansip, a fost încântat de acordul din această seară și a declarat: „Strategia Digital Single Market își propune să construiască o Europă pe deplin conectată unde toată lumea are acces la rețele digitale de calitate înaltă. Inițiativa WiFi4EU va perfecționa conectivitatea mai ales acolo unde accesul la internet este limitat. WiFi4EU este un prim pas bine-venit, dar trebuie făcuți mult mai mulți pentru a ajunge la conectivitate de mare viteză pe întregul teritoriu al Uniunii Europene – de exemplu  stimularea investițiilor în rețele de capacitate înaltă de care Europa are nevoie.

Înțelegerea politică implică un angajament din partea a 3 instituții de a asigura că suma totală de 120 de milioane de euro va fi alocată fondurilor pentru echipamente de servicii publice gratuite de Wi-Fi în 6000 – 8000 de municipalități din toate statele membre UE. Sursele specifice ale finanțării vor fi finalizate în cadrul discuțiilor legislative aflate în desfășurare  asupra analizei din programul curent Multiannual Financial Framework. Autoritățile legale vor fi capabile să aplice pentru fonduri odată ce sistemul este stabilit.

În practică, autoritățile publice locale (municipalități sau grupuri de municipalități) care își doresc să ofere Wi-Fi în zone unde nu există încă o ofertă similară publică sau privată vor putea aplica pentru fonduri printr-un proces simplu și nebirocratic. O subvenție alocată sub formă de vouchere va fi folosită pentru a achiziționa și a instala echipamente de ultimă generație, adică puncte de acces la wireless local, în timp ce autoritatea publică va acoperi costurile de funcționare ale conexiunii.

Contextul inițiativei WiFi4EU

Anunțată de președintele Juncker în timpul Discursului privind Starea Uniunii din septembrie 2016, inițiativa WiFi4EU este parte a unei ambițioase revizii generale a regulilor telecom din UE, care include măsuri noi de a satisface nevoile crescânde de conectivitate ale europenilor și de a impulsiona competitivitatea Europei.

Comisia a analizat recent strategia sa  Digital Single Market – una dintre prioritățile de top ale Comisiei lui Juncker – făcând inventarul progresului făcut, dar apelând de asemenea la co-legislatori pentru a pune în practică rapid toate propunerile deja prezentate. Uniunea Europeană a fost rapidă în obținerea unor acorduri importante în legătură cu expirarea taxelor de roaming din 15 iunie 2017 pentru toți călătorii din Uniune, dar și acorduri pentru portabilitatea conținutului care va permite ca de la începutul lui 2018 europenii să călătorească cu filmele, muzica, jocurile video sau cu e-book-urile la care s-au înscris de acasă, pentru lansarea benzii de 700 de MHz pentru dezvoltarea vitezei 5G și pentru noi servicii online. În ceea ce privește propunerile rămase, rezultatele finale sunt acum negociate în Parlamentul European și în Consiliu.

Sursa: europa.eu

Sursă foto: Twitter

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.