WhatsApp – ce se întâmplă, de fapt?

0
181
WhatsApp girl
Sursa foto: Rachit Tank / Unsplash

Dacă utilizezi aplicația de mesagerie WhatsApp, cel mai probabil ai întâlnit notificarea în care te anunță că și-au actualizat politica de termeni și condiții. Știm că e tentant să nu citești paginile lungi de informații confuze.  Însă, înainte de a accepta sau nu noile condiții, este important să cunoaștem care sunt de fapt aspectele vizate. 

Care ar fi principalul aspect al noii notificări? 

Pe scurt, WhatsApp va trimite anumite date obținute de la utilizatorii săi, către Facebook. Deloc surprinzător, în contextul în care Facebook a cumpărat WhatsApp în 2014, marcând astfel una dintre cele mai importante achiziții din online. 

Partajarea anumitor date cu Facebook a început încă din 2016. Atunci însă, utilizatorilor li s-a oferit un termen limită de 30 de zile în care puteau opta să nu trimită date către Facebook. WhatsApp nu va face ceva nou. Apelează mai degrabă la un reminder. Un reminder necesar în contextul în care securitatea datelor personale ar trebui să fie un factor prioritizat în era digitală. 

Singura schimbare este, deci, că nu li se va mai oferi utilizatorilor opțiunea de a nu partaja date cu Facebook. 

Cine vor fi cei afectați? 

WhatsApp a comunicat că preferințele celor care au optat pentru nepartajarea datelor vor fi în continuare respectate. Deci, în cazul în care folosești aplicația din 2016 sau mai devreme, datele tale vor fi folosite în continuare la fel ca până acum, în funcție de opțiunea aleasă. 

Același scenariu se aplică, de fapt, și utilizatorilor mai noi care nu au beneficiat de această opțiune. Altfel spus, deja de câțiva ani, WhatsApp furnizează către Facebook în scopuri de marketing, datele utilizatorilor care nu au optat altfel și a celor recent înregistrați.

Dacă te afli printre utilizatorii mai vechi și dorești să vezi dacă ai optat sau nu pentru partajarea datelor, poți face acest lucru accesând în cadrul contului tău de Whatsapp: Settings -> Account -> Request Account Info. Mai apoi, va dura aproximativ 3 zile până ce vei putea accesa raportul conținând informațiile și setările tale din aplicație. 

Ce fel de informații sunt preluate de Facebook? 

WhatsApp menționează că principala funcționalitate, criptarea end-to-end a conținutului mesajelor, care a propulsat aplicația ca fiind printre cele mai sigure din lume, nu va suferi nicio modificare.

Criptarea end-to-end asigură utilizatorii că tot ce se află în cadrul unei conversații nu va putea fi văzut de nimeni altcineva în afară de expeditori și destinatari, mesajele nefiind salvate pe serverele aplicației, ci pe telefoanele utilizatorilor. 

Mențiunea din noua politică privind conținutul mesajelor se referă la mesajele care sunt trimise, dar nu sunt recepționate. Astfel, mesajele vor fi stocate criptat pe serverul lor timp de 30 de zile, după care vor fi șterse. 

În schimb, Facebook are acces la informații precum: numere de telefon, agenda de contacte, informații privind cât de des utilizezi și cât timp petreci pe WhatsApp, ce tip de telefon folosești și aspecte conexe (IP-ul folosit, browserul utilizat, sistemul de operare, starea bateriei, limba, fusul orar), informații despre tranzacții și plăți (în cadrul funcționalității WhatsApp Pay care nu există în România), respectiv informații legate de locația din care folosești WhatsApp. 

Până când pot accepta noile condiții? 

În cazul în care nu ai făcut-o deja fără să îți dai seama, WhatsApp dorește acceptarea termenilor și condițiilor până pe 15 mai. Deși inițial, data limită a fost de 8 februarie, WhatsApp a anunțat că din cauza confuziei create și a dezinformărilor, vor prelungi perioada pentru a putea clarifica informațiile. 

Ce alternative aș avea dacă nu accept noile condiții? 

Alternativa înlocuirii serviciului WhatsApp ar fi alegerea unui alt serviciu de mesagerie asemănător. De preferat unul care să fie criptat end-to-end.  

În contextul noii politici confuze WhatsApp, s-au făcut remarcate alte două servicii de mesagerie: Signal și Telegram.  

Signal, Telegram, Facebook Messenger

Signal este văzută ca o variantă stabilă pentru cei care vor înceta folosirea serviciului WhatsApp. O aplicație relativ mai simplă care oferă criptarea end-to-end a mesajelor și care dispune de principalele funcționalități necesare unui serviciu de mesagerie instant. Un aspect care plasează aplicația în topul alternativelor mai sigure este reprezentat de creatorii ei – o aplicație gratuită, open-source și independentă creată de un ONG din California. 

În cadrul celeilalte variante, serviciul standard al aplicației Telegram nu oferă o criptare end-to-end. Așadar, pe lângă informațiie meta (cu cine vorbești, cât de des etc.), conținutul mesajelor ar putea fi și ele preluate ca date. Conform politicii Telegram, aceste date nu sunt folosite pentru scopuri de marketing, însă reprezintă un aspect de luat în calcul în contextul confidențialității datelor personale. Cu toate acestea, Telegram oferă și varianta activării mesajelor secrete, variantă care criptează mesajele.  

O scurtă punctare importantă este că o astfel de funcționalitate este oferită și de către Facebook Messenger. În lipsa activării ei însă, Facebook are acces la toate datele din cadrul aplicației, inclusiv conținutul mesajelor.  

Date colectate de Facebook Messenger și WhatsApp

În cele din urmă, decizia de a folosi în continuare serviciul WhatsApp sau nu, ține doar de tine și de cum tratezi tu aspectul confidențialității datelor personale.  

Dacă ești printre norocoșii care au acordat atenție partajării datelor personale în 2016, datele tale online din WhatsApp vor avea parte de același tratament. 

Dacă ești utilizator de Facebook Messenger și WhatsApp, și folosești ambele servicii în aceleași scopuri (socializare cu persoane apropiate), renunțarea la WhatsApp nu ar face nicio diferență. 

Dacă nu folosești Facebook Messenger sau ești utilizator nou de WhatsApp, apelarea la servicii precum Signal sau Telegram ar conta în aspectul confidențialității datelor. Migrarea spre astfel de servicii va fi, însă, eficientă doar dacă le-ar utiliza și persoanele cu care comunicai de obicei în cadrul WhatsApp.

Deci, ce se întâmplă, de fapt, cu WhatsApp? 

Aproape nimic semnificativ. Ceea ce face deja de câțiva ani, este acum readus în prim-planul conștiinței colective, evidențiind ideea că de cele mai multe ori, atunci când nu plătim pentru un produs, noi suntem de fapt produsul

Alte resurse:

Despre datele colectate de aplicațiile de mesagerie

Despre aplicația Signal