luni, ianuarie 17, 2022
Recrutare IQool
AcasăComunitateONG-uriWalking Month 2019: Ambulanță pe model newyorkez în Transilvania

Walking Month 2019: Ambulanță pe model newyorkez în Transilvania

Se plănuiește „Unirea celor două Românii”. Cu acest obiectiv în minte, organizatorii Walking Month 2019 s-au inspirat din New York și au decis ca fondurile strânse în urma ediției de anul acesta să fie folosite pentru achiziționarea primei ambulanțe sociale din Transilvania.

 

Despre Walking Month 2019

Walking Month este o competiție caritabilă în cadrul căreia participanții se întrec în numărul de pași pe care îl pot realiza într-o lună. O astfel de competiție oferă oamenilor prilejul perfect de a își îmbunătăți sănătatea și oportunitatea de a face un bine persoanelor defavorizate. Toate fondurile strânse de pe urma taxelor de participare sunt donate în fiecare an diferitor cauze umanitare.

Concursul se desfășoară anual la Cluj-Napoca și a ajuns deja la a cincea ediție. Walking Month 2019 se va derula sub sloganul „Unim cele două Românii” cu scopul de a strânge fonduri pentru prima ambulanță socială din Transilvania.

 

Ce este o ambulanță socială?

„Ambulanța socială” este o unitate mobilă care va merge în comunitățile izolate din mediul rural. Vehicului va avea în dotare un cabinet pentru consultații de medicină primară și un spațiu destinat asistenței și serviciilor sociale. Astfel, proiectul ambulanței își propune să îmbunătățească calitatea vieții în familiile izolate, care duc lipsa unor astfel de servicii.

Servicii sociale oferite:

  • Consultanță juridică
  • Consiliere în situații de violență domestică
  • Orientare profesională și ajutor în găsirea unui loc de muncă
  • Asistarea persoanelor vulnerabile în relația cu autoritățile statului (ajutându-le să completeze cererile necesare pentru obținerea actelor de identitate, a venitului minim garantat sau a diverselor subvenții la care au dreptul)

Organizatorii susțin că au întâlnit comunități de zeci de persoane care nu au nici măcar certificat de naștere. În practică, acest lucru le face imposibilă interacțiunea cu orice instituție de stat.

„Locuind la oraș, putem merge oricând la medic sau la o instituție a statului. Mai mult, putem face acest drum pe jos, cu mașina, cu taxiul sau unul din serviciile de car-sharing, cu bicicleta sau cu transportul în comun. Tot în România, dar la țară, mii de oameni nu au acces la servicii medicale de bază, nu primesc întotdeauna asistență socială, iar un drum spre oraș este o aventură, în lipsa unui mijloc de transport accesibil. Acesta e scopul nostru – să «unim cele două Românii», atât prin înființarea unui serviciu mobil capabil să reducă din decalaj, cât și printr-o campanie prin care locuitorii orașelor să devină conștienți de problemele sociale grave care există la doar câțiva kilometri distanță de casa lor”, a explicat Andreea Misarăș, Events & Communications Coordinator și membru al Comitetului CSR al Betfair Romania Development.

Dorința organizatorilor este să strângă destule fonduri, atât pentru achiziția și amenajarea vehiculului, cât și pentru a îi asigura primul an de funcționare. Ținta este ca ambulanța să deservească cel puțin 10.000 de persoane până la ediția din 2020 a concursului.

 

Concept de New York în Transilvania

Photo: https://www.bkreader.com/2015/06/25/nylag-free-legal-consultations-is-coming-to-your-neighborhood-soon/

Inspirația pentru ideea introducerii unei ambulanțe sociale a venit în urma unei vizitei organizate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) la New York, conform unei postări pe Facebook a lui Ovidiu Damian, director executiv al Asociației „Hans Spalinger”.

Cine se ocupă de proiect?

Implementarea proiectului va fi asigurată de două ONG-uri. Asociația „Hans Spalinger” (AHS) a fost înființată la Cluj în 2004 și oferă servicii educaționale copiilor cu dizabilități severe. În ajutorul AHS vin Beard Brothers, un ONG care a mobilizat mii de voluntari în acțiuni comunitare de pe urma cărora a beneficiat întreaga „Inimă a Transilvaniei”. Costurile competiției vor fi achitate în proporție de sută la sută de Betfair Romania Development și Banca Transilvania.

 

Edițiile precedente

  • 2015: 600 participanți au strâns 42,000 de lei pentru dotarea cu aparatură medicală a unui spital de copii din Cluj-Napoca
  • 2016: 1440 de participanți au donat 132,176 de lei pentru terapia de care aveau nevoie copiii cu dizabilități neuro-motorii.

 

Photo: https://cluju.ro/walking-month-cluj-peste-130-000-de-lei-stransi-pentru-terapia-17-copii-care-nu-pot-umbla/

2017: Cei 146,520 de lei donați către Beard Brothers au dus la dublarea capacității serviciului The Beard Mobile. Acesta este primul taxi comunitar gratuit destinat persoanelor care nu se pot deplasa.

Photo: http://ftp.monitorulcj.ro/actualitate/60606-concursul-walking-month-clujul-are-un-nou-taxi-gratuit#sthash.AKkdlGNS.dpbs

2018: 295,000 de lei au fost oferiți clubului sportiv „Lamont”, pepinieră de campioni paralimpici ai României

Photo: http://www.radiocluj.ro/2018/09/11/incluziv-walking-month-2018-in-sprijinul-campionilor-clujului/

 

Walking Month 2019 va începe în data de 9 septembrie și va ține până în 8 octombrie. Cei interesați trebuie să se înregistreze și să plătească taxa de participare în perioada 6 august – 3 septembrie. Aceste operațiuni se fac utilizând aplicația Walking Month.

Participarea la acest concurs îți va îmbunătăți atât condiția fizică cât și pe cea psihică. Spiritul de competiție te va stimula să utilizezi mai des mersul pe jos, iar banii dați pe taxa de participare vor ajuta mii de oameni care duc un stil de viață pe care poate tu nici nu ți-l poți imagina.

Claudiu Pophttps://www.unfoldtoday.com
Fondatorul Unfold Today și Euromanian.com.
RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular