Votul tău contează!

0
315
votul tău contează
https://yourvotematters.eu/en/

De ce nu votează tinerii? Încercând să elucidez această problemă m-am izbit de doi inculpați care fac din urnele de votare demoni cu colți.

Primul inculpat ,,nu pot vota în orașul în care trăiesc” poate cel mai întâlnit motiv invocat în perioada alegerilor a fost acesta, mulți tineri studiază în marile orașe, nu dispun de o viză de flotant, iar drumul către casă variază între 3 și 10 ore. Acest inculpat a venit mână în mână cu ,,votul meu oricum nu contează’‘ pentru că în cazuri excepționale, în vacanță, când este aniversarea unei persoane apropiate sau are loc o petrecere fantasmagorică, nemaivăzută în galaxie, drumul ce variază între 3 și 10  ore devine aproape nesimțit și trenul se mișcă cu viteza luminii.

Votul tău contează!

Dacă înainte trebuia să parcurgi un drum de câteva ore pentru a vota, acum poți vota în orașul în care trăiești chiar dacă nu dispui de o viză de flotant. ,,Nu pot vota în orașul în care trăiesc” nu mai poate reprezenta o scuză, dacă nu te afli în localitatea de reședință poți vota în orice secție de votare. Așadar dacă nu te cheamă cei de la Cannes să îți ofere un premiu, dacă nu te cheamă cei de la NASA, ar fi bine să mergi la vot.

Dacă în prezent nu trăiești în localitatea din buletin, gândește-te la perioada în care ai ales să pleci. Atunci nu ai fi spus ,,de ce aș pleca? oricum toate locurile sunt la fel și nimic nu se va schimba dacă plec”. Toate alegerile importante, dezirabile care ți-au delimitat parcursul s-au rezumat la ,,un vot”, la exercitarea voinței, la o acțiune ce te-a scos din zona astenică de confort și nu în ultimul rând la dorința de a schimba ceva. Pentru că un vot nu este un simplu vot. Este un exercițiu, o practică prin care îți exerciți voința, un instrument în lipsa căruia se instalează o indolență  ce se reflectă în toate aspectele care îți guvernează viața. Pasivitatea te-a  adus mai mereu în cele mai nefericite conjuncturi. Pasivitatea vine mână în mână cu toate regretele pe care le-ai adunat, fie că nu ai avut curajul de a alege facultatea x, cariera y, pasivitatea a fost inamicul ascuns care ți-a materializat fiecare eșec.

Repet, votul tău contează!

Indiferent de obiectivele spre care tindem, întotdeauna vom fi pioni într-o comunitate, în rețele sociale care ne modelează și pe care le putem modela la rândul nostru, nu putem trăi în scorbură, beci sau buncăr. Un studiu spre exemplu atestă că oamenii sunt  dispuși să voteze dacă apropiații lor sunt ferm convinși că vor merge la vot. Din păcate și reversul se aplică, astfel în comunități s-au răspândit numeroase idei care știrbesc utilitatea votului și responsabilitatea de a acționa în conformitate cu democrația (venerată doar pe internet).

Revenind la stupul nostru, poate majoritatea preferințelor s-au consolidat pe baza referințelor și recenziilor pozitive care ne-au fost oferite. Am primit și oferit în comunitățile noastre recenzii pozitive ale unor cărți, filme, trupe… ce au avut un impact destul de mare asupra sferelor noastre de interes. Putem face același lucru și în problemele de anvergură ale comunității, putem renunța la eschivele antice și de demult care ne hrănesc pasivitatea.  Votul tău contează și până vei ajunge în fața urnei poți fi chiar tu albina care trezește stupul și retrasează regulile jocului.