Voluntariat pe burta goalǎ

0
1135

elevii-indrumati-spre-voluntariat-proiect-atpr-implementat-in-patru-licee-constantene_01

Conform Dex-ului, cuvântul „voluntariat” are două mari definiţii. VOLUNTARIÁT s. n. 1. Angajare în armată ca voluntar (II); durată a serviciului militar pe care îl face cineva ca voluntar. 2. Activitate desfășurată în folosul altor persoane sau al societății fără a urmări un câștig material. [Pr.: -ri-at] – Din fr. volontariat (după voluntar).

Eu mă voi referi mai jos la cea de-a doua definiţie. Auzim din ce în ce mai mult de activităţi de voluntariat, voluntari şi nu cred că publicul înţelege perfect ceea ce înseamnă. Nici nu voi sta să explic toate felurile de voluntariat, să dau toate definiţiile posibile sau să fac o istorie a acestei activităţi. La nivelul simţului comun, cuvântul voluntariat creează impresia de activitate care face bine, care ajuta. Însă dacă ne referim la partea practică, oamenii au o serie de prejudecăţi la auzul cuvântului „voluntariat”. Acestea sunt:

Că este degeaba. Mulţi consideră că activitatea de voluntariat nu îţi aduce niciun beneficiu practic. Când îi spui cuiva că faci voluntariat, replica lui va veni imediat: „Aaa super. Nu ai găsit încă să te angajezi?”  Lumea apreciază implicarea, dar nu atât de mult încât să te vadă ca pe un om care merită să fie apreciat. Faci bine ce faci, dar totuşi… Faptul că o activitate nu este remuneratǎ lasǎ impresia de inutilitate într-o lume bazată pe valori materiale. Eşti privit ca un om mai degrabă naiv. La fel se întâmplă şi cu familia. Încerci să le explici cât de multe ai făcut în activităţile de voluntariat şi cât de frumos a fost şi cât de fericit eşti. Primeşti un feedback neutru spre negativ. Toţi părinţii doresc note mari atât timp cât eşti în şcoală, apoi un job serios pentru copiii lor, nicidecum „timp pierdut” cu voluntariatul. Nici nu poţi să îi condamni.

Nu contează pentru angajator. Cu toate că voluntariatul este recunoscut prin lege ca experienţa în muncă, nu toţi angajatorii ţin cont de acest lucru. Sunt foarte puţini care pot spune că, practicând activităţi de voluntariat, le-a fost de real ajutor când s-au aflat în faţa unui angajator. În general, pentru a avea succes la un interviu ai nevoie de ceea ce tinerii nu prea au şi, anume, de experienţă. Nu poţi avea experienţǎ în muncǎ imediat după ce termini o facultate pentru că, evident, nu ai avut timp să o dobândeşti fiind ocupat cu finalizarea studiilor. Voluntariatul ajută să dobândeşti anumite aptitudini, iar asta te ajutǎ când eşti întrebat la interviu „Ce ştii să faci?”. Este cât se poate de simplu.

Este important să fie recunoscută implicarea ta în activităţi de voluntariat pentru că ele spun multe despre felul tău de a fi şi despre cât de mult doreşti că faci carieră. Faptul că îţi sacrifici din timpul tău să faci lucruri pe gratis, dar de la care ai mai târziu de învăţat, trebuie să fie un lucru demn de apreciat. Nu gândeşti pe termen scurt şi ai răbdare să îţi construieşti o carieră pornind de jos, fiind umil şi învăţând. Desigur, am mai spus, într-o lume atât de materială este destul de dificil. Presiunea socială şi nevoile imediat necesare sunt obstacole grele în ceea ce priveşte voluntariatul.

Sursa foto: asociatiahaihui.ro