Am trăit 12 ani în casă cu o soră mai mică, care face parte dintr-o altă generație și de-a lungul timpului am privit diferențele frapante dintre noi. Ea s-a născut în era internetului și a descoperit vloggerii ceva mai repede decât am făcut-o eu la vârsta ei. Firește, se uita și i se părea ceva de necrezut că oamenii ăștia din spatele ecranului sunt un fel de celebrități datorită numărului de abonați.
Din curiozitate, am verificat și eu despre ce e vorba și am făcut o listă de cinci motive pentru care nu recomand vizionarea acestor „vloggeri români” care populează Youtube-ul. La o adică, de ce nu stau pe Youtube-ul românesc când caut modalități de divertisment care să-mi ocupe zilele.
1.Doar pentru că sunt pe internet nu înseamnă că sunt calitativi!
Șocant, știu. Dar conținutul de pe internet trebuie selectat, nu luat ca atare. În majoritate, vloggerii români sunt copii sau tineri (unii au și peste 20-25 de ani) și au un limbaj colorat și aș adăuga neadecvat de cele mai multe ori. Acum poate o să ziceți „Dar toată lumea mai vorbește urât!”.
Nu spun nu, toți avem scăpări, dar când știi că audiența constă în copii cu acces la internet (vârstă 10-13-14 inclusiv) ar trebui să încerci să-i faci să vadă partea bună a lucrurilor, nu să le zici despre cum ai avut tu experiențe sexuale la 15 ani și a fost minunat. Ei chiar o să creadă că e OK să faci asta și o să pună în aplicare din cauza bine-cunoscutului efect de turmă.
În plus, toate lucrurile negative promovate duc la bully-ing și cyberbullying și dacă spui de cineva că e gras sau urât pentru că arată sau nu arată într-un anumit fel, există un switch în creier care începe să creeze o imagine deformată a realității. Please, just stop already.
2. Daily vlogging-ul e ceva ce poate face oricine.
Când deschizi un daily vlog în calitate de „YouTuber” te aștepți să vezi niște lucruri de genul WOW, nu cum omul se trezește, se spală pe dinți, mănâncă și pleacă la școală. Ăsta-i basicul pe care-l face oricine, așadar de ce au atâtea vizionări? M-am întrebat asta până să-i urmăresc.
Am văzut titluri la daily vlog-uri precum „M-am mutat” sau „Cumpărături! Gătesc zilnic?” Ceea ce pare interesant e de fapt o capcană care nu arată decât ce dezinteresați sunt oamenii de propriile vieți și li se pare mai interesant să le urmărească îndeaproape pe ale altora deși fac aceleași lucruri, uneori chiar mai plictisitoare decât o persoană „normală”.
Probleme existențiale: Wow, trebuie să-mi cumpăr o canapea! / Vai, nu am chef să mănânc shaorma și aleg un burger în loc. Serios?!
3. BREAKING NEWS: Haterii fac parte din viață.
Cred că dacă ai o anumită vârstă (peste 20 de ani cel puțin, deși chiar și mai devreme ar fi ok) ar trebui să știi că haterii sunt o parte a vieții fiecărui om. Odată ce te apuci de YouTube știi clar că e un site la care au acces oamenii de toate vârstele și din toate colțurile lumii.
Unii dintre ei nu o să te placă. Și cum e un site liber, dacă nu vrei să fii înjurat ca la ușa cortului de copii de 13 ani când tu ai 25, anulează rubrica de comentarii pentru că, oh, vor comenta. Sunt șanse să te facă în toate felurile și nu ai cum să lupți cu asta din simplul fapt că ei vor contraargumenta că își „exprimă opinia”. Hate is part of the YouTube’s full package!
Înțeleg că și vloggerii sunt oameni cu sentimente dar trebuie să-și asume greșelile și faptul că nu sunt pe placul tuturor. Nu trebuie să facă videouri în care răspund într-un mod copilăresc hate-ului întrebând „Știu părinții voștri ce faceți pe internet?” Răspunsul e categoric NU, pentru că dacă părinții ar ști, voi nu ați mai avea audiență. Vloggerii români nu au un content calitativ pentru ca părinții să-și lase în mod conștient copiii să le vizualizeze video-urile.
4. Andra Gogan e regina Youtube-ului românesc? How to be popular in/at highschool – noul reality show al momentului.
Deci, pentru cine nu știe, Andra Gogan este o fată în vârstă de 19-20 de ani care face vocile pentru desenele animate de la Disney Channel. Are un serial pe YouYube (pe lângă vlogging-ul basic) în care învață copiii cum să devină „populari” când ajung la liceu. În acest scop apar tiparele americane ale oamenilor din liceu: fetele rele, sportivii, tocilarii, artiștii etc, care fac din liceu o experiență mai mult sau mai puțin frumoasă.
În principiu, serialul e centrat pe Andra Gogan și ceilalți mai mult figurează și au o „poveste” mai mult în jurul ei. Are două sezoane și o ediție de vară (deci practic 3 sezoane?) și foarte mulți urmăritori care cred că realitatea e ca ce zice fata asta, care apropo, e la Facultate în realitate.
Ca să nu mai menționez că e plin de nonsensuri și nu înțeleg cum copiilor le scapă faptul că ea are 19 ani în clasa a 9-a sau că fetițele de clasa a IV-a se îmbracă la școală ca cei de liceu (blugi rupți, bluze decupate sau crop-tops) sau că există doar o clasă în „liceu”?
Nu, liceul real nu e ca în High School Musical sau filme și seriale.
5. Disstrack-urile sunt în vogă.
Am văzut că în prima pagină de pe YouTube-ul românesc (acum i-am dat switch la engleză ca să nu mai văd trending-ul românesc) e moda disstrack-urilor. Ce înseamnă asta? Nu știu exact, mi se pare doar că se jignesc și se atacă vloggerii români între ei deși au cam aceeași audiență.
E un video în care acești oameni „faimoși” fac o chestie în care ei cântă ceea ce ei cred că este muzică rap, hip-hop, spuneți-i cum vreți și zic lucruri gen: Te oftici că nu mai sar fanii pe tine, eventual încerci să pui o poză cu mine; Am 800K subscribers, Vlade, te privesc de sus; N-o am cu disstrack-ul dar fac și eu, poate intru-n trending.
Nu știu despre alții, dar mie mi se pare o pierdere de timp să te uiți la niște copii/tineri care își pierd timpul pe YouYube și fac bani din vizualizări. Sunt ca un fel de politicieni, dacă stai să faci o comparație: și-o tabără și cealaltă spune multe lucruri fără să spună, de fapt, nimic. Voi ce vloggeri urmăriți? (de tipul calitate, nu cantitate sau mă uit să-mi bat joc de ei)
sursă fotografii: giphy.com, express magazine