vineri, aprilie 19, 2024
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăArte și carteVlad Țolan, un tânăr scriitor pe urmele lui Tolkien și Rowling

Vlad Țolan, un tânăr scriitor pe urmele lui Tolkien și Rowling

Vlad Țolan este un tânăr scriitor de 21 ani, student la Jurnalism în Cluj, care la doar 18 ani a debutat cu prima lui carte, ”Cavalerul Leu”, depășind toate obstacolele care i-au ieșit în cale. Cele mai mari visuri ale lui sunt să trăiască din scris și să devină cel mai mare scriitor de fantasy și horror din România.

De asemenea, Vlad nu ar exclude o ecranizare a cărții sale, actorul Șerban Pavlu din serialul de succes „Umbre” fiind omul potrivit pentru întruchiparea unuia dintre personaje, conform tânărului scriitor.

Filmele din seria Lord of The Rings, Harry Potter și Twilight sunt inspirate din creațiile autorilor J.R.R. Tolkien, J.K. Rowling și Stephanie Meyer, toți abordând teme din domeniul fantasy. Deci, tânărul român are șansa să se alăture unei companii selecte.

Vlad Țolan se axează pe teme precum fantasy, moartea, iubirea, vampirii, scenele de luptă și tot ceea ce ține de medievalism. Pe lângă proiectele de anvergură precum ”Cavalerul Leu”, tânărul scrie și short stories, horror stories și poezii postmoderniste.

E ambițios, carismatic, haios și pus pe treabă. Așadar, haideți să-l cunoaștem.

Cum a ajuns numele Vlad Țolan pe o carte?

Clasele II-III: am primit un caiet în care pe prima pagină îți scriai orarul și înăuntru erau foi veline. Prima dată mi-am făcut un cuprins cu numărul paginilor și capitole. Aveam tot felul de povestioare acolo. Aceea a fost chiar prima tentativă.

Clasa a VII-a: am început să scriu pe forumul de la Metin 2. Am făcut o povestire de 20 de pagini care se baza pe joc și pe care i-am trimis-o și profei mele din generală. După aceea a urmat o perioadă în care nu am scris până am dat de Wattpad în…

Clasa a X-a: am scris o povestire de 60 pagini bazată tot pe un joc, Castlevania Lords of Shadow, pe care am finalizat-o într-un an. Eu am numit-o atunci ,,Greșeala”. Am continuat să scriu și am început și partea a doua. Între timp am mai scris o altă povestioară bazată pe Darksiders (serie de jocuri video). Abia după clasa a X-a am început să scriu mai mult.

Clasa a XI-a: Am mai scris la partea a doua din povestirea aceea.

Clasa a XII-a: Am fost întrebat de o prietenă dacă nu vreau să public ceva. Mi-a spus că are o prietenă de familie care are editură. Am trimis-o și am primit un feedback foarte bun. Mi-au cerut doar să-i schimb titlul. M-am gândit și-am ales să-i schimb numele în „Cavalerul Leu”. E sugestiv și pentru perioada aceea și pentru carte.

Am avut lansarea de carte în cadrul ,,Școlii Altfel”. Editura mi-a trimis oameni care să vorbească despre cartea mea și oameni de la ziar, iar articolul cu lansarea mea de carte a fost publicat pe internet. A fost primită foarte bine. Atunci am vândut 100 de cărți.

După primul succes

A urmat un an în care am scris horror short stories, dar nu am mai lucrat la ,,Cavalerul Leu”. Cartea e acum la a treia editură. Cu primele două am avut probleme legate de copertă, pagini, cuvinte scrise greșit etc.

Altfel era dacă ,,Cavalerul Leu” se publica, intra în librării și pe site atunci, când eu aveam 18 ani, și nu acum după 3 ani când nu mai are așa mare impact. A doua din serie e terminată de când eu aveam 20 de ani. Și e o mare diferență între prima și a doua carte. De la scris, mod de gândire, viziune, formulări… A doua carte se va numi Lud. Folosesc un limbaj mult mai liber, necenzurat, iar ceea ce prezint e mult mai brutal, mai intens.

Dacă editura îți va cere să cenzurezi, vei face un compromis?

Nu. Eu am scris cartea așa pentru că vreau să transmită ceva. Una e să corectezi o topică pentru că ți se pare ție ca editor că sună mai bine și alta e să cenzurezi un cuvânt. Când personajul meu vorbește vulgar exprimă o parte din el.

,,Cavalerul Leu” e încă în producție?

Eu în mai anul acesta am primit 100 de cărți, iar editura aceasta e print on-demand, adică nu ai nevoie de tiraj fizic ca să poți să vinzi. Ei tipăresc pe măsură ce se comandă cărți. Cărțile vor apărea și în online anul acesta în martie.

Ce ,,teaser”, rezumat ar avea cartea?

Totul se întâmplă într-o lume fantasy. Avem oameni și o multitudine de ființe mitologice și mistice. Personajul principal a crescut toată viața într-un Ordin de cavaleri, ceva asemănător cu al templierilor. Erau cavaleri creștini care se luptau cu forțele răului. El află chiar la începutul cărții că Marele Maestru al Ordinului făcuse pact cu forțele răului și că se folosea de Ordin tocmai ca să-l aducă înapoi pe Lucifer. Și de acolo începe toată acțiunea și conflictul între personaje.

De ce ai citi sau de ce nu ai citi ,,Cavalerul Leu”?

Aș citi-o fiindcă eu sunt foarte pasionat de tot ce s-a întâmplat în Antichitate și Evul Mediu. E o lume atemporală, un fantasy cu vampiri care sunt aici ,,the good guys” și sunt trimișii divinității pe Pământ ca să protejeze lumea de rău. În același timp aș citi-o pentru că sunt pasionat de demonologie, știința care te învață cum să combați demonii. Poate nu aș citi-o fiindcă e foarte multă acțiune și lupte comasate într-o singură carte. Pe de altă parte, știind că e cartea de debut a unui tânăr aș citi-o pentru că trebuie să îl susținem.

Ce actori ai vrea să îți interpreteze personajele din carte?

@pavluserban / Instagram

Unul dintre personaje este Victor. E foarte sec, foarte rece și foarte cinic. Și de curând, după ce am văzut serialul Umbre îl văd pe Șerban Pavlu în rolul lui. De asemenea, am un personaj, Nicolai, care ar putea fi interpretat de Travis Fimmel (Ragnar/Vikings). Seamănă foarte mult cu el.

Cât a investit Vlad Țolan în cărți până acum și a meritat?

În jur de 1700 de euro. Cumva mi se pare că era și necesară toată această experiență problematică cu editurile pentru că tocmai de aceea plănuiesc în viitor să deschid eu o editură doar pentru autori debutanți ca să nu trebuiască să treacă nimeni prin ce am trecut eu. Mi-am dat seama că e un business foarte dur acesta cu editurile, din care câștigă editurile.

Cât de mult trebuie să investești în România pentru o carte?

Depinde cu ce editură iei legătura. Din câte știu eu sunt două tipuri de edituri: cele care suportă costurile de publicare, dar tu primești, ca și debutant, 1% sau 2% din ce se vinde, și cele în cadrul cărora tu trebuie să suporți costurile de publicare, dar primești mai mulți bani când vinzi. Asta e din punct de vedere financiar.

Cu promovarea depinde unde vrei să o faci, cum o faci. Eu consider că trebuie făcută în online deoarece fizic e doar pentru prestanță, de renume. În online îți poți cumpăra pachete de promovare. Pe Facebook, cartea poate să ajungă mai ușor la oameni.

Ce părere ai de cărțile scrise în România?

În România nu se mai face diferența între o lectură ușoară și una bună. Trebuie să scrii pentru tine. Se vede când scrii ceea ce simți și când ce se cere sau ce ,,se trece”. Una e să introduci unele secvențe mai comerciale, și alta e să scrii ceva foarte comercial doar să se vândă. Una e să-ți adaptezi tu scrierea și alta e să te adaptezi tu ca scriitor. Nu poți să devii scriitor, așa te naști.

Cum spunea Bukowski: ,,Scrisul te alege pe tine”. Oricine poate să scrie o carte. Poate fi despre orice. Totuși, nu toți oamenii care scriu cărți și publică sunt scriitori, după părerea mea. Eu asta vreau în viață, să trăiesc din ceea ce scriu, dar nici nu vreau să mă comercializez.

De unde îi vine inspirația lui Vlad Țolan?

Mă inspiră moartea. Poate și iubirea, însă mie mi se pare că atunci când iubești și ești iubit, ești fericit, iar când ești fericit nu poți să scrii. E ceva omniprezent, dar nu mă văd acum scriind romane de dragoste.

Lucrurile ,,dark” mă inspiră. Chestiile pe care le consider eu cele mai faine sunt acelea scrise în momentele în care ,,vreau să mă dau cu capul de pereți”. Preiau lucruri din filme, din jocuri, creepy pasta, de peste tot, fără să vreau. Foarte multe formulări, fără să vreau, le-am furat. De multe ori și cărțile mă inspiră. Mama mi-a și spus că eu nu am cale de mijloc. Eu sunt omul extremelor. Eu sunt un insomniac cronic și mi-am propus ca perioadele mele de insomnii să fie și perioade intense de citit.

Am încercat, pe cât posibil, să nu fiu foarte influențat de ceea ce citesc pentru că văzusem o lansare de carte unde cineva spunea despre autoare că „se vede influența eminesciană în scrierile sale”. Cumva, despre mine nu vreau să se spună așa ceva. Nu-mi plac comparațiile între oameni, nu le văd sensul. Eu nu consider că trebuie să citești foarte mult ca să scrii foarte mult sau foarte bine. Ca să scrii foarte bine trebuie să scrii mai întâi. Degeaba citești 1000 de cărți dacă nu scrii.

Ce îți place să scrii cel mai mult și de ce?

E ciudat pentru că nu pot să spun că îmi place să scriu. Eu urăsc tot procesul de creație. Mă distruge, mă obosește. Am avut dăți în care scrisul m-a revitalizat, m-a făcut să mă simt mai bine, însă sunt foarte puține și acelea sunt chiar în momentele în care sunt efectiv la pământ. Atunci îmi ies cele mai ciudate chestii și atunci mă descarc. Dau afară întuneric din mine și se mai luminează un pic lucrurile. Totuși, în general nu pot spune că îmi place să scriu.

Crezi că trebuie să fi trăit sau să fi simțit ceea ce scrii?

Da. Mai ales când creezi un personaj e foarte personal. Totuși, poți să scrii ceva foarte bun despre război și tu să nu ai habar ce e aceea violență, însă poți să-ți imaginezi. Asta e strict când vorbim de acțiune.

Când vorbim de simțăminte cred că trebuie să fi trăit în felul tău fără să-ți fi spus cineva cum a trăit el. Dacă scrii despre iubire din auzite, cărți sau filme o să realizezi un amestec prost din iubirea pe care au trăit-o ei. În schimb, dacă ai scrie despre iubire în felul cum ai simțit-o tu aceea ar fi originalitatea și chintesența ta ca autor, scriitor sau om care scrie pentru că inevitabil fiecare simțim diferit astfel de trăiri.

Opera unui om trebuie să fie un echilibru între imaginație și trăirea unor sentimente. Să nu fie exagerat de pătimaș și prăpăstios, dar nici să nu fie doar chestii inventate.

Ce dificultăți apar atunci când Vlad Țolan își pune gândurile pe hârtie?

Mie îmi vine foarte greu să pun un text de la cap la coadă, iar scrisul meu e ca un puzzle. De exemplu, ,,Cavalerul Leu” a fost realizat în mai multe etape. Uneori am o sclipire pentru o secvență din a 6-a carte și mă pun la masă și o scriu.

De multe ori însă mi-e foarte greu să mă așez la masă și să scriu pentru că de foarte multe ori, în momentul în care m-am așezat, tot ce se întâmplă e la foc automat. Nu mai gândesc. Mi-e foarte greu să mă apuc de lucruri.

Care e cea mai mare frică a ta legată de scris?

Să nu fiu făcut pentru asta. Să fie toată chestia doar în capul meu.

Ce feedback ai primit în legătură cu ceea ce scrii?

Unul destul de pozitiv. Majoritatea oamenilor care au citit cartea au fost mulțumiți de conținut și m-au încurajat să continui. Lucrurile negative, poate prea mult spus lucruri negative, s-au legat de ceea ce știam eu că e greșit sau că trebuie să îmbunătățesc.

Ce planuri de viitor are Vlad Țolan?

În acest an, vreau să fie pus ,,Cavalerul Leu” în vânzare în librării și online. După aceea vreau să scot volumul de poezii ,,Șase”. Numărul 6 marchează o dată pe care eu o consider turning point-ul vieții mele care m-a salvat și m-a dat peste cap.

Volumul al II-lea din ,,Cavalerul Leu” nu știu când va ieși mai exact. El e scris deja, doar trebuie pus în vânzare. Mai am de publicat o mică antologie de short stories în română și în engleză. Goal-ul meu este să fiu cel mai bun scriitor de fantasy și horror din România.

Unde te poate găsi lumea?

Cel mai mult pe Facebook. Am pagina ‘Vlad Țolan’ de peste 1 an… am dat drumul paginii ‘Șase‘ de curând pentru că vreau să pregătesc volumul de poezii pentru a fi publicat la începutul anului viitor… postez texte pe Instagram… am un ‘site de WordPress‘ pe care l-am neglijat în ultimul timp, dar de care mă voi ocupa într-un viitor apropiat.

Interviu realizat de Alexandru Nistor

Editat de Claudiu Pop

Claudiu Pop
Claudiu Pophttps://www.unfoldtoday.com
Fondatorul Unfold Today și Euromanian.com.
RELATED ARTICLES

Most Popular