Domnul profesor doctor Gilles Bœuf, biolog și oceanograf, consilier științific pentru biodiversitate, mediu înconjurător și climat al doamnei Ségolène Royal, Ministrul francez al Ecologiei, Dezvoltării durabile și Energiei, consilier al președintelui director-general al Muzeului Național de Istorie Naturală din Paris și profesor la Collège de France, va efectua o vizită în România, în perioada  25 septembrie – 1 octombrie 2015.

Această vizită are loc în cadrul ciclului de conferințe ale Collège de France în România și este organizată de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România.

La numai câteva săptămâni înainte de conferința Națiunilor Unite pe tema luptei împotriva schimbărilor climatice  – Paris Climat 2015, domnul profesor doctor Gilles Bœuf  va susține, în România,  mai multe conferințe pe tema biodiversității și climei și va vizita, de asemenea, rezervația biosferei Delta Dunării.

Astfel, în cadrul Bucharest Science Festival, domnul Gilles Bœuf  va susține două conferințe pe tema biodiversității.

Prima conferință, cu titlul „Spune, ce este biodiversitatea?”, se adresează copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, și va avea loc sâmbătă, 26 septembrie 2015, începând cu ora 11.00, în Sala Multimedia a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

A doua conferință – „Oceanul, biodiversitate și resurse” – avea loc sâmbătă, 26 septembrie 2015, începând cu ora 17.30, în Sala Multimedia a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Tema principală a conferinței este biodiversitatea oceanului planetar. Oceanul constituie cel mai mare mediu de viaţă de pe planetă şi acoperă în prezent 71% din suprafaţa Pământului, însă adevărata sa importanță ca spațiu de susținere a vieții este dată de volumul său.

Duminică, 27 septembrie 2015,  de la ora 16.00, domnul Gilles Bœuf  va participa la o dezbatere prilejuită de proiecția filmului „Nature, le nouvel el dorado de la finance” („Natura, noul el dorado al finanțelor”), care va avea loc la librăria Humanitas Cișmigiu. Această dezbatere la care participă, de asemenea, domnul Bogdan Giora (președinte al Asociației  Reper21) și domnul profesor Alexandru Petrișor (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”), va fi moderată de jurnalistul Mihai Goțiu.

Un seminar intitulat „Biodiversitate și climat” va avea loc luni, 28 septembrie 2015, în Aula Magna a Academiei Române. Seminarul care va fi deschis de domnulCristian Hera, vicepreședinte al Academiei Române, are două părți: în prima parte domnul profesor doctor Gilles Bœuf  va susține prezentarea „Biodiversitatea în fața provocării climei”, iar în partea a doua domnul academician Dumitru Murariu va susține o prezentare cu titlul „Adaptări ale biodiversității la schimbările climatice”.

În cadrul vizitei sale în România, domnul Bœuf va efectua, de asemenea, o deplasare la Constanța, unde va vizita, marți, 29 septembrie, Institutul Național de Cercetare Marină „Grigore Antipa”.

În cursul aceleiași zile, domnul profesor Bœuf se va deplasa și la Tulcea, unde va susține de la ora 18.00, la Institutul de Cercetări Eco-muzeale, o conferință cu titlul „Ocean, biodiversitate și resurse”.

Miercuri, 30 septembrie, domnul profesor doctor Gilles Bœuf va vizita rezervația biosferei Delta Dunării și va avea o întâlnire cu domnul Lucian Simion, guvernator al rezervației.

Prin vizita pe care  o efectuează în România, domnul Gilles Bœuf dorește să sensibilizeze marele public, societatea civilă, dar și comunitatea științifică în ceea ce privește biodiversitatea și provocările luptei împotriva schimbării climatice.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here