vizele pentru Statele Unite vor include activitatea din rețelele sociale

Orice solicitant de viză pentru Statele Unite ale Americii va trebui să ofere mai multe informații despre el în viitor. De ce? Pentru că Departamentul de Stat american plănuiește schimbarea regulilor de acordare a dreptului de ședere. Ce înseamnă asta? Că vizele pentru Statele Unite vor include activitatea din rețelele sociale din ultimii cinci ani. Însă nici alte mijloace de comunicare nu vor fi neglijate: doritorii de viză vor fi obligați să ofere adresele de e-mail și numerele de telefon folosite în același interval de timp.

De unde și până unde a pornit schimbarea?

Din surse multiple. Pe de o parte, putem justifica schimbările prin politica administrației actuale, care își dorește o verificare extrem de amănunțită a viitorilor imigranți. Pe de alta, putem să o vedem ca o încercare de monitorizare mai amănunțită a marilor platforme online după atacul terorist din San Bernandino.

În orice caz, ideea nu este nouă. Planurile de a introduce căutările de pe rețelele sociale în protocolul pentru viză au început să se contureze în 2015. Secțiunea în sine a fost creată de Departamentul de Securitate Internă în anul 2016, când vizitatorii din străinătate puteau să fie întrebați de activitatea lor din online.

Cum s-a ajuns aici, pas cu pas

În februarie 2017 a început să fie luată în calcul și posibilitatea de a le cere atât numele din spatele conturilor, cât și parolele pentru acestea imigranților din țările cu interdicție de călătorie. O lună mai târziu au apărut rapoarte prin care Secretarul de Stat american dădea un ordin de a verifica aplicanții care s-au aflat, în trecut, în regiuni controlate de teroriști.

Conceptul nu a fost însă bine conturat decât în iunie 2017, când administrația americană a lansat un chestionar extins pentru solicitanții de viză. El era menit să le ceară detalii despre activitatea din social media din ultimii cinci ani. Și, bineînțeles, date biografice din ultimii 15 ani.

Cum se va aplica măsura?

Aproximativ 15 milioane de posibili imigranți vor trebui să fie conștienți că vizele pentru Statele Unite vor include activitatea din rețelele sociale.

Vor exista, totuși, și excepții de la regulă. Ele se vor aplica pentru cei care călătoresc în scop diplomatic sau fac vizite oficiale.

Bineînțeles, apariția oficială a măsurii nu va duce, automat, și la adoptarea ei. Timp de 60 de zile, opinia publică va avea posibilitatea de a comenta asupra propunerii.

Va exista opoziție cu privire la măsură?

Mai mult ca sigur. Posibilitatea conform căreia vizele pentru Statele Unite vor include activitatea din rețele sociale va trezi, cu siguranță, mânia militanților pentru libertăți civile și dreptul la viață privată.

Viziunile aflate împotriva măsurilor s-ar putea concentra și pe un alt aspect. Care ar fi acela? Posibilitatea reală de a îngreuna procesul de imigrație legală.  Principiul conform cărora vizele pentru Statele Unite vor include activitatea din rețelele sociale va include nu numai verificarea trecutului din mediul online. Și nu numai date personale din trecut. Nu, el va mai lua în calcul cercetări asupra unor posibile încălcări ale protocolului de imigrație. Și, bineînțeles, documentări cu privire la existența – sau lipsa – unor legături cu organizații teroriste. Pentru toți solicitanții, nu numai cei care s-au aflat în zone controlate prin terorism.

Rămâne de văzut cum se vor concretiza aceste planuri. Și cum se va manifesta opinia publică în legătură cu acestea.

surse info: cnn.com, engadget.com, washingtonpost.com, federalregister.gov

surse foto: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here