IMG_7009Visele sunt pentru fiecare dintre noi un subiect mai mult sau mai puțin dezbătut, întrucât ele reprezintă un limbaj pe care oamenii încearcă de mult să îl deslușească.

Tălmăcirea viselor a fost o ocupație care i-a preocupat pe foarte mulți antici, cele mai vechi popoare fiind renumite în arta descifrării viselor.

Există foarte multe tipuri de vise, unele foarte încărcate emoțional sau altele cărora nu le dăm importanță sau pe care chiar le uităm. Sunt vise care ne fac somnul mai plăcut și mai odihnitor, dar și vise care ne agită și ne pun pe gânduri. Oricum ar fi, fiecare dintre noi s-a gândit măcar o dată la ce poate însemna ce a visat într-o anumită noapte.

Cel mai des visele transpun în somn lucruri și acțiuni care s-au întâmplat în realitate, ele trecând astfel prin filtrul nopții și al somnului care le alege aleatoriu.

Visul este poarta spre o lume interioară, ascunsă, poarta spre sufletul nostru care de multe ori trimite semnale prin intermediul imaginilor și al sentimentelor pe care noi le vedem și le trăim în timpul nopții. Sentimentul resimțit în urma unui vis poate fi unul cu adevărat semnificativ, marcant, care te șochează și care îți ridică multe semne de întrebare.

Mulți consideră că visele sunt o superstiție, o datină care se trage din bătrâni și că nu există nimic mai prostesc decât să te ghidezi după ele. În egală măsură, există oameni pentru care visele sunt o cale de a înțelege și a rezolva multe probleme. Spre exemplu, scriitori pot fi inspirați de vise. Ei se pot lăsa impresionați de un anumit vis și pot transpune prin cuvinte cele mai frumoase imagini. Artiștii în general, găsesc cu ușurință sursă de inspirație în poveștile țesute pe pânza somnului.

Dincolo de părerile comune ale oamenilor de pretudindeni există interpretări ale viselor foarte bine explicate, unul dintre numele mari care a dezbătut acest subiect vast fiind Freud. Lucrarea sa „Interpretarea viselor” vorbește despre vis ca despre ceva care ne însoțește în permanență, atât ziua, cât și noaptea. La care adaugă faptul că oamenii de regulă nu pun prea mult preț pe importanța viselor pentru că le consideră imagini lipsite de realism, când în fond ele sunt încărcate de esență. Freud descrie visul ca „o cale regală de acces la inconștient,” el ne conduce în profunzimea și obscuritatea sufletului nostru, dorințele noastre fiind astfel dezvăluite în forma lor cea mai spirituală.

Un alt specialist care a crezut în existența inconștientului a fost Carl Gustav Jung. În viziunea lui Jung visele servesc în ghidarea persoanei treze către împlinire și oferă o soluție problemelor din viața reală. Jung credea că imaginile din vise dezvăluie ceva legat de tine, de relațiile tale cu ceilalți. Visele dirijează creșterea personală și ajută la atingerea potențialului real și bine ascuns pe care fiecare dintre noi îl deține.

Există câteva vise care ne urmăresc destul de des și care uneori se aseamănă prin elemente care sunt transpuse într-o „memorie colectivă.” Cu siguranță că și tu ai visat măcar o data că te prăbușești, că ești în cădere sau că zbori. Mulți visează nuditate, moarte sau elemente grotești. Conform explicațiilor și interpretării viselor, cele mai frecvente vise și semnificațiile lor ar putea fi: șarpele (care înseamnă trădare sau evenimente care vor lua o întorsătură mai puțin plăcută, neprevăzută), câinele (care de regulă ne prezintă propria conștiință încărcată, dar care poate însemna și că instinctul nostru este treaz. În funcție de felul și de culoarea câinelui, acesta poate avea semnificații variate. Dacă este alb înseamnă prietenie, iubire credincioasă, dacă ne latră înseamnă supărare și asa mai departe), apa (ne dă viață și ne menține în viață, ne curăță de murdărie, visul având de regulă semnificații pozitive), preotul (ne atenționează să ne ferim de accidente sau sugerează că avem nevoie de îndrumare și limpezire spirituală, posibil să avem ascunse și sentimente de vinovăție). Un bărbat tânar în vis prezintă lipsa de maturitate a acțiunilor noastre, în timp ce unul matur ne transmite că suntem pe drumul cel bun. De asemenea, se spune că bărbații care apar în visele femeilor nu au o semnificație erotică. Alternativ, o interpretare europeană susține că bărbatul este un semn bun, el transmite siguranță și putere femeii care îl visează.

Dincolo de acestea, visele mai sunt clasificate și în alte tipuri, precum visele lucide, care ne permit să ne controlăm visul și să îl ducem încotro vrem. În starea lucidă, suntem mai dispuși să ne confruntăm temerile și, drept urmare, căpătăm mai multă încredere în noi. Spre exemplu, unii sportivi se folosesc de visele lor lucide pentru a-și exersa jocul de tenis sau meciul de fotbal, dansatorii își repetă mișcările, iar artiștii își pun la punct operele prin intermediul visului lucid.

În timp ce coșmarurile sunt visele care se transformă adesea în imagini terifiante, care ne bântuie nopțile și care lasă un sentiment neplăcut în urma lor. Coșmarul este un vis urât, neplăcut și apăsător care apare în timpul somnului și astfel visăm dezamăgiri, lucruri care nu dorim să se întâmple, situații cu final nefericit. Visele de vindecare transmit un mesaj pentru cel care le are referitor la sănătatea sa sau a celor din jurul său. Grecii antici le numeau drept „prodromice”. Mulți experți ai viselor consideră că ele pot ajuta în evitarea unor eventuale probleme de sănătate și în vindecarea lor. Cercetările arată că cei care suferă de astm și de migrene au anumite vise înainte de o criză. În cazul viselor profetice se spune că înainte de nașterea lui Buddha, mama sa a visat că un elefent alb i-a intrat în corp, într-un mod similar, Sfânta Maria a aflat printr-un vis de nașterea lui Iisus. Există nenumărate cazuri de astfel de vise profetice. Acestea mai sunt numite si precognitive sau supranaturale și sunt acele vise care par a prezice viitorul. O teorie care încearcă să explice acest fenomen este că mintea ta, în decursul proceselor de visare, pune cap la cap informații împrăștiate și observații cărora nu le-ai da atenție în mod normal. Astfel, mintea subconștientă știe ce va urma înainte ca tu să pui aceleași informații cap la cap în mod conștient. Pe când visele repetitive ne frecventează nopțile și par că insistă să transmită un mesaj mai mult sau mai puțin important, dar care trebuie luat în seamă.

Poate că visele sunt într-adevăr cele mai pure izvoare ascunse în adâncul ființei noastre, ele lucrând neîncetat și dezvoltându-se în funcție de ascensiunea noastră în viață. Cu siguranță că ele sunt totuși un lucru important, dacă ne ocupă o parte atât de mare din viață și dacă multe nume mari și popoare antice și-au dedicat cariera și întreaga viață pentru a desluși acest subiect.

Redactor: Mădălina Marin

Fotograf: Dana Alecu