Violul este un factor important de demoralizare și mai ales de dezafectare socială. Violul presupune înjosirea și intimidarea femeilor, motiv pentru care acestea au consecințe psihice mult mai grave decat orice altă infracțiune.
În urma unor sondaje, s-a ajuns la concluzia că femeile definesc violul mai degrabă ca niște atacuri pe timp de noapte, comise de un străin. Însă adevărul este că aceste cazuri sunt destul de rare, cel mai adesea fiind implicate persoane din anturajul victimei.
Conform rapoartelor ONU, cele mai multe violuri se petrec în țări precum Afghanistan, Guyana, Columbia, Nepal, Peru ori India. Și acestea sunt doar câteva exemple, deoarece în țări precum Germania, Slovacia, Irlanda ori Suedia se înregistrează din ce în ce mai multe abuzuri sexuale.
Ceea ce este și mai grav, încă, este faptul că în unele societăți mai ales din lumea musulmană, unde se pune mare preț pe virginitatea unei femei necăsătorite, cel mai adesea acestea sunt stigmatizate mai apoi de către familie ori, în unele cazuri extreme, omorâte în numele crimei de onoare.
Și în România, numărul violurile a crescut alarmant începând cu anii 2000. Anul 2006 a fost considerat ca fiind anul cu gradul cel mai ridicat cu infracțiuni de acest tip. În ceea ce privește topul principalelor orașe unde au loc cele mai multe violuri, putem enumera Iașiul, urmat de Vaslui, Bucureștiul situându-se abia pe locul șapte într-un asemenea clasament sumbru.
Dacă privim cifrele, fie ele mai de demult sau mai recente, îmi trece un fior pe șira spinării. Mă întreb de ce au loc atâtea abuzuri, și mai ales de ce numărul lor în loc să fie în scădere este în creștere ?
Cred că un posibil răspuns la această întrebare se găsește în articolul 197 din Codul Penal. Cred că această infracțiune care este atît de gravă este pedepsită mult prea lejer. Conform articolului 197, vinovatul poate primi o pedeapsă cu închisoarea de la trei la zece ani. Însă ce înseamnă trei ani de închisoare, asta în cazul cel fericit în care condamnarea chiar se realizează, comparativ cu traumele provocate victimei ?
Pedeapsa poate fi majorată doar în cazuri excepționale, în care violul s-a produs în grup, infractorul a fost rudă cu victima ori în situația în care victima a suferit leziuni grave sau s-a sinucis în urma unui asemenea eveniment sadic.
Niciodată nu voi putea înțelege de ce a fost necesar să se introducă toate aceste mențiuni particulare? În opinia mea, un viol rămâne un viol. Indiferent dacă a fost în grup ori în orice alte circumstanțe, un viol lasă aceleași traume, aceleași suferințe.
De ce nu se aplică o singură pedeapsă, și în niciun caz infima pedeapsă de trei ani de închisoare, pentru orice tip de viol? Ce dacă o victimă a fost violată de un singur atacator, acest lucru este mai puțin dureros, lasă mai puține urme în sufletul acelei persoane ? Nu cred…
Pentru ca infractorul să primească o pedeapsă cuprinsă între 15 și 25 de ani de închisoare trebuie ca victima să recurgă la suicid ? Iată o întrebare la care vă las să reflectați.
sursa foto: medianigeria.com