Violonistul rus Maxim Vengerov a susținut un recital la finalul Școlii de Vară Cantus Mundi București

0
77

Unul dintre cei mai cunoscuți violoniști ai tuturor timpurilor, celebrul Maxim Vengerov, a sosit special la București pentru a-i cunoaște pe absolvenții primei Școli de Vară Cantus Mundi București, un proiect organizat de Primăria Municipiului București prin Programul Național Cantus Mundi, cu sprijinul PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive.

Proiectul s-a desfășurat în perioada 9 iulie – 1 august, în cadrul Universității Naționale de Muzică București. Timp de o lună, peste 300 de copii au beneficiat gratuit de o programă culturală complexă, structurată sub forma unor ateliere de specialitate: cor, actorie, percuție, improvizație, dezvoltare personală, mișcare scenică și jocuri. Cele peste 1.000 de ore de atelier au fost susținute de nume sonore în domeniul muzical, artistic și educațional, printre aceștia aflându-se Anna Ungureanu – dirijorul celebrului cor Madrigal, percuționistul Zoli Toth sau cântăreața de jazz Irina Sârbu.

Închiderea oficială a cursurilor de vară a fost marcată de o întâlnire extrem de emoționantă, atât cu inițiatorul programului Cantus Mundi – dirijorul de anvergură internațională Ion Marin, cât și de Maxim Vengerov, care a susținut un mini-recital pentru publicul alcătuit din cei peste 300 de elevi ai Școlii de Vară Cantus Mundi București, alături de pianista Polina Osetinskaya. Întreaga asistență a fost impresionată de talentul marelui violonist și deopotrivă de naturalețea, generozitatea și umorul său, copiii și profesorii lor aplaudând minute în șir muzica, dar și poveștile emoționante împărtășite de Maxim Vengerov, care a apărut pe scena Universității de Muzică București purtând tricoul și șapca inscripționate cu însemnele Cantus Mundi. Maxim Vengerov s-a remarcat pe scenă atât ca solist, cât și ca dirijor, colaborând cu mari orchestre ale lumii precum London Symphony Orchestra, Berlin Philharmonic sau Chicago Symphony Orchestra. În 1997 a devenit primul artist de muzică clasică denumit Ambasador Internațional al Bunăvoinței de către UNICEF.

„Copiii din Programul Cantus Mundi sunt minunați. Am putut să observ și să simt toată iubirea pe care au investit-o cu toții. Este un miracol ceea ce se întâmplă aici! Acești copii nu vor uita niciodată experiența Cantus Mundi și e minunat că vor crește, amintindu-și. Ion Marin îmi este un prieten foarte drag, este ca un frate pentru mine. Nu numai ca este un artist desăvârșit, dar este și un om deosebit cu care mă înțeleg din priviri. Ne leagă muzica! Fiecare apariție pe scenă cu Ion Marin este o mare bucurie pentru mine. Împărtășim aceleași valori. Când m-a rugat să vin să cânt pentru copiii din Programul Cantus Mundi am acceptat imediat, chiar dacă la acel moment eram în vacanță cu familia mea. Ei înțeleg iubirea mea pentru muzică și faptul că orice activitate în legătură cu aceasta este importantă pentru mine”, a declarat violonistul Maxim Vengerov.

În a doua parte a zilei, cursanții au avut ocazia de a demonstra în fața publicului larg cunoștințele acumulate la Școala de Vară Cantus Mundi București, în cadrul concertului dedicat aniversării a 55 de ani de activitate neîntreruptă a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Au împărțit scena cu unii dintre cei mai importanți artiști ai momentului: reputatul dirijor Ion Marin, soprana Felicia Filip, tenorul Teodor Ilincăi, violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Andrei Licareț, Ansamblul Codex și desigur, prestigiosul Cor „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu. Evenimentul s-a desfășurat la Romexpo, în spațiul Cantus Mundi Fest. Festivalul continuă până pe 5 august, oferind atât absolvenților Școlii de Vară Cantus Mundi, cât și sutelor de copii sosiți din toată țara, prilejul de a cânta alături de îndrăgiți artiști din România.

„Prezența bunului meu coleg și prieten Maxim Vengerov este pentru Cantus Mundi o recunoaștere mai mare decât orice decorație posibilă. Unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii a venit pentru această idee la București și acesta este doar primul pas, pentru că mulți dintre artiștii cu care colaborez au aflat despre Cantus Mundi, știu despre acest program și sper să avem ocazia, pe parcursul lunilor și anilor următori să vedem la București artiști care vor veni să le cânte copiilor din Programul Cantus Mundi, a declarat dirijorul Ion Marin, fondatorul Programului Național Cantus Mundi.

Școala de Vară Cantus Mundi este un proiect organizat de Primăria Municipiului București, prin echipele Programului Național Cantus Mundi și Madrigal și prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și prin implicarea voluntară a membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 7 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 900 de coruri. Peste 30.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.