marți, martie 19, 2024
Recrutare IQool
AcasăDespre tineViolența domestică, consecințele și combaterea ei

Violența domestică, consecințele și combaterea ei

Ce înseamnă violența domestică

Ca să putem combate violența domestică, trebuie să înțelegem în primul rând ce înseamnă. Violența domestică este atunci când o persoană încearcă să controleze și să-și impună autoritatea asupra partenerului de viață. Această violență se poate aplica și restul membrilor familiei.
De asemenea, este de mai multe tipuri: abuz fizic, psihic, emoțional și financiar. În majoritatea cazurilor, abuzurile sunt săvârșite de bărbați iar victimele lor sunt femei. Abuzul fizic este probabil cea mai recunoscută și răspândită formă de abuz. Această formă de abuz include: a fi lovit, bătut, pălmuit, violat etc. Nu întotdeauna lasă urme fizice, dar lasă urme la nivel psihic.

Conform Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați: “ prevenirea și combaterea violenței în familie fac parte din politica integrată de ocrotire și sprijinire a familiei și reprezintă o importantă problemă de sănătate publică.” Dacă ar fi într-adevăr o problemă de sănătate publică, oamenii nu ar rămâne la fel de indiferenți atunci când o femeie este abuzată.

Atunci când o femeie are parte de un asemenea tratament, în cazurile fericite, aceasta primește ajutor și poate să își refacă viața. În cazurile mai puțin fericite, femeia continuă să trăiască în acel mediu toxic pentru că a fost îndoctrinată ca bărbatul să aibă control absolut asupra ei, că abuzul la care este supusă este ceva normal și firesc.

Ce spun instituțiile

Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, a realizat o analiză a violenței domestice:“Violența împotriva femeilor are numeroase efecte negative, grave, atât pe termen lung cât și pe termen scurt, direct (asupra victimei) și indirect (asupra persoanelor care asistă la actele de violență).” Dacă un copil asistă la acte de violență, acesta va trăi toată viața cu traume, fiindu-i foarte greu să se integreze în societate.

Violența domestică în România

În data de 11 decembrie 2018, Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere prevederile legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, a emis următorul ordin: “polițiștii pot interveni în cazurile de violență domestică dacă victimele au făcut sesizări prin apelul de urgență la 112 […]. În urma sesizării, polițistul va emite Ordinul de protecție provizoriu. Aceștia trebuie să separe victima de agresor.“

În anul 2019 au fost raportate 1.300 de victime ale violenței în familie în doar 3 luni. Ordinele provizorii sunt valabile cinci zile, iar pentru a fi prelungite până la șase luni, victimele trebuie să se adreseze instanței. Cele mai multe ordine de restricție au fost emise în Capitală, aproape 200 de ordine, iar pe locul doi a fost Brăila cu 73 de cazuri, conform Digi24

Într-un articol realizat de revista DOR, intitulat “Dincolo de tăcere, dincolo de violență” se atrage atenția următorului fapt:“Cele mai multe dintre victimele femei care ajung să interacționeze cu autoritățile sunt cele lovite de parteneri. Aceste femei[…] au vorbit de multe ori în ultimii 20 de ani despre problemele grave ale sistemului public[…] Din păcate, schimbările din ultimii ani legate de siguranța femeilor s-au întâmplat în mare parte după ce niște femei au fost ucise.”

Femeile sunt abuzate și discriminate de mii de ani. Nu cred că există o soluție definitivă prin care am putea opri orice fel de abuz. Totuși, cred că există o modalitate prin care putem să diminuăm. Trebuie să fim mai atenți în jurul nostru, să lăsăm ignoranța, mândria și orgoliul la o parte, pentru că numai așa vom putea face lumea un loc mai bun.

RELATED ARTICLES

Most Popular