Vineri, ultima zi de depunere a dosarelor pentru Premiul Institutului Francez din România și Château Pape Clément

0
22
vineri

În luna mai, Institutul Francez din România și violonistul francez Nicolas Dautricourt au lansat un concurs de compoziție, un omagiu adus operei lui George Enescu la 140 de ani de la nașterea sa. Dosarele de candidatură se pot trimite până vineri 16 iulie 2021.

Concursul este destinat compozitoarelor/compozitorilor de naționalitate română, cu vârsta până în 35 de ani, care au reședința în România. Opera va avea o durată între 6 și 8 minute, va fi într-o singură bucată și va fi compusă pentru un octet de coarde (4 viori, 2 viole, 2 violoncele). Autorul are libertatea de a alege titlul compozitiei, însă aceasta va purta mențiunea „omagiu lui George Enescu”, în subtitlu. La alegerea compozitorului, opera va include fie elemente caracteristice limbajului muzical al lui George Enescu, fie, mai precis, ale octetului său Op.7, în așa fel încât omagiul care i-a fost adus prin opera compusă să apară în mod clar și indiscutabil.

Comitetul de selecție va fi prezidat de compozitorul și profesorul Dan Dediu.

Lucrarea selectată de către juriu va fi interpretată pe data de 25 septembrie 2021, la București, în cadrul concertului intitulat „Proiectul Enescu” susținut de Nicolas Dautricourt cu ocazia Festivalului Internațional George Enescu.

Violonistul Nicolas Dautricourt: „Tineri compozitori, așteptăm dosarele voastre de candidatură la acest concurs care vă oferă șansa de a auzi compoziția voastră interpretată pe scena prestigiosului Festival Internațional George Enescu în luna septembrie. Așteptăm cu nerăbdare candidaturile voastre! Succes!”

Institutul francez din România acordă câștigătorului o bursă culturală în Franța cu o durată de o lună (biletul de avion, sejurul) în 2021 sau 2022. Va fi oferit, de asemenea, „Premiul Château Pape Clément”, în valoare de 1.500 EUR din partea domnului Bernard Magrez.

Noul calendar al concursului este următorul:

Dosarul va conține :

  • compoziția propusă
  • manuscrisul corespunzător unui fragment din operă, a cărui durată de execuție va trebui să fie de aproximativ 2 minute
  • o declarație de onoare scrisă de mână, conform căreia lucrarea a fost într-adevăr compusă de candidatul în cauză și semnată de acesta
  • 18 iulie 2021: anunțarea câștigătorului pe site-ul Institutului Francez din România.
  • Înainte de 20 august 2021: Institutul Francez din România va primi din partea câștigătorului versiunea definitivă a compoziției: conductor score și părțile separate.

Concursul este organizat în parteneriat cu Festivalul Internațional George Enescu, Universitatea Națională de Muzică din București, RFI România și beneficiază de susținere din partea Château Pape Clément.