Vineri, 30: de la bal, în infern

0
95

Vineri, 30 otombrie 2015, cu siguranță va fi o zi ținută minte de către mulți tineri, dar și de familiile acestora. Cu toate că vor rămâne cu o traumă pe viață, aceștia se pot considera norocoși întrucât au supraviețuit. Alți 31, din păcate, nu au avut aceeași soartă.

Internetul, Facebook-ul mai cu seamă, este plin de discuții în ceea ce privește nefericitul eveniment din Colectiv. Majoritatea își exprimă solidaritatea față de familiile îndoliate, unii povestesc despre drama la care au fost martori, însă alții se întrec în a emite ipoteze sataniste. Ca și cum acei tineri care s-au aflat acolo, în acel moment fatidic, se fac vinovați de nu știu ce practici oculte. Rușine, mare rușine celor ce gândesc așa!

Ceea ce s-a întâmplat în acel club nu a fost decât o întâmplare tragică. Atât. Bineînțeles că nu neg existența lui Dumnezeu, nu sunt o persoană care se declară atee. Și tocmai de aceea cred că cele întâmplate nu ar trebui văzute ca pe o pedeapsă, Dumnezeu nu pedepsește! Cu alte cuvinte, hai să nu amestecăm cele sfinte cu cele pământești.

În astfel de momente cred că ar trebui să ne concentrăm mai mult asupra acțiunilor pozitive și să ne mândrim cu acei doctori care au petrecut chiar și 32 de ore în spital, sperând că vor salva cât mai multe vieți omenești. Cu siguranță că nu le-a fost ușor să facă față unui carnagiu, până la urma urmei sunt și ei oameni. Dar iată că au depășit șocul de a vedea carnea atârnând din oameni și și-au făcut cu profesionalism meseria. Au făcut ceea ce au știut ei mai bine, au salvat vieți!

Nici cei care au donat sânge nu sunt de neglijat. Oameni simpli, care poate că aveau alte activități în program, au renunțat la tot făcându-și timp să se deplaseze până la centrele de transfuzii.

Numeroase branduri s-au oferit să ajute victimele și familiile acestora. Spre exemplu SKAL International Romania, alături de Umbrella Hostel, Pura Vida oferă cazare familiilor din provincie pentru a putea fi alături de cei spitalizați. Însă și unele farmacii sau centre medicale și-au oferit sprijinul punând la dispoziție medicamente ori personal. Printre acestea putem enumera Medlife, Sanador, Sensiblu, Medcenter, Regina Maria etc. Chiar și unele firme funerare au anunțat că oferă servicii gratuite familiilor victimelor. Desigur că lista este mult mai lungă, ceea ce am trecut eu în revistă nu sunt decât câteva dintre exemple.

În astfel de momente de cumpănă, să mergi și să donezi sânge valorează mult mai mult decât un million de cuvinte scrise pe Facebook. Nu știu cât de mult le ajută pe familiile victimelor comentariile răutăciose ale celor care spun că acei tineri, fiul/fiica cuiva, au meritat într-un fel sau altul să moară întrucât, după părerea lor, s-ar fi dedat practicilor necurate. Sunt curioasă, ce explicație ar fi găsit, cei care gândesc în acest fel, dacă situația ar fi fost alta : dacă nu ar fi fost Halloween, dacă nu ar fi fost data de 30 și dacă nu ar fi fost vorba despre o trupă rock?

Fiecare pasăre pe limba ei piere. Așa spune un proverb din bătrâni. Dacă tot suntem în sfera religioasă, nu cumva să acuzi, să judeci este la fel de necreștinesc? Când auzi de o asemenea grozăvie, un Doamne ferește, nu ar fi mai indicat să spui?

Iar în ceea ce privește vinovăția patronilor clubului, da, există cu siguranță. Însă nu, numai. Este vorba despre un întreg cerc vicios. Cine a dat autorizația? De ce? Cum se face că firma care s-a ocupat de izolarea antifonică lucrează cu astfel de materiale de proastă calitate? De ce organizatorii au inclus în program un spectacol pirotehnic? De ce clubul era, de fapt, o hală cu o singură ușă de acces ? Atâtea și atâtea întrebări. Tot atâția vinovați. Un întreg șir de persoane care poartă vina într-o măsură mai mică sau mai mare pentru atâtea vieți distruse, pierdute. Pornind de la un compromis care a trecut cu vederea o neregulă, s-a ajuns la alt compromis și tot așa.

De la început încă s-a făcut un întreg șir de greșeli. Greșeli care după cum am văzut, în final, au costat vieți omenești. Desigur că cei afectați caută un vinovat, un responsabil care să dea socoteală pentru tragicul eveniment. Dar există oare o singură persoană, un singur nume spre care să arătăm cu degetul? Eu nu cred. Mai degrabă întreg sistemul este defectuos. Colectiv nu a fost decât o za care s-a desprins dintr-un lanț putrezit de atâta corupție, compromisuri și mizerie.

sursa foto: spynews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.