La 100 de ani de la moartea pictorului Ștefan Luchian şi 120 de ani de la vernisajul din 2 mai 1896 al “Expoziţiei Artiştilor Independenţi”, Muzeul Municipiului București prezintă 9 picturi realizate în diferite tehnici, de la cea a uleiului pe suport de carton mucava până la tehnica pastel pe suport de hârtie, mucava sau pânză şi acuarelă pe suport de hârtie. Picturile, clasate în categoria tezaur, fac parte din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București.
Expoziția „Ștefan Luchian” din cadrul proiectului „Vindecări miraculoase” își propune să ilustreze și să readucă în atenţia receptorilor de artă vastul univers al unui mare artist dintr-o epocă cu mari frământări pe plan social și artistic și, totodată, printr-un dialog între pictură ca act de creație și restaurare ca proces de readucere a lucrărilor la imaginea de origine, să alăture lucrărilor expuse imagini ce păstrează momentele edificatoare din timpul restaurării realizată în cadrul Laboratorului de restaurare pictură.
Vernisajul expoziției va avea loc în ziua de miercuri, 25 mai 2016, la ora 14:00, la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București.
Vă așteptăm!
Broșura expoziției poate fi vizionată și descarcată accesând acest link: http://www.muzeulbucurestiului.ro/vindecari-miraculoase-ștefan-luchian.html
Mai multe informații despre expoziție:
Expoziția „Ștefan Luchian” din cadrul proiectului „Vindecări miraculoase” își propune să ilustreze și să readucă în atenţia receptorilor de artă vastul univers al unui mare artist dintr-o epocă cu mari frământări pe plan social și artistic și, totodată, printr-un dialog între pictură ca act de creație și restaurare, să alăture lucrărilor expuse imagini ce păstrează momentele edificatoare din timpul restaurării, proces de readucere a lucrărilor la imaginea de origine.
După 26 de ani de „reforme” și „democrație”, prin pierderea spațiului propriu de expunere, capodoperele din patrimoniul Pinacotecii Municipiului Bucureşti nu pot fi expuse în expoziții ample, sunt inaccesibile publicului larg, devenind pentru o perioadă de câteva luni, prin expoziţii temporare, doar simple repere aniversare sau comemorative în condițiile în care încă din anul 2012, potrivit Hotărârii nr. 134 aprobată în Consiliul General al Municipiului București, Pinacoteca a primit un sediu într-o clădire încadrată în categoria monument istoric din grupa A, situată pe strada Lipscani nr. 18-20, cunoscută sub numele de Dacia-România.
La 100 de ani de la moartea pictorului şi 120 de ani de la vernisajul din 2 mai 1896 al „Expoziţiei Artiştilor Independenţi”, organizată sub formă de manifest faţă de „Expoziţia oficială” şi faţă de autorităţi, cele 9 lucrări clasate în categoria Tezaur ce fac obiectul expoziţiei „Ştefan Luchian’’, al cărei vernisaj este programat în luna mai 2016, nu pot fi expuse în sediul dedicat Pinacotecii din cauza dezinteresului autorităţilor care, prin procrastinare structurală, ne trimit cu gândul la acea parte a societăţii de la sfârşitul secolului al XIX-lea portretizată de Ion Luca Caragiale, cu comportament suficient, ipocrit, arogant.