Vitraliile originale, readuse la stralucirea de altadata. Urmeaza Galeria Arhitectilor Pelesului
- Acesta este cel mai mare efort de conservare, restaurare si dezvoltare a patrimoniului istoric, architectural si natural al Domeniului Regal Sinaia in ultimii 60 de ani.
- Lucrarile de restaurare ale Vilei Sipot, al caror cost este estimat la peste o jumatate de million de euro, sunt realizate integral prin eforturile Asociatiei pentru Patrimoniul Regal Peles.
- Dupa modelul marilor monumente ale lumii, Vila Sipot va putea fi valorificata prin deschiderea sa ca obiectiv turistic, spatiu multifunctional pentru evenimente, spatiu inspirational de lucru pentru tineri arhitecti sau cu alte profesii creative s.a.
Bucuresti, 9 august 2023 – Vila Sipot, cunoscuta si sub numele de „Casa Arhitectilor”, parte a Domeniului Regal Peles si locul unde a luat nastere proiectul Castelului Peles din Sinaia, progreseaza semnificativ in ceea ce priveste lucrarile de renovare si consolidare demarate la jumatatea anului trecut. Una dintre cele mai speciale lucrari este reprezentata de finalizarea vitraliilor care portretizeaza arhitectii Castelului Peles, ce vor fi montate in viitoarea Galerie a Arhitectilor Pelesului. Vitraliile reprezinta un element de o valoare arhitecturala aparte, asociat direct identitatii regalitatii romane, iar restaurarea lor a fost o componenta extrem de importanta in cadrul procesului de consolidare a constructiei, demarat la initiativa Asociatiei pentru Patrimoniul Regal Peles.
Dupa incheierea lucrarilor, programata pentru finalul acestui an, cladirea – monument va fi readusa in circuitul cultural si turistic al Romaniei.
Printre obiectivele principale ale proiectului de restaurare se numara deschiderea, in cadrul Vilei Sipot, a Galeriei Arhitectilor Pelesului, un spatiu expozitional unic, dedicat arhitectilor care au construit si dezvoltat Domeniul Regal Sinaia, dupa viziunea Regelui Carol I, de la primele planuri ale Castelului Peles, la intregul ansamblu arhitectural si peisagistic existent astazi.
Lucrarile de restaurare ale Vilei Sipot, al caror cost este estimat la peste o jumatate de million de euro, sunt realizate integral prin eforturile Asociatiei pentru Patrimoniul Regal Peles, cu autorizarea Ministerului Culturii, ele fiind finantate in mod exclusiv cu fonduri si suport logistic din partea sponsorilor privati.
„Prin reabilitarea Vilei Sipot si reintegrarea acesteia in circuitul turistic, desfasuram cel mai mare efort de conservare, restaurare si dezvoltare a patrimoniului istoric, arhitectural si natural al Domeniului Regal Sinaia in ultimii 60 de ani. Dorim sa adresam o invitatie deschisa tuturor celor care au inteles importanta pe care o are acest proiect pentru Romania – persoane sau companii – sa contribuie cu donatii sau sponsorizari, alaturandu-se, astfel, eforturilor de protejare a patrimoniului arhitectural si istoric al Romaniei. In egala masura, le multumesc tuturor celor care au ales deja sa ne fie parteneri in acest demers”, declara Ion Tuca, Director Executiv al Asociatiei pentru Patrimoniul Regal Peles.
Partenerii principali care au facut posibila restaurarea Vilei Sipot pana in acest moment sunt: Herlitz Romania, Veolia Romania, TIAB, Transgaz, Romgaz, Distributie Energie Electrica Romania, Romstal, Warga Enayati, Centrul Medical Unirea, Akzonobel, BAT Romania, DentalMed, Vial Numis, Steel Business Profiles, Impact Developer & Contractor, Fresh Air, Wienerberger, CEC Bank si Banca Comerciala Romana – Partener Oficial 2023.
In cadrul proiectului de restaurare au fost finalizate lucrarile de consolidare a constructiei, dar si lucrarile de inlocuire a instalatiilor sanitare termice si electrice, precum si de refacere a structurilor de rezistenta ale spatiul ce va fi destinat Galeriei Arhitectilor Pelesului.
Dupa modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Sipot va putea fi valorificata ulterior prin deschiderea sa ca obiectiv turistic, spatiu multifunctional pentru evenimente, spatiu inspirational de lucru pentru tineri arhitecti sau cu alte profesii creative etc.
Vila Sipot a fost atelierul de lucru si locuinta arhitectului ceh al Casei Regale, Karel Liman, pe perioada activitatilor de proiectare a extinderilor si amenajarii Castelului Peles, pe care l-a adus, la inceputul secolului, la forma pe care o cunoastem astazi. Conform documentelor istorice, insusi Regele Carol I facea vizite dese la biroul de arhitectura pentru a supraveghea proiectarea si punerea in opera a cerintelor sale.
Cladirea este amplasata pe valea paraului Peles si constituie, impreuna cu calea de acces catre Castelul Pelisor, latura de vest a domeniului de la Sinaia, langa Economat.
Toate lucrarile de renovare sunt executate de specialisti autorizati de Ministerul Culturii pentru monumente istorice. Din echipa de specialisti coordonatori ai proiectui fac parte Ing. Mihai Biris – proiectant Rezistenta, Arh. Smaranda Baciu – Proiectant General, Arh. Matei Badea – Proiectant, Arh. Elena Iordache – Proiectant, Ing. Marilena Malai – Diriginte santier, Ing. constructor Catalin Buliga, dar si specialisti din cadrul UAU „Ion Mincu”, USAMV Bucuresti si UTCB.
Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles este singura entitate non-guvernamentala si non-profit creata cu misiunea de a proteja, conserva, restaura si de a pune in valoare a patrimoniului istoric, arhitectural, artistic si peisagistic de pe Domeniul Regal Peles, ca element – cheie al culturii, turismului si identitatii Romaniei in lume. Revalorizand acest patrimoniu, APRP promoveaza, pe plan intern si international, cultura si valorile istorice ale Romaniei.