luni, ianuarie 17, 2022
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipViața studenților la căminele din Campusul Hașdeu

Viața studenților la căminele din Campusul Hașdeu

Viața studenților la căminele din Campusul Hașdeu

Când te gândeşti la studenție, nu are cum să nu îți vină în minte prima dată viața studenților la cămin. Unele persoane consideră că viața la cămin este una stânjenitoare. Totuşi, acestea nu se gândesc la toate beneficiile pe care le are. În Cluj-Napoca, cel mai cunoscut complex universitar este Campusul Hașdeu. Numele provine de la celebrul scriitor român, Bogdan Petriceicu Hașdeu, care și-a lăsat adânc amprenta atât în literatură, cât și în cultura românească. Complexul găzduieşte şi cel mai mare număr de studenți, iar locul în care este situat reprezintă un prim beneficiu pentru ei. Cu toate acestea, trebuie să îți împarți spațiul cu încă vreo patru persoane, iar în cel mai rău caz, ai baia pe hol. Cu timpul te acomodezi şi realizezi că viața la camin este o viață studențească adevărată şi mult mai ieftină.

Când intri într-un cămin studențesc observi cât de plin e de viață. La orice oră întâlneşti câte o persoana care intră sau iese din cămin. La oficiu o să întâlneşti fel şi fel de persoane. Unele cu care o să poți să glumeşti sau să povesteşti, iar altele care îşi scapă vasele pe jos de emoție pentru că nu vor să vorbească cu nimeni. Ceea ce contează e că nu eşti niciodată singur, iar cu colegii sau colegele de cameră vei forma conexiuni pe care doar voi le veți putea înțelege. Când împarți aceeaşi cameră şi acelaşi aer cu alte persoane, înveți cu adevărat ce înseamnă ajutor şi susținere reciprocă.

Viața de noapte în Campusul Hașdeu și „Andreea Marin”

Cu toții ştim că studenții, pe lângă faptul că sunt nişte oameni muncitori, au şi o viață de noapte intensă. Cu faimoasa stradă Piezişă în interiorul campusului, nu este greu de luat decizia de a ieşi în oraş. Mai ales ştiind că numărul pub-urilor este unul numeros şi plin de oferte pentru studenți.

Totuşi, ieşitul pe Piezişă sau în cluburile din apropiere nu sunt singurele opțiuni pentru a avea o seară reuşită. Numeroase petreceri sunt organizate şi în cămine de către studenții care sunt cazați acolo.

Există chiar şi o tradiție, dar mai puțin „respectată” în ultima vreme. Aparent, atunci când studenții din Campusul Haşdeu strigau „Andreea Marin” de la ferestre, însemna că urmează să aibă loc o petrecere. Acest semnal era folosit şi în cazul în care urma să aibă loc o razie a poliției sau o bătaie. În ziua de azi se mai practică şi bătutul în țevi, pentru a anunța faptul că urmează o razie. Se speculează că această tradiție a început de la un student, batjocorit de către colegi, care purta numele de Andreea Marin.

Legendele  căminului 16

Campusul Hașdeu este foarte cunoscut şi datorită Caminului 16. Un camin de baieți, ce are și câteva porecle amuzante, pe care vă provoc să le aflați.

Este cel mai mare din Haşdeu, iar aici s-au născut o grămadă de poveşti și legende. Un exemplu ar fi celebrul furt de borcane cu mâncare de pe pervazul celelaltor camere. Pentru că nu erau frigidere în fiecare cameră, studenții îşi aşezau mâncarea pe pervaz, având mai apoi neplăcuta surpriză de a rămâne fără ea.

Căminul este faimos şi pentru faptul că studenții aruncau diverse obiecte de la geam, formându-se o „groapă de gunoi” în zona în care aterizau. Cu toate acestea, după ce spațiul alăturat a fost amenajat, studenții au încetat practicarea acelui „sport”.

Căsuța galbenă și OSUBB

Alte două lucruri specifice pentru Campusul Haşdeu sunt căsuța galbenă şi teatrul de vară. Căsuța galbenă reprezintă sediul OSUBB şi, totodată, sufletul Haşdeului. Locația în care se află sediul este una favorabilă şi convinge mulți studenți să se alăture organizației. Acest fapt se datorează uşurinței cu care pot să ajungă la întâlniri.

Voluntarii OSUBB crează un sentiment puternic de viață studențească prin multitudinea evenimentelor pe care le organizează în interiorul campusului. Chiar la începutul anului universitar s-a organizat o serie de concerte şi seri de film în aer liber, care a durat câteva zile.

Printre concertele din cadrul acelei serii s-a remarcat şi un concert susținut de către artistul Emeric Imre, care a avut loc la teatrul de vară. Studenții au participat în număr mare, iar fiecare dintre ei au primit câte un ceai fierbinte.

Chiar dacă nopțile de petrecere sunt multe, momentele liniştite sunt cele mai prețioase. Serile de film sunt unele dintre acestea. Altele sunt cele în care studenții se strâng la teatrul de vară şi cântă împreună, acompaniați de o chitară.

După un timp, aceștia realizează ca devin a doua familie unii pentru ceilalți, iar într-un final, locul în care stau îl personalizează ca fiind “acasă” și nu la “cămin”.

 

Sursă foto: Fifty Shades of Cluj

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular