duminică, mai 26, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăViața și moartea lui Richard al II-lea, de William Shakespeare, în regia...

Viața și moartea lui Richard al II-lea, de William Shakespeare, în regia lui Radu Iacoban, premieră în 7 februarie, la Teatrul Mic

„Nu există bine sau rău, există doar efecte ale deciziilor conducătorilor și influențe directe asupra cetățenilor” (Radu Iacoban) 

Radu Iacoban semnează regia și versiunea scenică a spectacolului Viața și moartea lui Richard al II-lea, de William Shakespeare, care va avea premiera miercurea aceasta, 7 februarie, de la 18:30, în Sala Atelier a Teatrului Mic. „Un Richard încălțat în Adidas Originals, mai viu decât orice alt Shakespeare montat în manieră modernă“ (bloguluotrava.ro), spectacolul îi are în distribuție pe Ionuț Vișan, Tudor Aaron Istodor, Cristi Iacob, Vlad Logigan, Alexandru Voicu/Lucian Iftime, Gabriela Iacob, Cezar Grumăzescu și Andrei Seușan, interpretând mai multe roluri. Viața și moartea lui Richard al II-lea este 14-a piesă regizată de Radu Iacoban și prima premieră a Teatrului Mic de anul acesta.

„Uite cum joc eu mai multe roluri și niciun personaj nu-i mulțumit. Uneori sunt rege, dar trădarea mă face să-mi doresc să fiu un biet tâlhar. Și atunci devin tâlhar. Apoi mizeria mă convinge că-mi era mai bine înainte, ca rege. Și în momentul ăla devin rege, dar mă gândesc că-s detronat de Bolingbroke și iar nu sunt nimic.“ (Richard al II-lea)

Detronarea lui Richard al II-lea, ultimul rege legitim al Angliei, încoronat la vârsta 10 ani – atunci când a murit bunicul său, Edward al III-lea – a coincis cu instaurarea dictaturii vărul său, exilatul Bolingbroke, viitor Rege sub numele de Henry al IV-lea. Richard al II-lea și Bolingbroke au copilărit și au crescut împreună, pentru ca la maturitate Bolingbroke să îl trădeze.

„Nu există bine sau rău, există doar efecte ale deciziilor conducătorilor și influențe directe asupra cetățenilor”, spune Radu Iacoban.

Considerată una dintre cele mai bune lucrări ale lui Shakespeare, Richard al II-lea a fost privită ca o subminare a ordinii interne a Coroanei britanice. La apariția piesei, în 1597, Regina Elisabeta I a spus indignată: Eu sunt Richard al II-lea.

Premiera națională, din anul 1966, a avut loc tot pe scena Teatrului Mic, în regia lui Radu Penciulescu, directorul instituției la acea vreme, cu Victor Rebengiuc în rolul monarhului detronat și cu Ion Marinescu în rolul lui Henry Bolingbroke.

După premiera de miercurea aceasta, 7 februarie, următoarele spectacole vor avea loc în 8, 28 februarie și 1 martie, de la ora 18:30, în Sala Atelier a Teatrului Mic.

Biletele sunt disponibile online pe și la Casa de Bilete a Teatrului Mic (Constantin Mille, 14-16).

 

Emilia Pirscoveanu
Emilia Pirscoveanu
” Un om care dobândeşte capacitatea de a intra în deplină posesie a propriei sale minţi poate să ia posesia oricărui alt lucru, pe care este îndreptăţit să-l posede”. Dale Carnegie
RELATED ARTICLES

Most Popular