Viața sexuală – interviu cu Dr. Mirela Popa în cadrul campaniei „Planifică neprevăzutul”

0
1201
viața sexuală

Luna aceasta continuăm seria interviurilor cu doamna Dr. Mirela Popa din cadrul campaniei „Planifică Neprevăzutul”. Află dacă unele mituri pe care le tot auzim sunt adevărate sau sunt doar invenții, dacă pilula de a doua zi produce infertilitate sau care ar fi vârsta ideală pentru a-ți începe viața sexuală.

 

1. Când ar trebui să îmi încep viața sexuală?

Nu există o regulă în acest sens. Fiecare tânăr ar trebui să își înceapă viața sexuală atunci când se simte pregătit emoțional să facă acest pas. Este foarte important să fie decizia lui sau a ei și să nu fie luată în urma presiunilor celor din jur. În caz contrar, tânărul/tânăra ar putea rămâne cu frustrări vizavi de primul contact sexual, aspect care poate crea angoase pentru viitoarele posibile contacte sexuale cu alți parteneri.

Pentru ca prima experiență sexuală să fie una plăcută, ar fi bine ca partenerul sau partenera să fie o persoană de încredere și să existe atracție sexuală și sentimente între cei doi. De asemenea, ar fi bine ca cei doi să discute deschis despre așteptările fiecăruia de la relație, despre care sunt gesturile care provoacă plăcere, despre fanteziile sexuale ale fiecăruia, despre ce metodă de contracepție aleg să folosească și ce poate fi făcut în cazul în care aceasta eșuează. Doar discutând deschis despre toate aceste lucruri, nivelul de încredere în relație va crește. Astfel, voi vă veți putea relaxa în prezența celuilalt fără să apară gânduri ca „oare fac bine ce fac?” sau „oare așa trebuie să decurgă actul?” care nu fac decât să pună presiune pe umerii voștri.

Un lucru important de știut e că legea în Romania spune că tinerii, la vârsta de 15 ani, sunt suficient de maturi pentru a decide dacă vor să își înceapă viața sexuală.

2. Dacă facem sex imediat după menstruație, partenera nu poate să rămână însărcinată.

Aceasta este o afirmație falsă. Metoda calendarului nu este o metodă de contracepție de încredere! Dacă doriți evitarea unei sarcini, nu o folosiți! De exemplu, dacă o fată are un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, atunci perioada fertilă este cu 4-5 zile înainte și în ziua ovulației, respectiv ziua a 14-a, luând ca reper prima zi de menstruație. Însă, în cazul fetelor care au ciclul menstrual neregulat, perioada fertilă și ziua ovulației sunt imprevizibile, acestea putând avea loc imediat după menstruație. Apoi, dacă luăm în calcul că perioada fertilă și ziua ovulației pot fi decalate de apariția unei disfuncții hormonale ovariene sau tiroidiene sau alți factori externi (stres, exerciții fizice susținute și de intensitate crescută, regim dietetic de slăbire drastic), așa se poate explica de ce unele cupluri au o sarcină chiar dacă au evitat să aibă contact sexual în zilele fertile.

3. Dacă facem sex și ea se spală imediat atunci eliminăm riscul de apariție a sarcinii.

Această practică nu este o metodă de contracepție. Odată ce spermatozoizii au ajuns în interiorul vaginului, aceștia ajung în câteva secunde în cavitatea uterină și în trompele uterine, creând condiții de apariție a unei sarcini. Prin urmare, dacă a avut loc un contact sexual neprotejat, indiferent de durata sa, cu ejaculare în interiorul vaginului sau nu, spălarea în zona intimă nu previne o sarcină.

4. Dacă folosim metoda retragerii nu este nevoie să folosim o altă metodă de contracepție.

La fel ca metoda precedentă despre care am discutat, metoda retragerii nu este o metodă de contracepție sigură. Conform statisticilor, în 1 din 4 cazuri când este folosită această metodă, apare o sarcină. După cum se vede, rata de eșec este foarte mare. Acest lucru are mai multe motive:
– imposibilitatea de a controla 100% momentul ejaculării, mai ales în cazul bărbaților cu o experiență sexuală mai mică, ejacularea având astfel loc înainte ca penisul să fie retras din vagin;
lichidului preejaculator poate să conțină spermatozoizi viabili de la o ejaculare precedentă;
– penisul cu sperma rămasă pe vârf de la o ejaculare recentă e introdus în vagin fără a fi spălat înainte cu apă și săpun.

viață sexuală5. „De ce să folosim prezervativul, sunt complet sănătos”

Prezervativul este singura metodă de contracepție care funcționează și ca scut împotriva bolilor cu transmitere sexuală, asta dacă e folosit corect de la începutul actului sexual până la final. De ce să-l folosiți chiar dacă partenerii afirmă că sunt complet sănătoși? Pentru că unele dintre bolile cu transmitere sexuală sunt asimptomatice, adică boala nu provoacă niciun simptom vizibil pe corp. Așadar, se poate ca partenerul sexual de acum să fie infectat, iar el sau ea să nu cunoască acest lucru. În acest caz, orice contact sexual neprotejat poate avea ca rezultat transmiterea bolii.

În ceea ce privește viața sexuală, este foarte important să se țină cont de sănătatea ambilor parteneri.

6. Folosirea pilulei de a doua zi îmi afectează fertilitatea?

Nu, această idee este un mit. Pilula de doua zi nu afectează fertilitatea unei femei nici pe termen scurt, nici pe termen lung. Majoritatea contraceptivelor de urgență se eliberează fără prescripție medicală din farmacii, acesta fiind un alt indicator al gradului de siguranță al acestora.
De asemenea, este bine de știut că pilula de a doua zi poate fi folosită de câte ori apare o situație de urgență (contact sexual neprotejat sau a eșuat metoda de contracepție folosită), chiar dacă se întâmplă de 2 ori în aceeași lună. Singura mențiune este aceea că, din cauza utilizării frecvente, menstruația poate deveni imprevizibilă pe termen scurt.

viața sexuală

7. Ejacularea precoce apare doar în cazul bărbaților tineri.

Nu, ejacularea precoce nu apare doar la bărbații tineri. Studiile arată că 1 din 5 bărbați se confruntă cu această situație pe parcursul vieții. Cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni au origine psihologică, cum ar fi stresul privind capacitatea sexuală sau presiunea emoțională de a se ridica la un „anumit nivel”.
Acest impas poate fi depășit doar discutând deschis cu partenera despre emoțiile și trăirile sale, despre fanteziile fiecăruia, despre gesturile care provoacă plăcere etc. Cunoscând toate așteptările reale ale partenerei și nu cele presupuse va fi mai ușor de gestionat angoasa care poate apărea în viitor.
Cred că în cazul bărbațiilor aflați la început de drum se poate întâmpla ca ejacularea precoce să apară mai des, asta pentru că tânărul nu-și cunoaște foarte bine propriul corp, fiind în proces de învățare și experimentare.

8. Nu pot rămâne însărcinată dacă e „prima dată”

Este falsă această informație! Orice contact sexual neprotejat poate avea ca rezultat o sarcină nedorită. Nu contează dacă este primul contact sexual, dacă are loc în timpul menstruației sau imediat după, în apă etc! În toate aceste situații este posibil să apară o sarcină nedorită. Bineînțeles că în anumite situații riscul este mai mic decât în altele. De exemplu, atunci când are loc un contact sexual neprotejat în timpul menstruației. Este foarte important de reținut că nu există contact sexual neprotejat cu șanse 0 de apariție a unei sarcini.
Totuși, dacă are loc un contact sexual neprotejat, soluția rapidă și eficientă de a evita o sarcină nedorită este folosirea pilulei de a doua zi de către femeie. Aceasta trebuie administrată în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, preferabil în primele 24 de ore. De ce? Pentru că în primele 24 de ore rata de eficiență este maximă.

9. Am rămas însărcinată, pot sa iau pilula de a doua zi pentru a pierde sarcina?

Pilula de a doua zi nu este o pilula abortivă. Pilula de a doua zi este o metodă contraceptivă de urgență recomandată atunci când are loc un contact sexual neprotejat sau există suspiciunea că metoda de contracepție folosită a eșuat. De exemplu, prezervativul s-a rupt sau a alunecat, femeia a uitat să ia 2 sau mai mult de 2 pilule contraceptive consecutive.
Bine de știut: atunci când o sarcină a fost deja instalată, iar fata a folosit pilula de a doua zi fără să știe că este însărcinată, evoluția fiziologică sănătoasă a embrionului nu va fi afectată de utilizarea ei.

viata sexuala

10. Dacă folosesc pilulele contraceptive ca metodă contraceptivă, în cât timp pot să rămân însărcinată după ce renunț la ele?

Atunci când se dorește un copil, în general, se recomandă întreruperea anticoncepționalelor cu aproximativ 2-3 luni înainte. Acest termen nu înseamnă că există riscuri dacă sarcina apare mai repede, ci este numai de natură să-i ofere organismului răgazul de a reveni la ritmul său dinainte de administrarea pilulelor. De asemenea, este bine să fie administrat acid folic cu 3 luni înainte și de efectuat analizele de preconcepție, sub îndrumarea unui medic ginecolog.

Dacă apare o sarcină imediat după întreruperea pilulelor sau din cauza unei erori de utilizare (dacă fata a uitat, de exemplu, să ia 2/mai multe pilule consecutive și a avut contact sexual neprotejat), sarcina nu va fi influențată de utilizarea anterioară a pilulelor.

Viața sexuală nu trebuie să fie doar plăcută, ci și sănătoasă!

Pentru a vedea și interviul anterior cu dr. Mirela Pop despre viața sexuală, dă click aici!

Surse foto: andreearaicu.ro, frip.ro, sanatate.bzi.ro