Viața, opera și moștenirea artistului Victor Brauner, prezentate în cadrul ciclului de conferințe ale Muzeului Național de Artă al României
Marți 28 martie 2017, orele 18.30, Institutul Francez din București organizează, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator” susținută de doamna Mihaela Petrov, critic și istoric de artă.
Reprezentant al avangardei istorice românești, Victor Brauner este și unul dintre actorii principali ai mișcării suprarealiste și al prefacerilor survenite în arta secolului XX. Alături de Brâncuși, Ionescu, Cioran, Enescu, Eliade, numele lui Victor Brauner se numără printre cele ale personalităților de seamă recunoscute pe plan internațional.
Urmărind etapele creației brauneriene, conferința susținută de Mihaela Petrov propune trecerea în revistă a parcursului urmat de Victor Brauner de la debutul, în anul 1923, în cadrul avangardei românești, pînă la întoarcerea artistului din exil la Paris, în anul 1945. Doi ani mai tîrziu, în 1947, în cadrul expoziției internaționale Suprarealismul în 1947 la Galeria Maeght din Paris, Victor Brauner este recunoscut și sărbătorit ca unul dintre reprezentanții de seamă ai mișcării suprarealiste. Prezentarea, însoțită de proiecția a 50 de imagini, pune accentul pe relația dintre opera plastică și cuvîntul scris.
Conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator” face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.