Viață de student în căminele din complexul Hașdeu.
În opinia mea, studenția este una dintre cele mai frumoase şi mai importante perioade din viața noastră în care amestecăm distracţia cu studiul şi petrecem momente unice, de neuitat.
Viață în cămin, rămâne o amintire frumoasă sau o amintire urâtă?
Zona cunoscută în Cluj-Napoca sub numele de „Piezișa” este unul din cartierele populate ale orașului, datorită studenților care locuiesc în campusul Hașdeu.
În aceste cămine sunt cazaţi studenţi de la facultăţile Universităţii, dar şi doctoranzi şi cadre didactice, în limita locurilor disponibile. Tarifele de cazare sunt diferenţiate în funcţie de gradul de confort şi sunt aprobate de către Senatul Univesităţii. Complexul studențesc Haşdeu pune la dispoziţia studenţilor un număr de 13 cămine, ce oferă condiții de cazare diferite în funcţie de gradul de confort.
Căminul 1 (Cămin fete, 5 locuri/cameră, baie/oficiu comun)
Căminul 2 (Cămin fete 5 locuri/cameră, baie/oficiu comun)
Căminul 3 (Cămin fete, 5 locuri/cameră, baie/oficiu comun)
Căminul 4 (Cămin fete, 5 locuri/cameră, baie/oficiu comun)
Căminul 5 (Cămin fete, 5 locuri/cameră, baie/oficiu comun)
Căminul 6 (Cămin fete, 5 locuri/cameră, baie/oficiu comun)
Căminul 14 (Cămin mixt, 2 locuri/cameră, baie/oficiu comun)
Căminul 16 (Cămin băieți, 5 locuri/cameră, baie/oficiu comun)
Pentru a află cum e viața de student în aceste cămine, înarmată cu un aparat de fotografiat și un reportofon, la începutul săptămânii, am pătruns în lumea studenților pentru a surprinde atmosfera. Ajunsă în complexul studențesc, am rămas surprins plăcută de ordinea din curtea căminelor,
Așadar, am ajuns în căminul 3, unde am cunoscut o studentă din Republica Moldova care mi-a dezvăluit cum a ajuns ea să stea în acest complex.
Sunt basarabeancă și stau în căminul de fete nr.3 Hașdeu și, cu toate că nu pot spune că am vrut să stau în acest cămin sau că sunt 100% mulțumită de condițiile de acolo, este totuși un loc unde pot învăța să fiu mai responsabilă și să îmi ordonez lucrurile într-un spațiu foarte mic. Deși mă bucur că statul român îmi acordă privilegiul să nu achit taxa pentru cazare, condițiile din cămin sunt un aspect la care ar fi foarte mult de lucru. Baia comună este prima parte negativă, urmând bucătăria dotată cu foarte puțină tehnică pentru prepararea bucatelor (un singur aragaz), având în vedere numărul de camere de pe etaj, lipsa unei spălătorii și a unui spațiu destinat uscării hainelor și, cel mai important, lipsa de spațiu suficient în camere și a meselor pentru pregătirea temelor, întrucât sunt câte 5 persoane.
Da, ați citit bine. Cum într-un Complex Studențesc așa mare, nu există la fiecare cămin spălătorie? Eu una am rămas surprinsă datorită faptului că în unele cămine nu există spălătorie și trebuie să mergi în căminul 14 că să le poți spală (cam 10 minute).
Pentru a află mai multe detalii, am ajuns la căminul 5, am intrat în camera 17, dar fetele de acolo spun că e camera 18 “sub acoperire” 🙂 . Am cunoscut trei studente în anul al II-lea: Ligia, Moni și Alexandra. Le-am întrebat pe fete cum e viață de cămin.
- „În raport cu prețul jalnic pe care îl plătim, condițiile sunt pe măsură. E camera de 5 persoane. Bucătărie fără cuptor. Avem dulapuri, dar nu avem chei la ele, deci ne ținem toate oalele în camera că altfel se fură. O singură baie pe tot etajul, asta înseamnă o încăpere cu wc-uri și încă una cu cabine de dus. Nu avem mașină de spălat, ne spălăm hainele în căminul 14 contra cost. Pentru că am nimerit în camera cu persoane super ok, mi se pare făînă experiență de cămin, dar nu prea am spațiu să-mi țin lucrurile, mi se pare sufocant. Dacă aș avea colege dezordonte, cred că ar fi insuportabil. În schimb, sălile de lectură sunt șmechere, spațioase, multe mese și scaune cofortabile. Condițiile sunt destul de praf, dar având în vedere prețul mic pe care îl plătim pe luna, nu ne prea putem plânge. Ar putea lejer să mărească taxa și să mai bage câte una alta, mașini de spălat și uscat, cuptor cu microunde la bucătărie și fiecare camera să aibă dulăpior cu cheie la bucătărie”, ne-a spus Ligia studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației-UBB Cluj-Napoca.
- „Hm, în principal îmi place să stau în Hașdeu. E aproape de centru, complexul e primitor, plin de copaci și spații verzi. De la ultimul etaj ai de obicei o priveliște minunată spre Cluj, asemănătoare cu cea de la cetățuie, alt lucru pe care îl ador. Nemulțumirile sunt legate de curățenie, respectiv de mizeria din bucătărie și baie, dar aici nu văd o rezolvare. Doamnele de serviciu își fac treaba. De vină sunt fetele care nu curăță după ele”, ne-a spus Moni.
- „A sta la cămin poate fi și amuzant, dar poate fi și o lecție. Fiecare seară este că o petrecere în pijamale, ai norocul de a da peste tot felul de oameni, iar când ai o problemă, colegă de cameră nu are ce să facă, trebuie să te asculte fie că vrea sau nu, iar asta merge și invers. Dacă reușeșți să treci peste regulile încălcate, peste limite sărite și oaspeți nedoriți, poți avea o experiența frumoasă. Colegii de cameră ajung să se cunoască între ei foarte bine, uneori mai bine decât ne-am dori, iar asta îi face familie. Avantajul învățării la cămin, este că, în sala de lectură, te întâlneșți cu alți colegi de an, poate chiar serie/grupă, ceea ce te ambiționează să înveți și tu mai mult.De gătit nu vorbim pentru că bucătăria este mereu murdară, dar mâncarea colegului de cameră este mereu cea mai bună, mai ales dacă mama acestuia pune ceva în plus că să ajungă la toată lumea. Deci, am învățat să dorm cu ochelari de noapte, nu mă pot despărți de dopurile de urechi, calmul mi-a fost testat la maxim, dar am exersat răbdarea, am învățat să ascult, să împart și am învățat tot felul de lucruri noi.”, ne-a mărturisit Alexandra.