Viața de student. Cluj vs. Republica Moldova

0
93
viața de student

Viața de student e frumoasă, mai ales atunci când faci alegerile potrivite. Părerea asta o are și Mădălina Pripa, o tânără studentă în anul I, ce a părăsit pentru un moment Republica Moldova pentru Cluj, orașul ei de suflet.

Mădălina mi-a vorbit despre experiența sa în Cluj, despre cum e să te împarți între studii, job, voluntariat, dar să-ți rămână timp și pentru oamenii dragi și pasiunile tale.

Dragoste la prima vedere

Cam așa a fost primul său contact cu minunatul Cluj. A venit pentru primă dată aici atunci când s-a înscris la facultate, iar din acel moment a simțit că acesta este orașul ei. Obișnuiește să creadă în legătura morală și spirituală dintre oameni și locuri și are mereu încredere în simțurile sale, așa că i-a fost foarte ușor să aleagă. Iubește Clujul, dar tinde să creadă că mai ales noaptea, Clujul, are un farmec aparte.

„Atunci când a trebuit să aleg între București și Cluj, nu m-am gândit prea mult timp pentru că simțeam vibrațiile orașului mai aproape de mine, simțeam că în Cluj are să fie o viață studențească tare frumoasă.”, mi-a mărturisit hotărâtă Mădălina.

Alegeri potrivite

În ciuda faptului că și-ar fi dorit să facă jurnalism sau PR, Mădălina a optat pentru științe politice. De ce această schimbare bruscă? Pentru că avea nevoie de o palmă rece peste față. Pentru că era genul de persoană cu capul în nori, pentru că avea acea doză de naivitatea și credea că lumea e roz și toți oamenii sunt atât de buni. Avea nevoie de ceva care să o aducă cu picioarele pe pământ, să o facă să vadă realitatea, iar asta era soluția perfectă în viziunea sa. Nu regretă deloc alegerea făcută, iar în ceea ce privește scrisul și latura creativă din ea, Mădălina spune că specializarea aleasă o încurajează să scrie și mai mult, mai ales acum că știe cum funcționează lucrurile în lumea ce o înconjoară.

Pasiuni                  

„Atunci când vine vorba despre pasiune eu sunt cel mai potrivit om pe care să-l întrebi. Iubesc să scriu, să citesc, să descopăr oameni, iar recent am descoperit că am o pasiune și pentru ceai.”, mi-a răspuns simplu Mădălina.

Pe lângă latura sensibilă și creativă a sa, Mădălina este și o persoană foarte activă și implicată, fapt pentru care mi-a vorbit mai pe larg despre o altă pasiune a sa – voluntariatul.

Cred că am şi uitat de câţi ani fac voluntariat, cred că de vreo 6 ani fac voluntariat mai intens. Am făcut atâtea chestii diferite, începând de la administrarea unei afaceri şi a unui plan de afaceri, continuând cu şcoli de cinematografie şi film, proiecte legate de pace şi ameliorarea situaţiilor de conflict. Am avut două experienţe Erasmus în Georgia, iar atunci a fost momentul în care am realizat că suntem foarte diferiți ca oameni, dar în același timp foarte apropiaţi. Voluntariatul e o latură importantă din mine care mă ajută foarte mult să mă dezvolt și vă sugerez, de fapt nu, nu vă sugerez, vă impun să faceţi voluntarit pentru că vă ajută să vă descoperiți şi e atât de frumos să te cunoști prin intermediul oamenilor pe care îi întâlneşti. Cred că nu am descoperit lucruri mai frumoase încă, te vezi tu cum eşti, cum reacţionezi în anumite situaţii.”

Viața în cămin

În ceea ce privește căminul, Mădălina a simțit de prima dată că vrea să încerce această variantă știind că acest tip de  experienţă face parte din viața de student. Deși nu e ușor deloc să trăiești cu încă 4 persoane diferite într-un spațiu așa de mic, ea spune că a avut noroc – locuiește cu încă 4 moldovence, toate în anul I de facultate și se înțeleg bine. Se bucură de faptul că poate să învețe lucruri noi de la ele și spune că în felul acesta îți poți revizui principiile, înveți să lași de la tine și vezi și punctul de vedere pe care îl are cineva diferit. Deși îi place viața din cămin, nu exclude ca în viitorul apropiat să încerce și chiria.

Job-ul – modalitate de a cunoaște oameni

S-a integrat repede în viața noului oraș și a reușit să își facă ușor prieteni noi deoarece se caracterizează a fi un om deschis, prietenos, natural și spune că sinceritatea ei mereu a atras oamenii în jurul său. Pentru a cunoaște mai bine orașul și pentru a interacționa și mai mult cu oamenii, încă din a doua săptămână și-a găsit un job.

„Consider că așa e cel mai ușor să cunoști un oraș, prin intermediul oamenilor – oamenii care vin și-ți zâmbesc, care vin și îți spun ce accent frumos ai și te roagă să le vorbești. M-am acomodat foarte repede aici, mă simt ca acasă.”, mi-a mărturisit Mădălina printr-o mulțime de zâmbete.

Prima sesiune i s-a părut destul de interesantă deoarece a trebuit să se împartă între facultate, cămin, job – drum pe care l-a învățat mai bine decât orice altceva. Cu toate acestea, spune că, datorită acestei experiențe a învățat să își organizeze mult mai bine timpul.

Timp liber? Ce înseamna asta?

Având un program destul de încărcat, timpul liber a devenit o problemă pentru ea. Însă atunci când are îi place să se plimbe, să citească, să facă fotografii și să petreacă timpul cu oamenii dragi.

De asemenea, a reușit să se implice ca voluntar și în Cluj: „În Cluj am reușit să mă implic într-un proiect care se numește ,,Kids go tech,,. Este un program de IT pentru copii de la 9 până la 13 ani, dacă nu greșesc, care încearcă să îi învețe pe copii despre tehnologiile informaționale; se organizează și tabere și în fiecare zi de miercuri voluntarii îi învață pe copii cum să facă lucrurile astea. Mi-a plăcut foarte mult ideea de a-i învăța pe copii de mici toate lucrurile astea, cred că este important ca ei să fie în trend cu tehnologia.”

Acasă vs. Cluj

Pentru Mădălina, acasă e mai mult o stare de spirit, nu e neapărat locul în care se află. Acasă e acolo unde are oamenii dragi alături, unde se simte liniștită și unde își găsește pacea interioară.

”Mă simt acasă și la părinții mei, mă simt acasă și în Cluj deoarece și aici am oameni dragi.”, declară aceasta.

Viitor

Pe viitor, Mădălina ia în calcul și posibilitatea de a rămâne în Cluj, și pe cea de a cunoaște lumea, dar nu în ultimul rând – să se întoarcă acasă.

„Dacă o să mă simt bine aici și după viața studențească, aș rămâne, dar cred că aș alege să călătoresc mai mult, să cunosc lumea și poate într-un final aș reveni acasă.”

Viața de student te poate schimba

Cazul Mădălinei e unul fericit, pe ea a schimbat-o în bine, a reușit să se maturizeze, să fie mai responsabilă și să accepte că există oameni atât de diferiți.

Da, cred că m-a schimbat. M-a deschis mai mult oamenilor, atunci când tu mergi pe drum și poți să auzi 10 limbi diferite și să vezi diferiți oameni, în diferite haine, începi să înțelegi că este ceva firesc. Cred că diferența asta o observi atunci când pleci în alt oraș sau altă țară; atunci când plec acasă în Republică observ diferența asta de mentalitate. Am devenit mai matură, dar nu neapărat din cauza orașului, ci din pricina procesului de ,,dezlipire de embrionul matern,,. Când pleci de acasă, începi să percepi altfel lucrurile, să fii matură, să-ți cumperi singură hârtie igienică.”

Un sfat util

Dacă ar fi să ofere un sfat studenților ce urmează să vină în Cluj, le-ar spune în primul rând să descopere orașul, să meargă la bibliotecă, să facă voluntariat, să vadă cluburile care sunt în Cluj, să meargă la evenimentele din Cluj pentru că sunt atât de multe, să meargă la teatru, să beneficieze de toate oportunitățile pe care le au. Nu în ultimul rând, să își dedice destul timp și facultății pentru că prima sesiune nu e ușoară.