1655925_508502402598617_1969161147_n

Mai captivantă şi mai verosimilă decât Criminal Minds, CSI sau Dexter, cea de-a treia ediţie a proiectului „Criminalistică şi Criminologie: În culisele criminalităţii de azi”, a fost organizată de Studenţii de la ASPSE (Asociaţia Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei). Cele două conferințe, de pe 8 si 9 martie, s-au ținut la Crystal Pallace Ballrooms.

Fie că ne-am aflat aici din pasiune sau pură curiozitate, a fost o adevărată oportunitate să putem interacționa cu experţi din acest domeniu, precum Ion Duvac (preşedinte al clinicii Intell Psy Group şi fondator al Academiei Psychological Profiler), Alin Leș (expert criminolog, preşedintele Societăţii Române de Criminalistică şi Criminologie, filiala Sibiu) sau Kiss Csaba (profesor doctor în psihologie, psiholog criminalist).

Acum vine prima întrebare: cu ce se mănâncă, de fapt, criminalistica? Ingredientul secret este infractorul. Urmează prelevarea probelor de la locul crimei. Acestea sunt apoi examinate, interpretate si folosite, alături de alte expertize tehnico-științifice pentru a descoperi făptașul. Cercetările acestea nu durează, în niciun caz, 40 de minute, precum episoadele din serialele cu și despre criminaliști.

10014536_526002010848656_966898322_n

Invitaţii ne-au ţinut „în priză” cu prezentări bine puse la punct. Florin Stanciu (expert în analiză datelor genetice în cadrul Institului Naţional de Criminalistică) ne-a delectat cu un documentar, din care am identificat numeroasele probe pe care le poate lăsa un infractor, de la sânge, salivă, până la amprente dentare sau urme de pantofi. Pavel Abraham (fondator al Societăţii Civile de Avocaţi „Abraham şi Asociaţii”) ne-a şocat cu practicile bizare ale traficanţilor de droguri. Experţii au răspuns cu entuziasm tuturor întrebărilor, chiar şi celor mai… naive

O altă întrebare la ordinea zilei a fost: ce e și cum funcționează un poligraf? „Detectorul de minciuni”, cum i se mai spune, măsoară și înregistrează parametrii fiziologici ai subiectului (tensiunea arterială, pulsul, respirația și conductivitatea pielii) în timp ce i se pun o serie de întrebări.

Tudorel Butoi (profesor doctor, licențiat în psihologie și drept, și psiholog criminalist) a fost apariţia cea mai aşteptată, numele lui se auzea frecvent printre şoaptele din sală: „Ai venit să-l vezi pe Butoi, nu?” Ca un adevărat tătic (cum a și declarat că se simte), ne-a relatat câteva din cazurile de crimă rezolvate de-a lungul carierei, sub formă de poveste. Curioșii nu s-au sfiit să-i lase bilețele cu întrebări, în bolul special amenajat pentru acesta.

1908235_526000300848827_1203693018_n

Din punct de vedere organizatoric, studenţii de la ASPE au făcut o treabă excepţională. Dacă în general eram obişnuiţi cu întârzieri, spaţiu insuficient, proiectoare disfuncţionale sau o sonorizare de-a dreptul chinuitoare pentru timpane, de data aceasta nu avem niciun reproş, ci sincere felicitări. Sala aleasă a fost încăpătoare şi primitoare, iar imaginea şi sonorizarea au fost impecabile.

Proiectul nu se limitează la cele două conferinţe, ci continuă printr-o sesiune de workshop-uri, prin care cei înscrişi vor aprofunda temele anterior dezbătute. O iniţiativă excelentă, pentru că putem fi cu toţii de acord că ne-am săturat de lungile ore de teorie din timpul facultăţii, care sunt puse rareori în practică.

Îi felicităm încă o dată pe studenţii de la ASPSE pentru un eveniment de calitate.

Redactor: Andreea Utza-Băicoianu

Sursă foto: facebook.com/criminalisticasicriminologie