Verdi şi Wagner vor răsuna din Ateneu

0
353

 

 

Cum anul acesta este dedicat, potrivit conducerii Orchestrelor şi Corurilor Radio, compozitorilor Giuseppe Verdi şi Richard Wagner, pe data de 27 februarie, la Ateneul Român se va organiza un concert coral susţinut de Corul Filarmonicii „George Enescu”. Concertul va fi dirijat de către Iosif Ion Prunner.

În data de 27 februarie, Ateneul Român îşi va deschide uşile pentru a celebra „Anul Verdi-Wagner”. Din repertoriul Corului Filarmonicii „George Enescu” vor face parte lucrări precum: „Corul cruciaţilor şi pelerinilor din opera Lombarzii”, de Giuseppe Verdi, „Corul solilor păcii din opera Rienzi”, de Richard Wagner, „Brindisi din opera Traviata”, de Giuseppe Verdi, „Marş nupţial din opera Lohengrin”, de Richard Wagner. Soliştii Corului vor fi: Iulia Artamanov, Lavinia Mamot, Mădălina Stan, Elena Răduţ-Silişte, Ştefănia Boloş, Geanina Munteanu, Adrian Dumitru, Ionuţ Popescu, Ioan Orheian, Florian Costea. La pian va fi Simona Burneci.
Giuseppe Verdi, născut pe 10 octombrie 1813 în Le Roncole, în apropierea Parmei, Italia, a fost un compozitor italian renumit pentru creaţiile sale în muzică de operă.
Verdi, încă din copilărie, a luat lecţii de muzică de la organistul din comuna sa natală, făcând exerciţii pe un fel de clavecin dezacordat. Continuă în acest fel până când un prieten de familie, şi iubitor de muzică, Antonio Barezzi, îl ia în casa lui din Busseto şi îi plăteşte lecţiile de muzică la un nivel ridicat. În 1832 este respins de Conservatorul din Milano pentru că depăşeşte vârsta limita de înscriere. În 1839, debutează cu opera „Oberto, conte di San Bonifacio” la Teatro alla Scala din Milano, obţinând un oarecare succes. În 1840, opera „Un giorno di regno” înregistrează un eşec de proporţii, dar în 1842 obţine la Scala un succes răsunător cu „Nabucco”.
În 1848 se mută la Paris, unde compune „Trilogia Populară” (1851-1853), care a fost primită extraordinar de bine.
În 1861, Verdi intra în politică, dar nu abandonează cariera de compozitor, dând la iveală capodoperele „La forza del destino” şi „Messa di Requiem”. Pentru inaugurarea Canalului Suez, compune „Aida” în 1869. În 1887, este prezentată capodopera sa „Otello”. La vârsta de 80 de ani se retrage la „Sant Agata”, iar în data de 27 ianuarie 1901, la Milano, se stinge din viaţă.
Richard Wagner, născut pe 22 mai 1813, la Leipzig, a fost un compozitor, dramaturg şi teoretician al artei germane. El este unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai romantismului muzical.
Wagner a studiat la Dresda şi Lipsca (astăzi Leipzig) luând lecţii de compoziţie. Între 1833 şi 1839 a compus primele sale opere, „Zânele” (1834), „Dragoste interzisă” (1836) şi multe alte piese orchestrale. În timpul unei călătorii maritime agitate către Anglia, organizează planul pentru opera „Olandezul zburător” (sau „Vasul fantomă”, 1841), care, mai târziu, împreună cu „Rienzi” (1840), îl vor impune în viaţa artistică.
Richard Wagner s-a stins din viaţă în data de 13 februarie 1883 în Veneţia. Operele lui au avut o influenţă incontestabilă asupra evoluţiei muzicii. A influenţat compozitori precum Richard Strauss, Anton Bruckner sau Gustav Mahler.
Iosif Ion Prunner, absolvent al liceului de muzică Dinu Lipatti şi al Universităţii de Muzică din Bucureşti, a dirijat principalele orchestre din România, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de camera Radio, dar a fost invitat, alături de Orchestra Capitole Toulouse, Corul Orfeu – San Sebastian şi o distribuţie cuprinzând artişti renumiţi, să prezinte o producţie cu Recviemul de Verdi la San Sebastian, Toulouse şi Paris – Sala Pleyel, în decembrie 2007. În 2003 i s-a conferit pentru întreaga activitate Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

 

 

Redactor:

Dan Hârlea