Valoarea culturală a caselor vechi din Bucureşti

0
425

Ce se întâmplă cu casele vechi din Bucureşti? De ce nu sunt renovate? De ce nu sunt puse în valoare aşa cum merită?

Cât de fascinante sunt casele din strada Mircea Vulcănescu, Pache Protopopescu, Principatele Unite,  Popa Tatu sau Calea Griviţei. Unele dintre ele au reuşit în cele din urmă şi şi-au găsit proprietari care le-au renovat şi le-au transformat într-un local public: bar, restaurant sau chiar case private, dar ce se va întâmpla cu celelalte case? Este o plăcere să te plimbi  prin aceste cartiere care adăpostesc case vechi, martore ale unor epoci deja istorie pentru noi.

Sunt case care adăpostesc poveşti  încă necunoscute de noi. Simplul fapt că ai putea locui în una din aceste case te va  întoarce în timp. Una dintre comoarile  unui oraş este trecutul istoric. Nu ar trebui permis ca unele case să devină victimele demolării sau degradării.

Cel mai sumbru  scenariu este al caselor abandonate în care ocupanţii  nu prezintă niciun act sau dovadă ca să-şi susţină motivul pentru şederea lor. Reprezintă o şedere ilegală.  Squatting-ul aduce cu sine un conflict între proprietar şi ocupanţi.

Bulevardul Lascăr Catargiu intersecție cu Strada I.C. Visarion

Amandouă părţile îşi poartă vina: proprietarii pentru că nu se îngrijesc de case,iar ocupanții pentru că în loc să aibă grijă de ea, o distrug prin indiferenţă aducând-o într-o stare de degradare.

Este nevoie de un mare sprijin din partea conducerii oraşului Bucureşti pentru a ajuta aceste case să îşi continue traPiata Victoriei 2011seul istoric.

Este nevoie de oameni care să aprecieze valoarea caselor vechi, a arhitecturii şi este  de datoria societăţii să le prelungească viaţa.

Vechile case boierești au dispărut, unele au fost demolate, altele sunt victimele  naturii.

 

 

 

Text și foto: Cristiana Salahoru


 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.