Odată cu unificarea completă a României, în 1918, problema etnică a apărut tot mai des. Numeroase minorități etnice și-au găsit adăpost la noi în țară, însă dintre toate acestea, doar două au atras atenția tuturor în mod deosebit: maghiarii și rromii.

Recent, un eveniment nu tocmai plăcut a fost publicat în presă. Ziarele au titrat cum că în tramvaiul 41 au fost bătuți niște «țigani» fiindcă ascultau manele, informație care, de altfel, a fost contestată de către mulți internauți. Principala remarcă a fost aceea că respectivele persoane nu au fost agresate din cauza faptului că ascultau manele, ci din cauza grosolăniei lor.

Desigur că reacțiile au fost dure, conversații interminabile pe seama acestui subiect s-au născut, însă problema este cu mult mai veche. Se pare că un conflict mocnit între români și rromi există de secole întregi.

Chiar dacă rromii s-au instalat în România încă din jurul anului 1000, aceștia nu au reușit încă să se integreze în totalitate în societatea românească. Dacă aruncăm o privire în trecutul lor, nici nu este de mirare de ce procesul de integrare este departe de a se fi desăvârșit.

Nu mai puțin de 800 de ani, rromii au fost tratați drept sclavi de către marii boieri din Țara Românească ori din Moldova. Abia sub influența ideilor liberale răspândite în Europa datorită Revoluției de la 1848, aceștia au fost eliberați de sub sclavie. Totuși, eliberarea nu le-a adus nici pe departe același statut ca și celorlalți români. Evident că asta nu este o scuză pentru comportamentul deviant al unora dintre ei, însă ce pădure nu are uscăturile ei?

Așadar resentimentul pe care îl simt rromii față de români are rădăcini străvechi. Încă de la bun început s-a comis o greșeală, iar acum lucrurile se pare că nu prea mai pot fi reparate, nici măcar cu toate programele de incluziune socială dezvoltate de către guvern și de către Uniunea Europeană.

Ca dovadă stau recentele evenimente din tramvaiul 41. Nu zic că rromii în cauză au avut un comportament decent, însă nici cel al românilor nu a fost mai presus. Probabil că trăiesc eu într-o lume prea idilică, dar aceea ar fi fost treaba poliției. Niciodată nu voi reuși să înțeleg de ce anume autoritățile din țara asta nu își îndeplinesc obligațiile până la capăt, lăsând asemenea situații în seama cetățenilor. Eu știu așa, că într-o țară civilizată, într-o situație similară, poliția intervine prompt. Liniștea și siguranța cetățeanului sunt garantate de către AUTORITĂȚI, nu de către alți CETĂȚENI sau trăim cumva pe vremea lui Paliciuc, haiducul?

Probabil că veți spune că da, dar nimeni nu a sesizat organele de ordine. Într-adevăr, nimeni nu a sunat la 112, dar de ce oare? Fiindcă nu aveau cetățenii mobil sau mai degrabă fiindcă au avut sentimentul că oricum poliția nu le va da satisfacție? Este grav faptul că românii au ajuns să creadă că mai bine își fac dreptate singuri. În acest fel, niciodată nu vor înceta vendetele între diferitele etnii, fiindcă să nu credeți că acest incident va rămâne fară ecou.

sursa foto: portal radioiasi.ro

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here