Proiectul „Englishes” al artistei olandeze Nicole van Harskamp, organizat de Asociația Salonul de proiecte București, în parteneriat cu Institutul Francez din România și cu sprijinul Fundației Mondriaan, al Ambasadei Olandei în România și Bucharest AirBucharest AiR Bucharest AiR va avea loc sâmbătă 13 februarie 2016, începând cu ora 14.30 la sala Elvire Popesco, pe bulevardul Dacia, numărul 77.
Stabilită la Amsterdam, artista Nicoline van Harskamp, care este de asemenea profesoară la Sandberg Institute, și-a concentrat lucrările recente asupra utilizării limbii engleze de către vorbitorii non-nativi din lumea întreagă, încercând să imagineze care ar putea fi proprietățile estetice ale unei viitoare limbi globale.
Evenimentul se va articula în jurul unor proiecții de filme din seria „Englishes”, precum și a peliculei „Portrait of an Englishes Collector”, prezentată în premieră. Unde anume apar fisurile dintre universalitate și localitate, dintre dislocare și adaptabilitate? Ce rol joacă factorul lingvistic în formarea unor noi sisteme de clasă și cum pot fi acestea din urmă scurtcircuitate? Nicoline van Harskamp creează situații ce favorizează diverse „experimente cu limbajul”, bazându-se pe o ingenioasă întrepătrundere între realitate și ficțiune.
Proiecția filmelor va fi completată de comentarii ale artistei și discuții cu publicul și va fi urmată de o sesiune de prezentări va lărgi spectrul problemelor enunțate în cadrul filmelor. Reputatul lingvist britanic Robert Phillipson, specialistul în limbaje inventate Vincent W.J. van Gerven Oei (Olanda), precum și artista Veda Popovici (România) vor deschide discuția către noi teme de reflecție.
Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte.