duminică, octombrie 17, 2021
Recrutare IQool
AcasăUSR: Ce ne dorim de la Ministerul Educatiei pentru noul an universitar
Array

USR: Ce ne dorim de la Ministerul Educatiei pentru noul an universitar

usr rezolutieUniunea Studenților din România va avea o întâlnire, vineri, 27.09.2013 cu Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu pentru a discuta prioritățile studenților pentru noul an universitar.

USR își exprimă nemulțumirea totală față de lipsa de dialog și colaborare pe care MEN a arătat-o în anul universitar precedent și va prezenta în cadrul întâlnirii o formulă de dialog structurat cu studenții, pe modelul european. Propunerea este organizarea bianuală a Forumului Național al Studenților Reprezentanți, care să dezbată alături de Prorectorii pe probleme studențești și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, problemele din învățământul superior și modalități de soluționare.

Un al doilea punct al discuției va fi sistemul de credite pentru voluntariat în universități, prin care studenții pot primi un număr de credite transferabile în baza Art. 203 (9) din Legea Educației Naționale. Articolul a fost propus de USR în consultările premergătoare adoptării legii. Urmărim ca la finalul studiilor, studenții voluntari să poată primi un supliment de diplomă care certifică activitatea de voluntariat, ce poate fi recunoscut de către angajatori.

Creșterea subvenției cămine-cantine, mărirea numărului de burse sociale dar și sprijinirea dezvoltării infrastructurii din cadrul universităților: cămine, cantine, săli de sport, cabinete medicale, biblioteci etc. sunt de asemenea teme ce vor fi discutate. Mii de studenți au rămas anul acesta fără loc de cazare, deoarece marea majoritate a universităților nu au putut acoperi numărul de cereri depuse. Slaba finanțare a educației are efecte majore în acoperirea cheltuielilor legate de studii pe care studenții trebuie să le suporte, fiind principala cauză de abandon în universități.

Reprezentanții Uniunii Studenților din România vor prezenta Ministrului toate concluziile Adunării Generale USR din septembrie 2013, urmând a solicita asumarea soluționării revedicărilor studenților, printr-un protocol de colaborare.

Uniunea Studenților din România cuprinde 87 de asociații studențești și de tineret din toată țara și apără drepturile acestora în raport cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Parlamentul României, Președinția României.

Începând cu luna august a acestui an, USR face parte din Consiliul Economic și Social, organ consultativ pe proiecte de acte normative inițiate de Guvern sau propuse de membri ai Parlamentului.

Președinte USR, Loredana Urzică                                                                                        PR USR, Malîia Ana-Maria

loredana.urzica@uniunea.ro, 0757185781                                                                         pr@uniunea.ro, 0744127927

usr_logo1

RELATED ARTICLES

Most Popular