UPDATE: Cazul elevilor dați afară din liceu pentru că aveau părul lung. Se va trece cu vederea atitudinea cadrelor didactice sau vor fi luate măsuri?

0
1172

În cursul zilei de marți, 17 octombrie 2017, mai mulți elevi din vestul țării, mai precis, de la Colegiul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, au fost luați de la oră și dați afară din școală, pe motiv că aveau barbă și părul „indecent de lung”, după cum declară Tudor Helgiu pe o rețea de socializare.

Tânărul de clasa a X-a a mărturisit, furios, faptul că se simte „frustrat” față de sistemul de învățământ din România. În postarea sa, el a atașat câteva articole din Legea Educației, în care evidenția drepturile încălcate de către cadrele didactice în ceea ce îl privește pe el și pe colegii săi: „Din cauza părului meu „indecent de lung” am fost scos de la oră. Am ajuns în curte unde mă aflam alături de încă 20-25 de elevi (băieți) cu păr lung sau barbă așteptând să fim scoși din școală.”

L-am întrebat pe Tudor Helgiu de ce a ales să facă acest lucru public și ce părere are despre faptul că într-o țară care se consideră „civilizată”, sistemul se împiedică de pietre mici, precum aspectul fizic sau vestimentația.

„Eram extrem de uimit de faptul că m-au dat afară din timpul orelor de curs, iar lucrul cel mai deranjant pentru mine a fost faptul că părul nu are nicio legătură cu capacitatea intelectuală a unui elev, cu atât mai puțin vestimentația. Legat de vestimentație, mi se pare că ar trebui să se încadreze în limite normale, cred că știm cu toții ce reprezintă definiția cuvântului „decent”. În orice caz, nu mi se pare că părul se încadrează în vestimentație, atât timp cât normele de bun simț implică o postură îngrijită, iar eu nu sunt străin față de noțiunea de șampon și apă.”

Te așteptai ca acest subiect să devină viral? Consideri că postarea ta va schimba ceva?

„Nu mă așteptam ca postarea mea să ajungă ATÂT de virală, mă așteptam să creeze o oarecare vâlvă pe Facebook, dar nu la nivelul la care a ajuns în prezent.

Din păcate, nu cred că se va schimba ceva, însă am simțit nevoia de a interveni și de a trage măcar un semnal de alarmă asupra acestor probleme, de altfel banale, dar totuși de actualitate, pentru standardele ridicate la „scală europeană” și așteptările avute de către cei de la conducere.

Dar, ca orice lucru care devine viral, această știre cred că va dispărea destul de repede, iar ecoul ei nu cred că va avea o rezonanță prea puternică în timp, deși mi-aș dori. Eu voi continua alături de alți „pletoși rebeli” să luptăm împotriva abuzurilor, cu riscul de a fi din nou dat afară de la oră, pentru că astfel de demersuri nu pot funcționa fără „un țap ispășitor”, a relatat elevul pentru IQool.

Tudor s-a implicat activ de-a lungul anilor în diferite activități caritabile și de voluntariat, lucru care amplifică ideea dezbătută de atâția ani, citată și într-o melodie cunoscută: „Nu contează cât de lung ai părul/ Important e cât și cum gândești”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm și opiniile voastre.