marți, martie 19, 2024
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăArte și carteunteatru caută povești din București pentru Harta Colecționarului de amintiri: Episodul #Ferestre

unteatru caută povești din București pentru Harta Colecționarului de amintiri: Episodul #Ferestre

Un demers participativ care desenează o altfel de hartă a orașului, prin poveștile spuse de oamenii care-l locuiesc, Harta Colecționarului de amintiri lansează un nou apel de înscrieri adresat bucureștenilor. Episodul #Ferestre invită povestitorii să împărtășească amintiri petrecute în spații interioare – case și apartamente din capitală, prin completarea formularului de aplicație, până pe 9 octombrie. Adaptările artistice ale celor mai bune povești vor colora harta afectivă disponibilă online, iar câteva dintre acestea vor sta la baza unor performance-uri susținute de artiștii unteatru în această toamnă. 

În prima etapă a proiectului, 30 de povești petrecute pe străzile orașului au fost aduse la viață de artiști precum Șerban Pavlu, Dana Rogoz, Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki, Liviu Pintileasa, Bogdan Nechifor, Alina Berzunțeanu, Florentina Țilea, Lari Giorgescu, Sânziana Stoican, Ionuț Vișan sau Alex Ștefănescu. Transformate în fragmente audio, video și ilustrații, amintirile personale împărtășite cu generozitate de bucureșteni pot fi revizitate și astăzi prin intermediul hărții interactive disponibile online. 

În 2022, atenția se îndreaptă către interioarele clădirilor din oraș. Se caută povești din bucătăriile, dormitoarele și sufrageriile din București, din balcoanele blocurilor și curțile caselor, și din orice spațiu construit pe care-l putem considera privat și intim. Episodul #Ferestre va completa harta disponibilă online cu încă o serie de amintiri readuse la viață de actorii unteatru, dar va lăsa amprente și pe străzile orașului. Câteva case din capitală vor deveni scene de teatru într-o serie de performance-uri inspirate de poveștile înscrise în proiect. 

Despre unteatru

Un proiect independent lansat în urmă cu 12 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producții de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureștean, ci și de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artiști s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spațiu construit din dorința de a oferi un mediu al libertății totale de exprimare prin teatru.  În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelență UNITER – cea mai importantă recunoaștere oferită unei instituții artistice de către profesioniștii din lumea teatrului. La începutul anului 2021, unteatru a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către Președintele României.

unteatru 2022
RELATED ARTICLES

Most Popular