În perioada 3-8 iulie am avut plăcerea şi privilegiul de a participa la Programul Naţional Studenţesc  „Universitatea de Vară 2014”, Modulul Voluntariat&Fundraising, eveniment organizat de către Ministerul Tineretului şi Sportului. Evenimentul a fost unul de mare succes, din punctul meu de vedere, în sensul că toţi participanţii au avut multe de învăţat despre ceea ce înseamnă voluntariatul şi fundraisingul, au avut posibilitatea de a cunoaşte oameni noi şi, nu în ultimul rând, distracţia a fost la locul ei.

Modulul a fost divizat în şase sesiuni de lucru în care am învăţat procesele, legislaţia, dar şi oportunităţile voluntariatului şi fundraisingului. Au fost prezentate o serie de studii de caz pentru ca noţiunile relatate să se fundamenteze mai bine. Cele şase sesiuni au fost susţinute de către Mariuca Morariu şi Daniela Staicu, membre ale Junior Achievement România. În ceea ce priveşte lucrul practic, am avut de realizat două proiecte, unul care a constat în realizarea unui obiect vandabil pornind de la câteva elemente date, iar al doilea a constat în realizarea unui plan de fundraising, fiecare dintre aceste proiecte trebuind a se realiza în echipe. Evident, nu au lipsit premiile pentru echipele câştigătoare, dar şi premii individuale celor mai implicaţi participanţi.

buna 21

Pe lângă toate acestea, cred că cel mai important lucru a fost acela că am reuşit să cunoaştem o serie de tineri cu multă iniţiativă, dar şi să ne familiarizăm cu organizaţiile din care provin, în vederea unei colaborări ulterioare. Am reuşit să ne distrăm şi să ne bucurăm de timpul petrecut la malul mării. Dacă în prima zi eram oarecum stingheri unii de alţii, pe măsură ce ne-am cunoscut, am devenit cu toţii o mare familie. Lucrul în echipe a fost ceva ce ne-a unit şi mai mult, neexistând o rivalitate între echipe, ci fiind o competiţie fair-play.

333

Un alt element demn de luat în considerare a fost locaţia programului, Costineştiul fiind un loc unde marea este unică. Răsăritul de la Costineşti este cu totul diferit. Am făcut sute de poze şi am reuşit pentru câteva zile să oprim timpul în loc. Singurele motive de dispută au fost momentele în care trebuia să ne decidem unde ne distrăm seara. Este un lucru ciudat de plăcut să realizezi că vii într-un loc unde nu cunoşti pe absolut nimeni şi să pleci, după cinci zile, cu zeci de prieteni şi amintiri. Bronzul se va duce, prietenii niciodată. Consider că astfel de programe sunt foarte bine venite deoarece au scopul de a uni tinerii cu preocupări asemănătoare din România. Doar uniţi, noi tinerii, putem deveni o forţă în această ţară al c viitor depinde doar de noi. Societatea are nevoie de oameni educaţi, implicaţi şi cu idei.

Aş vrea ca, în numele noilor mei prieteni de la „Universitatea de Vară”, să le mulţumesc organizatorilor pentru că ne-au oferit această ocazie şi trainerilor Mariuca şi Daniela pentru lucrurile  pe care ni le-au împărtăşit.

Sursa foto: arhivǎ personalǎ