Uniunea Studenților din România, solidară cu românii din Ucraina

0
91

Parlamentul de la Kiev doreşte închiderea şcolilor româneşti de pe teritoriul Ucrainei

Legea adoptată de Parlamentul de la Kiev, în seara de 5 septembrie 2017, a venit ca un fulger atât pentru comunităţile româneşti din Ucraina cât şi pentru alte minorităţi etnice. Motivul este unul de la sine înțeles, Legea 3419-D presupune ca sistemul de educaţie din Ucraina să se desfăşoare strict în limba de stat, şi anume ucraineană, urmând ca şcolile româneşti să fie închise, în eventualitatea în care preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, va adopta această lege.

Potrivit noii legi, reforma va avea loc începând cu data de 1 septembrie 2018, fiind vizate clasele primare şi grădiniţele pentru copii, urmând ca pe data de 1 septembrie 2022 reforma să se implementeze şi în cazul claselor medii iar în anul 2027 şi în cazul claselor superioare. Se prevede, de asemenea, studierea limbii materne a minorităţilor doar în unele şcoli sau asociaţii culturale ale comunităţilor etnice respective.

Este de înţeles faptul că, dacă această lege va fi adoptată, sistemul educaţional românesc din Ucraina va fi pus la pământ. Nemulţumirea faţă de legea adoptată de Parlamentul de la Kiev a fost declarată deja de către comunitatea românească din Ucraina, astfel că românii au semnat un apel către şeful statului ucrainean, Petro Poroşenko prin care solicită respingerea prin veto a legii.

Întrucât semnarea acestei legi ar conduce la numeroase conflicte, nemulţumiri sociale, discriminare şi instabilitate pentru românii aflaţi în Ucraina, Uniunea Studenţilor din România se declară solidară cu aceștia. De asemenea, solicităm o implicare mai mare din partea statului român în vederea rezolvării acestei probleme cu care se confruntă în acest moment comunităţile româneşti şi minorităţile etnice.

”O astfel de inițiativă contravine clar principiilor și valorilor promovate de Organizația Națiunilor Unite, enunțate prin intermediul declarației ONU cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, religioase și lingvistive, adoptată încă din anul 1992, prin Rezoluția Adunării Generale.

România a fost printre primele state care au recunoscut Ucraina ca stat independent, țara noastră fiind mereu deschisă către cooperarea cu vecinii din Nord, în special după semnarea tratatului de bună vecinătate din anul 1997. Ne-am bucura ca tratatul să fie respectat, iar românilor din Ucraina să nu le fie sub nicio formă îngrădite drepturile la educație în limba noastră iubită, limba română.”, Alin GRIGORE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.